Στέλιος Ανδρεάδης: 10 μυθιστορήματα που αξίζει να ανακαλύψεις

 Στέλιος Ανδρεάδης: 10 μυθιστορήματα που αξίζει να ανακαλύψεις

Ο Στέλιος Ανδρεάδης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1989 και ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του στην Πληροφορική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δεκαέξι ετών ξεκίνησε τη συγγραφή μικρών διηγημάτων και διακρίθηκε σε πανελληνίους μαθητικούς διαγωνισμούς. Τα φοιτητικά χρόνια στράφηκε στο μυθιστόρημα και την αρθρογραφία. Το καλοκαίρι του 2014 δημιούργησε την προσωπική του σειρά λογοτεχνικών βιβλίων «Γρανάζι» και εξέδωσε τα μυθιστορήματα «Παιχνίδια Ενηλίκων» και «Schadenfreude».

Παράλληλα, συμμετείχε με διηγήματά του σε λογοτεχνικές συλλογές και περιοδικά. Το 2018, σε συνεργασία με τη Δυάς Εκδοτική, κυκλοφόρησε την αστυνομική κωμωδία «Τσίλι». Σήμερα εργάζεται στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και ετοιμάζει μια ανθολογία τρόμου.

«Επέλεξα να μοιραστώ με το αναγνωστικό κοινό του MAXMAG δέκα αγαπημένα μυθιστορήματα που πιστεύω πως είτε δεν είναι τόσο ευρέως γνωστά όσο τους αξίζει είτε οι συγγραφείς τους είναι ονομαστοί για κάποιο άλλο βιβλίο τους. Αν εμπιστευτείτε τις προτάσεις μου, ελπίζω να σας χαρίσουν ευχάριστες στιγμές ανάγνωσης!»


1. Τι Είδε η Γυναίκα του Λωτ; – Ιωάννα Μπουζαροπούλου
Σε έναν δυστοπικό κόσμο, η εμφάνιση ενός ξεχωριστού αλατιού με βιολετί χρώμα στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας  έχει αλλάξει για πάντα τις κοινωνίες των τριών ηπείρων που συνδέει. Ένα μυθιστόρημα φαντασίας με μοναδική υπόθεση και υπέροχες περιγραφές που σε αιχμαλωτίζουν. Αν οι ελληνικές παραγωγές ήταν σε θέση να υποστηρίξουν τη μεταφορά του στη μικρή οθόνη, θα μιλούσαμε για το νέο «Game of Thrones»!

2. Βυζάντιο – Stephen Lawhead
Ένας μοναχός του 9ου αιώνα ταξιδεύει για προσκύνημα στην πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και από την ησυχία του μοναστηριού βρίσκεται ξαφνικά μπλεγμένος σε μια περιπέτεια γεμάτη δολοπλοκίες. Το ογκώδες βιβλίο του Lawhead προσφέρει μια αντίστοιχα μεγαλειώδη πλοκή που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον και είναι άξιο απορίας που δεν έχουμε δει ακόμη την κινηματογραφική του μεταφορά.

3. Σπίτι από Φύλλα – Mark Z. Danielewski
Ο υπάλληλος ενός στούντιο τατουάζ βρίσκει τη διατριβή ενός νεκρού άντρα, η οποία περιστρέφεται γύρω από ένα ντοκιμαντέρ για τα παραφυσικά φαινόμενα ενός σπιτιού που βασανίζουν μια τετραμελή οικογένεια. Τα πολλαπλά επίπεδα αφήγησης, η άναρχη ανάγνωση που αποτελεί από μόνη της μια αληθινή εμπειρία και το αλλόκοτα γεγονότα που περιγράφονται συνθέτουν ένα σπάνιο μυθιστόρημα.

