Dark Mode Light Mode

Σωτήρης Λαζαρίδης περί αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και σχεδίου πόλης

Το πρωί της περασμένης Παρασκευής ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ ΑΜ μίλησε στην Πρωινή για δύο θέματα τοπικής επικαιρότητας. Για τα λάθη του σχεδίου πόλης στην Καβάλα. Για την άποψη του τμήματος περί της πρότασης αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στα κοιτάσματα του Πρίνου.

Η συνέντευξη

Ερ: Ας μιλήσουμε για την πρόταση του CO2. Αρχικά τι έχετε να πείτε;

Απ: Εμείς από τη στιγμή που ενημερωθήκαμε για την επένδυση (αυτό έγινε τον Νοέμβριο του 2024), από τότε και μετά ασχοληθήκαμε. Γιατί έτσι πρέπει να κάνουμε: ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους και της τοπικής κοινωνίας δεν μπορεί να απέχει από τέτοια κρίσιμα ζητήματα. Για αυτόν το λόγο κάναμε ενημερωτική ημερίδα στη Θάσο με δική μας πρωτοβουλία για ενημέρωση των κατοίκων καλώντας την  εταιρεία και το Δημόσιο που αδειοδοτει την επένδυση. Στη συνέχεια παραπεμψαμε το θέμα στη Μόνιμη επιτροπή Ενέργειας Βιομηχανίας Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας η οποία ασχολήθηκε 3 μήνες και εκανε 3 συνεδριάσεις διαβούλευσης. Εκεί ενημερωθήκαμε, διαβάσαμε, καλέσαμε καθηγητή από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που είναι στο δικό του αντικείμενο τέτοιου είδους έργα. Με άλλα λόγια, κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε…

Ερ: Φτάσατε λοιπόν στο εξής συμπέρασμα: Το έργο αυτό είναι σύγχρονο και εφόσον θα τηρηθεί η σχετική νομοθεσία, καλώς να γίνει…

Απ: Αυτό είναι το συμπέρασμα. Δεν είμαστε στο 1955, είμαστε στο 2025. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε υπέρτατο βαθμό, είμαστε στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, άρα δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι οι τεχνολογίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν θέματα που μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον.

Ερ: Από την άλλη πλευρά τέθηκαν αντιρρήσεις και απόψεις και ειδικών που διαφωνούν. Επικοινωνήσατε μαζί τους;

Απ: Παρευρέθηκα σε σχετικές ημερίδες που έχουν κάνει. Την περασμένη Παρασκευή (4/4) έγινε μια ημερίδα στην Δημοτική Βιβλιοθήκη, την οποία επισκέφθηκα μαζί με τον επικεφαλής την επιτροπής. Παρακολουθήσαμε τους εισηγητές της συγκεκριμένης ημερίδας και θέλω να σας πω ότι δε γίναμε σοφότεροι…

Ερ: Η άλλη άποψη αναφέρει πως το συγκεκριμένο έργο είναι πολύ επικίνδυνο, ότι θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα υγείας και θα επηρεάσει τον τουρισμό…

Απ: Όταν κάποιος λέει ότι κάτι είναι πολύ επικίνδυνο, πρέπει να το αποδεικνύει κιόλας με στοιχεία μετρήσιμα. Όλα τα υπάρχοντα στοιχεία, οι μετρήσεις αλλά και η εμπειρία συνηγορούν υπέρ της επένδυσης. Άλλωστε, τα τελευταία πολλά χρόνια εκεί εξορρύσσεται το πετρέλαιο.

Ερ: Μιλήσατε και με τους ανθρώπους που διαφωνούν και βρίσκονται στη Θάσο;

Απ: Στη Θάσο, συνομίλησα με τοπικούς φορείς, συγκεκριμένα με τον σύλλογο επαγγελματιών Θάσου. Προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε, μας άκουσαν με πολύ προσοχή και χωρίς εντάσεις. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το δικό μας τμήμα έκανε τα πάντα ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος.

Ερ: Ο κόσμος διαβάζει όλες τις απόψεις, άρα και αυτές που είναι εντελώς αντίθετες με τη δική σας… Κι έτσι μπερδεύεται.

Απ: Μια τέτοιου είδους επένδυση μπορεί να έχει δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Ιστορικά υπήρξαν επενδύσεις -ειδικά στον τόπο μας- που απορρίφθηκαν ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο. Κάποιες από αυτές δικαίως, κάποιες άλλες αδίκως. Η απόρριψη ή η αποδοχή μιας επένδυσης πρέπει να γίνεται μετά από σχετική μελέτη…

Ερ: Πάντως η ιστορία έγραψε πως το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας υποστηρίζει αυτήν την πρόταση.

