• 6 Μαΐου 2024,

Self και rapid τεστ στα φαρμακεία του Ν. Καβάλας

 Self και rapid τεστ στα φαρμακεία του Ν. Καβάλας

Ομαλοποιήθηκε γρήγορα η κατάσταση στα φαρμακεία της πόλης, από τα οποία οι πολίτες και πέραν όλων των άλλων μπορούν να προμηθεύονται self test και rapid test.

Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Ρακιτζή δηλώνει ικανοποιημένη και για την ουσία της υπόθεσης και για τη διαδικασία.

Η συνέντευξη

Ερ: Μπορεί με τόσα self tests που χορηγούν τα φαρμακεία ο κάθε φαρμακοποιός χωρίς υπάλληλο, χωρίς βοήθεια να τα βγάλει πέρα;

Απ: Τα self tests ήταν κάτι το οποίο θα ήθελαν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας να είναι σε μια αλυσίδα της διακοπής της μετάδοσης του κορωνοϊού και έτσι λοιπόν αποφασίσαμε όλοι οι πρόεδροι και όλοι οι συνάδελφοι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε σε αυτή τη διακοπή της διασποράς.  Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η διάθεση των self tests. Βεβαίως μεγαλώνουν συνέχεια οι δικαιούχοι με τα ΑΜΚΑ που δικαιούνται και πρέπει να κάνουν τα self tests υποχρεωτικά από τις υπηρεσίες τους. Παίρνουν μάλιστα και δυο μαζί προκειμένου να καλύψουν την εβδομάδα μετά το Πάσχα και να μην υπάρξει συνωστισμός. Είναι δύσκολο αλλά η πλατφόρμα είναι ευτυχώς γρήγορη. Σε ένα-δυο λεπτά έχεις ολοκληρωθεί. Απλά είναι το θέμα του συνωστισμού και είναι και το θέμα των ασθενών που πρέπει να εξυπηρετούνται από εμάς.

Ερ: Δεν μπορείς μόνος σου να λειτουργήσεις το φαρμακείο, με τόσο κόσμο  πρέπει να έχεις σίγουρα έναν υπάλληλο ή ένα βοηθό ή ένα συγγενικό πρόσωπο δίπλα σου.

Απ: Δεν μπορούμε να έχουμε κάποιον άλλο δίπλα μας πέρα από το προσωπικό του κάθε φαρμακείου. Άρα αυτό που ζητάμε και το έχω πει πολλές φορές και πριν ξεκινήσει η διάθεση και όταν ξεκίνησε των self tests, ήταν υπομονή, κατανόηση και όχι την τελευταία στιγμή πάμε στο εφημερεύον φαρμακείο να πάρουμε το self test. Στις πρώτες μέρες παρατηρήθηκαν ουρές πολλών ατόμων.

Ερ: Διορθώθηκε αυτό το πράγμα στη συνέχεια;

Απ: Ναι και ευχαριστώ τους συμπολίτες μας. Μετά από παρέμβαση δικιά μας, και μετά από διάφορες ανακοινώσεις που κάναμε διορθώθηκε επιτέλους και έτσι προσέρχονται κανονικά όλοι στα 68 φαρμακεία της πόλης. Για την επαρχία δεν το συζητάω γιατί είναι ένα χωριό με τους κατοίκους του.

Ερ: Υπάρχουν φαρμακεία που έχουν στη βιτρίνα τους, στην είσοδο τους ότι διαθέτουν και rapid tests.

Απ: Ναι είναι αυτά επί πληρωμή, τα οποία είναι σιέλου και ρινοφαρυγγικά. Αυτά τα rapid δεν κατεβαίνουν στο φάρυγγα όπως αυτά που κάνανε οι μικροβιολόγοι. Είναι όπως ακριβώς το self και για αυτούς που δυσκολεύονται βγήκε rapid test που είναι σιέλου.

Ερ: Αυτά τα rapid tests από πότε υπάρχουν στα φαρμακεία σας; Υπάρχουν εδώ και καιρό;

Απ: Ναι εδώ και 10-15 μέρες. Συγχρόνως περίπου ήρθανε και τα ελεύθερα γιατί είναι πάρα πολλοί που πρέπει να τα κάνουνε από τους εργοδότες τους. Τα ζητούν κάποιες επιχειρήσεις.

