• 26 Απριλίου 2024,

Σχόλιο του Χρήστου Ποτόλια για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου : «Είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;»

 Σχόλιο του Χρήστου Ποτόλια για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου : «Είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;»

Η υποβάθμιση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβούλιου δεν είναι τεχνικό ζήτημα, αλλά πρωτίστως πολιτικό.

Η σημασία των συνεδριάσεων βρίσκεται στη συζήτηση που διεξάγεται  κατά τη διάρκειά τους, κυρίως όμως στο περιεχόμενο των αποφάσεων που λαμβάνονται και η κατεύθυνση τους. Αν αφορούν δηλαδή σε φιλολαϊκές αποφάσεις ή το αντίθετο.

Σήμερα έγινε αντιληπτό ξεκάθαρα ότι οι Δήμοι έχουν μετατραπεί, με αλλεπάλληλα νομοθετήματα (Καποδίστριας, Κλεισθένης, Καλλικράτης),  στο «μακρύ χέρι» της κεντρικής εξουσίας, που βάζει βαθιά το χέρι στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και των χωριών, με δημοτικούς φόρους και τέλη, με ανταποδοτικές υπηρεσίες και χαράτσια.

Σε αυτή την πολιτική του δήμου «επιχειρηματία» συμφωνούν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, εκτός Λαϊκής Συσπείρωσης, οι οποίες με διαφορετικά λόγια λένε το ίδιο πράγμα. Και επειδή ομονοούν στην αντιλαϊκή πολιτική, για να κρύψουν τη συμφωνία τους στα βασικά, σηκώνουν κουρνιαχτό για τα δευτερεύοντα. Κατεβαίνουν στις εκλογές κλείνοντας τα ουσιαστικά, «ανεξάρτητος», «αντάρτης», «αδέσμευτος», σε όλες τις πτώσεις. Γι’ αυτό έχουμε και στο δικό μας δήμο πολλούς  αρχηγούς με κοινό στόχο, που φλυαρούν σε επιμέρους ζητήματα. Γι’ αυτό υποβαθμίζεται η συζήτηση στα ΔΣ, γι’ αυτό η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων παρακολουθεί επί ώρες ανούσιες συζητήσεις χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να λάβουν το λόγο, «ταλαιπωρούνται» επί ώρες μόνο για να ψηφίζουν.

Σε αυτή την κατάσταση που έχουν φέρει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ, το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε Τοπική Διοίκηση,  πρέπει να ψάξουν οι εργαζόμενοι τις αιτίες της υποβάθμισης των συνεδριάσεων του ΔΣ και το περιεχόμενο των αντιλαϊκών αποφάσεων.

Αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει με την αλλαγή του χώρου των συνεδριάσεων. Άλλωστε η «συνήθεια» του πελαργού είναι γνωστή…

Εν μέσω επιδημίας, προς το παρόν, μέχρι τα δεδομένα της πανδημίας επιτρέψουν οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. να γίνονται με ασφάλισα σε κλειστό χώρο, αυτές πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται με την ασφάλεια των τηλεδιασκέψεων.

Καβάλα 10-05-2020

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης