• 18 Μαΐου 2024,

Σιωπή, άνοιξαν τα σχολεία

 Σιωπή, άνοιξαν τα σχολεία

 

Θα ήθελα, από τότε που ήμουν μαθήτρια και από τότε που ήμουν εκπαιδευτικός και από τότε που ήμουν ψυχολόγος συνεργαζόμενη με σχολεία, το σχολείο να ήταν πιο συν- ομιλητικό.

Θα ήθελα οι μαθητές να συνομιλούν περισσότερο μεταξύ τους και μέσω της αλληλεπίδρασής τους να κατακτούν τη γνώση και να ωριμάζουν.

Θα ήθελα οι δάσκαλοι να συνομιλούν περισσότερο μεταξύ τους και να μοιράζονται εμπειρίες και ιδέες για την εκπαιδευτική τους πράξη αλλά και να αποφορτίζονται συναισθηματικά.

Θα ήθελα οι εκπαιδευτικοί να συνομιλούν περισσότερο με τους μαθητές και να τους ρωτούν ποιες είναι οι ανάγκες τους και οι προτιμήσεις τους, καθώς και η γνώμη τους για διάφορα εκπαιδευτικά ζητήματα.

Θα ήθελα οι γονείς να συνομιλούν περισσότερο με τους δασκάλους γιατί στο κάτω κάτω κάτι ξέρουν και αυτοί για τα παιδιά τους που θα μπορούσε να είναι βοηθητικό για τους δεύτερους στη σχολική καθημερινότητα.

Θα ήθελα οι διευθυντές, οι προϊστάμενοι, οι σύμβουλοι να συνομιλούν περισσότερο με τους δασκάλους για να κατανοούν ποια μέριμνα και ποια φροντίδα προς την μεριά τους θα μπορούσε να τους διευκολύνει να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους.

Θα ήθελα οι ιθύνοντες επί των εκπαιδευτικών θεμάτων να συνομιλούν περισσότερο με την κοινωνία που τους ανέδειξε και με τις άλλες κοινωνίες για να γνωρίσουν τρόπους, νοοτροπίες και ανάγκες που καλούνται να υπηρετήσουν.

Πρωτίστως θα ήθελα όλοι αυτοί να ξέρουν να συνομιλούν. Να μάθουν να συνομιλούν. Να λαμβάνουν υπόψη τους. Να επικοινωνούν με νόημα και σεβασμό. Να ρωτάνε σαν να μη ξέρουν τίποτα. Να συναντώνται.

Καμιά ομάδα ποτέ, κοινωνική, πολιτική ή οποιουδήποτε άλλου είδους δεν προόδεψε μέσα στη σιωπή.

 

Σοφία Κατερινάκη

Ψυχολόγος- Συστημική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική

Ομονοίας 99- 65302 Καβάλα

Τηλ. 6946 336522

Διαβάστε επίσης