4. Το Τελευταίο Αίνιγμα – Pessl Marisha
Καθώς ένας βετεράνος ρεπόρτερ ερευνά τον θάνατο μιας νεαρής κοπέλας, βυθίζεται στο απόκοσμο σύμπαν του πατέρα της, ενός διάσημου σκηνοθέτη καλτ ταινιών. Ένα αστυνομικό θρίλερ που ξεχωρίζει για το απερίγραπτα σκοτεινό κλίμα του και πείθει τόσο πολύ για την αυθεντικότητά του που οι αναγνώστες πέφτουν στην παγίδα να ψάξουν αν πρόκειται για πραγματική ιστορία.

5. 5/4 από Πορτοκάλι – Joanne Harris
Μια γυναίκα επιστρέφει στην πατρίδα της στις όχθες του Λίγηρα, σε ένα χωριό που τη θεωρεί υπεύθυνη για μια τραγωδία την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, και προσπαθεί να ανακαλύψει τα μυστικά του παρελθόντος. Παρότι η Joanne Harris είναι διάσημη για το βιβλίο της «Καυτή Σοκολάτα», ξεχωρίζω αυτό το μυθιστόρημα, γιατί η απλή γραφή του και η περιεκτική ιστορία του αρκούν για να σε μαγέψουν.

6. Ο Μέγας Ανατολικός – Ανδρέας Εμπειρίκος
Κατά τη διάρκεια του παρθενικού ταξιδιού ενός υπερωκεανίου από το λιμάνι του Λίβερπουλ προς τη Νέα Υόρκη, οι επιβάτες του ενδίδουν ασταμάτητα στις σαρκικές επιθυμίες τους. Το πολυσέλιδο ερωτογράφημα του Εμπειρίκου είναι ίσως το τολμηρότερο ελληνικό πόνημα, που πίσω από το ακραία σεξουαλικό περιεχόμενό του συστήνει την ιδέα μιας ουτοπικής κοινωνίας.

7. Οι Τελευταίες Αμαζόνες – Steven Pressfield
Όταν η βασίλισσα των Αμαζόνων Αντιόπη ερωτεύεται τον μυθικό βασιλιά των Αθηνών Θησέα και το σκάει μαζί του, ολόκληρο το έθνος των Αμαζόνων ξεσηκώνεται οργισμένο. Ο Pressfield είναι γνωστός κυρίως για τις «Πύλες της Φωτιάς», όμως αυτό το βιβλίο του με ψυχαγώγησε πολύ περισσότερο. Ο αρχαίος κόσμος μεταφέρεται με απίστευτη φρεσκάδα και η εύπεπτη ιστορία του πραγματικά διασκεδάζει.

8&9. Ίλιον & Όλυμπος – Dan Simmons
Ο Τρωικός πόλεμος στον πλανήτη Άρη, δύο ρομπότ που συγκρίνουν τον Σαίξπηρ και τον Προυστ, υπερσύγχρονοι άνθρωποι που η ευδαιμονία τους κινδυνεύει από ένα σαιξπηρικό έργο… Όλα αυτά τα φευγάτα συμβαίνουν σε μια καθηλωτική διλογία φαντασίας που αγαπάει την ιστορία και τις τέχνες. Αξίζει να αναφερθεί η εκπληκτική μετάφραση του Αυγουστίνου Τσιριμώκου, που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι το βιβλίο γράφτηκε στα ελληνικά!

10. Ανατολικά της Εδέμ – John Steinbeck
Όλοι γνωρίζουν «Τα Σταφύλια της Οργής», όμως για μένα αυτή είναι η σπουδαιότερη δημιουργία του Steinbeck. Μέσα από την ιστορία δύο οικογενειών που έχουν μεταναστεύσει στην Καλιφόρνια, ο συγγραφέας μιλάει για τη μάχη καλού και κακού, δε διστάζει να φιλοσοφήσει σε πολλές σελίδες και πλάθει έναν από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες στην ιστορία της λογοτεχνίας, την απόλυτα κακιά Κάθι.

πηγή:maxmag.gr

Διαβάστε επίσης