Απ: Δεν είμαστε πολιτικός, ούτε συνδικαλιστικός φορέας. Είμαστε φορέας του κράτους και θα πράξουμε αυτό που νομίζουμε ότι είναι σωστό. Προχωρήσαμε στη σχετική ανακοίνωση μετά από μια τρίμηνη εξέταση και μελέτη των δεδομένων γύρω από την επικείμενη επένδυση. Νομίζουμε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ταυτόχρονα διατυπώνουμε ρητά πως πρέπει να προχωρήσει, σεβόμενη των απαραίτητων όρων και προϋποθέσεων… Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί το συγκεκριμένο project, διότι αποτελεί μια επένδυση πάνω από 1 δις. εκατ. € και κανείς δε θέλει να διακινδυνεύσει μια ενδεχόμενη αστοχία, χρησιμοποιώντας υλικά, τα οποία δε θα αντέξουν στη συγκεκριμένη επένδυση ή θα έχουν κάποια ανεπάρκεια…

Ερ: Εικάζεται πως υπάρχει και κίνδυνος ενδεχόμενου σεισμού στην εν λόγω περιοχή…

Απ: Πράγματι, η περιοχή της Χαλκιδικής τα τελευταία χρόνια έχει αρκετούς σεισμούς. Όλοι αυτοί οι σεισμοί όμως δεν έχουν επηρεάσει καθόλου τα κοιτάσματα του πετρελαίου.

Ερ: Μια τέτοια επένδυση είναι πιθανό να «απειλήσει» τον τουρισμό στη Θάσο;

Απ: Παρα την παρουσία των εγκαταστάσεων πετρελαίου η τουριστική δραστηριότητα στη Θάσο βαίνει συνεχώς αυξανόμενη. Άρα γιατι τωρα πρέπει να υπάρχει αρνητική επίδραση?

Ερ: Ας αλλάξουμε θέμα. Στην Καβάλα ισχύει το σχέδιο πόλης του 1980 και μάλιστα με φοβερά λάθη. Τι σχόλιο κάνετε;

Απ: Έχουμε λοιπόν ένα σχέδιο πόλης του 1980, που ο μελετητής ή οι μελετητές του τότε, το εμπνεύστηκαν, το σχεδίασαν μ’ αυτόν τον τρόπο. Νομίζω ότι οι σύγχρονες ανάγκες μιας πόλης πρέπει να αναθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όχι κάθε πενταετία ή κάθε δεκαετία, αλλά τουλάχιστον κάθε 20ετία πρέπει να ρίχνεις μια ματιά στα υπάρχοντα πολεοδομικά σχέδια και να βλέπεις αν είναι εφαρμόσιμα στην καθημερινότητα.

Ερ: Λέτε δηλαδή ότι πρέπει να γίνει αναθεώρηση…

Απ: Φυσικά και πρέπει να γίνει αναθεώρηση. Όταν για ένα απλό θέμα, όπως είναι η πιάτσα των ταξί, δεν μπορεί να βρεθεί λύση, τότε τι να πούμε… Πρέπει να γίνει αναθεώρηση, όχι μόνο για την πιάτσα των ταξί. Γενικά πρέπει να διορθωθούν τα λάθη. Ο μελετητής τότε του σχεδίου πόλης, το έβλεπε διαφορετικά. Δεν μπορούσε να προβλέψει τις ανάγκες μιας πόλης, μιας περιοχής, τόσο μακριά.

Ερ: Στην οδό Βενιζέλου, όπου κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα, σε περίπτωση ατυχήματος ή άλλου περιστατικού, δεν θα υπάρχει θέμα (σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα);

Απ: Νομικά υπάρχει θέμα. Αν δεν υπήρχε όμως το θέμα της πιάτσας των ταξί, λίγοι θα το είχαν πάρει χαμπάρι. Το «ανακάλυψε» το αρχιτεκτονικό συμβούλιο όταν πήγε εκεί το θέμα. Οι συνάδελφοι μου είπαν ότι δε γίνεται (η πιάτσα), γιατί υπάρχει ο χώρος του πρασίνου. Τότε το μάθαμε όλοι μας. Επειδή οι συνάδελφοι μου κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Ερ: Τώρα τι γίνεται με την πιάτσα των ταξί; Ο  Δήμος λέει ότι θα κάνει προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152 ενώ θα συνεχίσει το μικρό έργο. Οι ιδιοκτήτες των ταξί λένε ότι αφού γίνει το μικρό αυτό έργο, ατύπως θα πηγαίνουμε εκεί και θα παρκάρουμε τα αυτοκίνητα μας. Βγαίνει αυτό το σενάριο;

Απ: Αυτό είναι μια πολιτική ενέργεια. Δε νομίζω ότι θα υπάρχει κάποιος, που θίγεται –νόμιμα- το συμφέρον του ώστε να καταγγείλει αυτήν τη ενέργεια. Ένα κομμάτι είναι η πολιτική απόφαση, το άλλο κομμάτι είναι αυτό που έγινε με το πάρκινγκ Ροδόπης όταν ανέκυψε παρεμφερές ζήτημα. Να γίνει μια αναθεώρηση στο σημείο εκεί (τμήμα της Βενιζέλου), μια τροπολογία. Να προχωρήσει και να έχουν όλοι το κεφάλι τους ήσυχο.

Προηγούμενο άρθρο

Μπαμπατζίμ: Το ούζο των προσφύγων: Από την Κωνσταντινούπολη στη Χρυσούπολη Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Μια σεζόν γεμάτη υπερβάσεις: Οι Πάνθηρες Καβάλας ένωσαν την πόλη με πάθος και αυθεντικότητα