• 20 Απριλίου 2024,

Σημαντικό το έργο των χορωδιών της Καβάλας

 Σημαντικό το έργο των χορωδιών της Καβάλας

Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Καβάλα η 24η χορωδιακή συνάντηση.

Η παραδοσιακή διοργάνωση του συλλόγου των Φίλων της Μουσικής Καβάλας και της διακεκριμένης σε όλη την Ελλάδα χορωδίας του. Τοπικός θεσμός. Σε υποχώρηση λόγω των μέτρων της πανδημίας, επανήλθε δριμύτερος φέτος. Με τη γνωστή επιτυχία.

Πάντα στο αμφιθέατρο του ΔΙΠΑΕ Καβάλας (πρώην ΤΕΙ Καβάλας). Με αυτήν την ευκαιρία και λόγω του ότι το γεγονός δεν είχε μεγάλη προβολή, απευθυνθήκαμε στον συμπολίτη κ. Δημήτρη Λυμπεράκη. Είναι μέλος της χορωδίας, διετέλεσε και πρόεδρος του συλλόγου. Μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τις τοπικές χορωδίες. Επεσήμανε την ανάγκη να ενισχυθούν με νέους στην ηλικία χορωδούς.

Η συνέντευξη

Ερ: Μιλήστε μας για την πρόσφατη 24η χορωδιακή συνάντηση Καβάλας που έγινε στις 13 Μάη στο αμφιθέατρο του ΔΙΠΑΕ.

Απ: Μετά από μια ανάπαυλα λόγω Covid έγινε η 24η χορωδιακή συνάντηση στο φιλόξενο χώρο του Αμφιθεάτρου στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Συμμετείχαν δυο χορωδίες και η δικιά μας. Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά. Άλλωστε η μουσική γενικώς εξευγενίζει και ομορφαίνει και τη ψυχή μας. Ήταν μια βραδιά απόδρασης λίγο ή πολύ. Απόδραση απ’ όλα αυτά τα τοξικά που συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή. Οπότε ταξιδέψαμε μουσικά και ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά.

Ερ: Θέλουμε να μας πείτε λίγο για τους χορωδούς. Παραμένουν οι ίδιοι; Ανανεώθηκε η χορωδία; Η χοροδιδάσκαλος παρέμεινε η ίδια απ’ ότι διαβάσαμε.

Απ: Η χοροδιδάσκαλος είναι η ίδια. Είναι η Μαρία Σγουρίδου. Υπάρχει ένα πρόβλημα σ’ όλες τις χορωδίες και φαντάζομαι και πανελλαδικώς, ότι δεν ανανεώνεται ο πληθυσμός τους δηλαδή δεν ανανεώνονται τα μέλη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όσοι υπερβούν ένα κατώφλι ηλικιακό να αποσύρονται και να μειώνεται ο αριθμός των χορωδών. Εμείς ήμασταν 56 άτομα όταν κάναμε κάποια αφιερώματα και τώρα η χορωδία είναι 37 άτομα. Ελπίζουμε σε καινούργιες προσθήκες. Υπάρχουν ήδη 5-6 νέα παιδιά τα οποία μπήκανε στο έμψυχο δυναμικό της χορωδίας και ελπίζουμε να έρθουν και άλλοι.

Ερ: Είναι πλέον πολλές οι χορωδίες στην Καβάλα. Δεν πρέπει να ενωθείτε, να συνεργαστείτε; Να δυναμώσει αυτή η προσπάθεια;

Απ: Υπήρχε η πρόταση και η σκέψη όταν εγώ ήμουν πρόεδρος να κάνουμε μια κοινή εμφάνιση. Οι χορωδίες βασικά είναι τρεις. Η μια είναι με χοροδιδάσκαλο τον Γιάννη Κανάκη, η άλλη είναι με χοροδιδάσκαλο τον Κώστα Κατιώνη και η τρίτη είναι η δικιά μας. Αυτές είναι οι τρεις βασικές. Τιμώ εξίσου και δεν απαξιώνω τις χορωδίες των πολιτιστικών συλλόγων. Αλλά σε επίπεδο τριφωνικό και διδασκαλίας και βαθιάς ενασχόλησης με τη μουσική, είναι αυτές οι τρεις.

Ερ: Δεν είναι για συνταξιούχους οι χορωδίες. Κακώς δίνεται η εντύπωση ότι ισχύει κάτι τέτοιο.

Απ: Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να συμμετέχεις σε μια χορωδία με τους όρους που οι συγκεκριμένοι χοροδιδάσκαλοι επιβάλουν; Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Απαιτεί πολύ μεγάλη πειθαρχία, πολύ μεγάλη υπακοή και πολύ διάβασμα ακόμη και στο σπίτι. Είναι σαν να θυμάσαι τα μαθητικά χρόνια. Υπήρχε μια σκέψη να γίνει μια κοινή παρουσίαση και είχαν αρχίσει κάποιες κουβέντες μεταξύ μας αλλά δυστυχώς μας πρόλαβε ο Covid. Ελπίζω να γίνει κάτι.

Ερ: Ο Covid και για τη δική σας τη χορωδία ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα;

Απ: Ναι, ήταν μεγάλο πρόβλημα ειδικά για τη δική μας χορωδία, επειδή είχε κλείσει ο Πυθαγόρας και δεν είχαμε που να κάνουμε πρόβες, οπότε κηρύξαμε αναστολή. Όλες οι χορωδίες, όμως ήταν έτσι. Οι χορωδίες παράγουν αυτή τη στιγμή ένα πολύ σημαντικό έργο και ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα. Βλέπω ότι γεμίζει τις αίθουσες όπου εμφανίζονται οι χορωδίες.

Ερ: Έχουμε κάποια άλλη είδηση για τη χορωδία των φίλων της μουσικής; Κάποιο νέο για το καλοκαίρι;

Απ: Θα συμμετέχουμε στις 10 Ιουνίου σε ένα μουσικό φεστιβάλ στο Ναύπλιο και πάμε ολοταχώς μετά για το Φθινόπωρο σε άλλο χορωδιακό φεστιβάλ στην Κέρκυρα.

Διαβάστε επίσης