Σημεία και τέρατα

 Σημεία και τέρατα

 

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης


Κάποιοι μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά σε βάρος της διοίκησης του Δήμου, εκμεταλλευόμενοι λάθη και παραλείψεις προηγουμένων διοικήσεων σε ό,τι έχει να κάνει με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειάς μας, την γνωστή ΔΙΑΑΜΑΘ και την δραστηριότητά της στον ΧΥΤΑ Καβάλας.

Επιτίθενται στο πρόσωπο του δημάρχου Θόδωρου Μουριάδη, αφήνοντας πολλές φορές αισχρά υπονοούμενα που πλήττουν όχι μόνον τον ίδιο τον δήμαρχο αλλά και τον θεσμό που εκείνος εκπροσωπεί. Μπροστά στο πρόσκαιρο πολιτικό όφελος που θεωρούν ότι αποκομίζουν με μια τέτοια τακτική, δεν έχουν καμιά ηθική αναστολή.

Η κοινωνία της Καβάλας βέβαια, μπορεί να μην αντιδρά, να μην εκφράζεται αλλά καταλαβαίνει πολύ καλά το ανίερο πολιτικό παιχνίδι που παίζουν μερικοί.

Πως όμως έχει η υπόθεση που ακούει στο όνομα ΔΙΑΑΜΑΘ;

Ο φορέας αυτός διαχειρίζεται όλα τα στερεά απόβλητα των 22 δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η πρώτη αδυναμία του είναι ότι όταν συστάθηκε το 2003 πήρε τη μορφή μιας Ανωνύμου Εταιρίας με αποτέλεσμα σήμερα οι δήμοι να επιβαρύνονται επί πλέον του κόστους που τους χρεώνει κάθε χρόνο και με 24% ΦΠΑ.

Ενώ αν ήταν ένα ΝΠΔΔ όπως οι μισοί και πλέον αντίστοιχοι φορείς σε όλη την Ελλάδα, θα υπήρχε απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Για να υπολογίσετε το πόσο επιβαρύνει ο ΦΠΑ το κόστος του Δήμου Καβάλας π.χ. για το 2020, θα πούμε ότι αυτό είναι περίπου 400.000 ευρώ!

Το 2.000.000 ευρώ που καλείται να πληρώσει για το 2020 ο Δήμος Καβάλας στην ΔΙΑΑΜΑΘ είναι ασφαλώς ένα μεγάλο ποσό. Βέβαια και οι εργασίες που γίνονται στον ΧΥΤΑ Καβάλας είναι πολλές και εξειδικευμένες. Κι ας θέλει να τις απαξιώσει ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, υπήρξε για επτά ολόκληρα χρόνια (2007-2014) μέλος του ΔΣ της ΔΙΑΑΜΑΘ. Τι έκανε τότε για να μειώσει το κόστος λειτουργίας της ΔΙΑΑΜΑΘ;

Το ζήτημα για τη μείωση του κόστους είναι απλό. Πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό της ανακύκλωσης στο Δήμο Καβάλας. Όσο αυξάνεται το ποσοστό αυτό τόσο μειώνεται το κόστος. Δεν μπορείς με ένα ποσοστό 6,7% ανακυκλούμενων που έχει σήμερα ο Δήμος Καβάλας να απαιτείς και να πετύχεις χαμηλότερο κόστος για τα υπόλοιπα. Πόσο μάλλον που η ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί μέχρι το 2035 το ποσοστό ανακυκλούμενων να είναι …90%!!!

Και κάτι ακόμη. Το καλοκαίρι η ΔΙΑΑΜΑΘ κάλεσε τους δήμους – μέλη της να κάνουν παρατηρήσεις και προτάσεις πάνω σε ένα σχέδιο χρεώσεων για το 2020 που τους είχε αποστείλει. Συγκάλεσε μάλιστα και μία Γενική Συνέλευση στις 18 Ιουλίου 2019 για να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα. Δυστυχώς ο Δήμος Καβάλας φαίνεται ότι ούτε προτάσεις έκανε ούτε παραβρέθηκε στη Γενική Συνέλευση. Έτσι η νέα διοίκηση που ανέλαβε από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 κλήθηκε να αποδεχτεί μια κατάσταση για την οποία κανείς δεν είχε δώσει έστω και μια τυπική μάχη για την τιμή των όπλων.

Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά. Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν να προσεγγίζουν το θέμα αποσκοπώντας σε παραταξιακά οφέλη και όχι με μια διάθεση να στηρίξουν με αγνές προθέσεις μια οικουμενικού χαρακτήρα προσπάθεια να υπερασπιστούν όλοι μαζί τα συμφέροντα του Δήμου.

Θα πρέπει να γνωρίζουν όμως (το είπαμε και παραπάνω) ότι ο κόσμος βλέπει, ακούει και καταλαβαίνει πολύ καλά τι ακριβώς συμβαίνει. Και θα αποδώσει όταν έλθει η ώρα τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.

Διαβάστε επίσης