• 27 Ιουλίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα.

Ρίσκο η βόλτα στο Παγγαίο, σε κακή κατάσταση ο δρόμος! (συνέντευξη)

 Ρίσκο η βόλτα στο Παγγαίο, σε κακή κατάσταση ο δρόμος! (συνέντευξη)

Ο Μάκης Ζουμπλιός ξεκίνησε το Σάββατο μαζί με την οικογένεια του για μια βόλτα στο Παγγαίο.

Με αφορμή τα πρώτα χιόνια στην κορυφή του βουνού. Η εμπειρία του δεν ήταν κι η καλύτερη αφού ο δρόμος είναι σε άσχημη κατάσταση. Δεν συντηρήθηκε για καιρό, παρουσιάζει προβλήματα από τις διάφορες κακοκαιρίες. Ως υπεύθυνος πολίτης που είναι ο κ. Ζουμπλιός έκανε τις σχετικές αναρτήσεις με φωτογραφίες. Κάτι σαν προειδοποίηση. Χθες μίλησε ακόμη πιο αναλυτικά στην Πρωινή.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι είναι αυτό που συνάντησες στο δρόμο για το Παγγαίο όρος, στο δρόμο προς την κορυφή;

Απ: Το περασμένο Σάββατο ανέβηκα για να δω τα πρώτα χιόνια στο βουνό. Από το ύψος του Δασικού Χωριού και μετά και μέχρι και τα λυόμενα, τα παλιά σπιτάκια του Δασαρχείου, ο δρόμος είναι σε πολύ χάλια κατάσταση. Ξηλώθηκε η άσφαλτος και έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες λακκούβες. Τα λεγόμενα νεροφαγώματα, τα οποία ξεπερνάνε και τη μια πιθαμή του χεριού! Δυστυχώς αυτό φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, όσο έχουμε κακοκαιρίες στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ερ: Η εκδρομή με την οικογένεια, με τα παιδιά για να δουν χιόνια στο Παγγαίο, έχει ένα ρίσκο έτσι όπως είναι ο δρόμος.

Απ: Έχει ένα ρίσκο. Αρχικά για να ένα απλό επιβατικό όχημα ΙΧ, να πάθει ζημιά. Όπως κι εγώ αρκετές φορές χτύπησα τη ζάντα μου και το σασί από κάτω. Αν συνεχιστεί χωρίς κάποια ενέργεια, αν δεν μεσολαβήσει κάτι ώστε να φτιαχτεί λίγο ο δρόμος, θα έχουμε πρόβλημα και με τα υπόλοιπα οχήματα (τζιπ κτλ) γιατί έχουν δημιουργηθεί ρωγμές και νεροφαγώματα τα οποία θα κόψουν το δρόμο εντελώς.

Ερ: Με ασφάλεια μέχρι που πηγαίνεις στο Παγγαίο;

Απ: Με ασφάλεια μπορείς να φτάσεις έως το παλιό το χιονοδρομικό αλλά πάλι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Σίγουρα πηγαίνει ένα τετρακίνητο, ένα αγροτικό, αλλά είναι ρίσκο και όσο χειροτερεύουν οι καιρικές συνθήκες δηλαδή να κάνει χιόνι, το ρίσκο φυσικά αυξάνεται.

Ερ: Όσο ήταν η ΕΡΤ στην κορυφή του Παγγαίου, ξοδεύονταν κάποια χρήματα για το δρόμο, για μια συντήρηση.

Απ: Θα έλεγα όσο ήταν κλιμάκιο του Στρατού επάνω,  ο δρόμος ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Πήγαινε η Καναδέζα και τους παρέδιδε εφόδια και υλικά. Ήταν ο δρόμος σε πολύ καλύτερη κατάσταση και πάντα ήταν ανοιχτός. Υπήρχε η σχετική συντήρηση. Τελευταία αυτό δε γίνεται. Παρόλα αυτά οι υλοτόμοι δουλεύουν πάνω στο βουνό. Είναι εκεί τα φορτηγά τους. Έχει κομμένους κορμούς στην άκρη του δρόμου. Υπάρχει εργασιακή συνέχεια, μια επαγγελματική δραστηριότητα. Θεωρώ πάντως ότι και αυτοί σε λίγο καιρό θα έχουν πρόβλημα.

Ερ: Οι ορειβάτες του Ελληνικού Ορειβατικού Ομίλου Καβάλας, άνοιξαν με εθελοντική δουλειά τα μονοπάτια πριν από λίγο καιρό. Ενδέχεται μάλιστα να χρειαζόμαστε στο τέλος αυτά τα μονοπάτια αφού δεν θα υπάρχει δρόμος για το Παγγαίο!

Απ: Δυστυχώς αυτό φαίνεται. Η κεντρική αρτηρία θα αποκόψει εντελώς το βουνό. Αν θα γίνει κάτι έκτακτο ακόμη και οι παράδρομοι που είναι χωματόδρομοι, πάλι δεν θα φτάνουν μέχρι την κορυφή. Πρέπει αυτό το θέμα να λυθεί έστω και προσωρινά για να μην έχουμε κάποια ακραία περίπτωση τον χειμώνα. Θα θέσω πάλι αυτό το πρόβλημα στο συντονιστικό όργανο στο Δήμου Παγγαίου για τα χειμερινά φαινόμενα.

Ερ: Μήπως πρέπει να κλείσει ο δρόμος από ένα σημείο και μετά; Είναι η επικίνδυνη η κίνηση στο δρόμο και η χειμωνιάτικη αναψυχή στο Παγγαίο.

Απ: Ας πάρουνε κάποια προσωρινά μέτρα για καλυφθούν αυτά τα κενά όπως οι λακκούβες. Ας τοποθετήσουν πινακίδες για σήμανση. Δεν υπάρχει και η σήμανση να προειδοποιεί τον κόσμο ότι στην πορεία του αυτοκινήτου υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Πολλοί θα την πατήσουν, θα ανέβουν μέχρι κάποιο σημείο και μετά μπορεί μην μπορούν να κατέβουν καθόλου. Με τις καιρικές συνθήκες οι οποίες λογικά θα εξελιχθούν σε χειρότερη ένταση από εδώ και πέρα,  δε θα μπορεί να γίνει κάποιο έργο. Με παγετό δεν θα μπορείς να ρίξεις τσιμέντο στην άσφαλτο.

Ερ: Χάσαμε την ευκαιρία του Παγγαίου για το Χειμώνα 2023-2024;

Απ: Τη χάσαμε αλλά πάλι σκέφτομαι το χειρότερο σενάριο που είναι το τι θα συμβεί σ’ ένα χειρότερο περιστατικό. Είναι μεγάλο ζήτημα. Ας πάρουν μια απόφαση οι τεχνικές υπηρεσίες να γίνει κάτι άμεσα.

Διαβάστε επίσης