Ερ: Η διαφορά στη διαδικασία self test με rapid test ποια είναι όταν τα προμηθεύεσαι από το φαρμακείο;

Απ: Καμία. Είναι ακριβώς τα ίδια. Το μεν ένα είναι δωρεάν από την πολιτεία και το άλλο επειδή δεν είσαι δικαιούχος με το ΑΜΚΑ πρέπει να το αγοράσεις εφόσον το απαιτεί η επιχείρηση σου και ο εργοδότης σου.

Ερ: Εάν βγεις θετικός η υποχρέωση που έχεις είναι η ίδια;

Απ: Ακριβώς. Πρέπει να το δηλώσεις αν βγεις θετικός. Εννοείται. Πάντως νομίζω ότι έχει κάνει αρκετά δουλειά το self κατά της διασποράς. Έχουν βρεθεί πάρα πολλά άτομα θετικά και μετά κάνεις ένα μοριακό, ένα  rapid test σε μικροβιολογικό εργαστήριο και μένεις στην  καραντίνα. Κόβεται η αλυσίδα της διασποράς από ένα άτομο σε άλλα σε δέκα ίσως και περισσότερα.

Ερ: Λέτε δηλαδή ότι άξιζε τον κόπο. Έγινε θόρυβος, έγινε και ταλαιπωρία αλλά υπάρχει αποτέλεσμα με τα self περισσότερο. Είναι όμως αξιόπιστο;

Απ: Είναι αξιόπιστο. Είναι όπως όλα. Το κακό με αυτόν τον ιό το οποίο παρατηρήθηκε και στα σχολεία, είναι ότι μπορείς σήμερα να βγεις αρνητικός, να υποβόσκει και να είναι σε εξέλιξη στον οργανισμό σου και σε 2-3 μέρες να βγεις θετικός. Έχει συμβεί αυτό με το σχολείο. Κάνανε τακτικά τεστ και τη Δευτέρα το παιδί ή ο εκπαιδευτικός  μπορεί να έβγαιναν αρνητικοί ενώ την Πέμπτη  να ήταν θετικοί. Δυστυχώς ο ιός είναι ύπουλος. Απλά τουλάχιστον προσπαθούμε να πιάσουμε τα κρούσματα που είναι σε εξέλιξη και τα ασυμπτωματικά τα οποία ήταν και είναι πάρα πολλά. Ήταν πολύ καλή κίνηση σε αυτό το αριθμό των νοσούντων όπως ξέρουμε όλοι στη χώρα μας και οπωσδήποτε  ότι μπορέσει και αλλαχθεί είναι πάρα πολύ καλό όσον αφορά τη διασπορά τους. Δεν πέφτει δυστυχώς, όλοι το γνωρίζουμε και αυτό είναι πολύ κακό. Πάντως ήταν πολύ καλή κίνηση τη στιγμή αυτή που η πανδημία είναι σε εξέλιξη. Εννοώ τα self test.

Ερ: Στο νομό Καβάλας είμαστε φορτωμένοι αυτό τον καιρό. Αυτό φαίνεται στα φαρμακεία, το βλέπετε εσείς;

Απ: Φαίνεται ναι. Τα κρούσματα είναι πάρα πολλά. Έρχονται συνεχώς συνταγές. Νοσούν ολόκληρες οικογένειες ενώ μας λένε είναι ένα κρύωμα, δεν έχω τίποτα. Από πίσω βγαίνουν 10 και 15 κρούσματα. Αυτό είναι το πολύ δυσάρεστο. Θέλει μεγάλη προσοχή και όπως έχουμε πει αν υπάρχει πυρετός πάνω από 38 σε δυο 24ωρα, οπωσδήποτε πρέπει να κάνουμε τεστ, πάμε στο νοσοκομείο να πάρουμε τις οδηγίες αν και εφόσον βγει θετικό σε δυο μέρες. Κυκλοφορούμε μεταξύ μας και αυτό δυστυχώς είναι επικίνδυνο. Εμείς και έξω από τα φαρμακεία πολλές φορές παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να έχουν την απαραίτητη προφύλαξη πριν μπουν μέσα. Εμείς δεν ξέρουμε αν είναι κάποιος θετικός και περιμένει τα φάρμακα του covid. Θέλει προσοχή, προχωράμε με το μέτρο της μάσκας, με τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται, με τα μέτρα όλα της ατομικής ευθύνης και της ατομικής καθαριότητας που είναι το σαπούνισμα των χεριών. Αυτά πρέπει να τα συνεχίσουμε, δεν πρέπει να ξεφύγουν από κανέναν μας.

Διαβάστε επίσης