• 17 Μαΐου 2024,

Στο Επιμελητήριο το ΒΙΟ.ΠΑ. -Αρκεί να συμφωνηθούν με την Περιφέρεια ΑΜΘ οι όροι της παραχώρησης

 Στο Επιμελητήριο το ΒΙΟ.ΠΑ. -Αρκεί να συμφωνηθούν με την Περιφέρεια ΑΜΘ οι όροι της παραχώρησης

Σύμφωνα με δηλώσεις τόσο του Χ. Μέτιου όσο και του Θ. Μαρκόπουλου (την Παρασκευή και το Σάββατο αντίστοιχα) οι εμπλεκόμενοι στο Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας φορείς συζητούν πρόταση προκειμένου το ολοκληρωμένο έργο να βγει από το αδιέξοδο και την απραξία. Μέτιος και Μαρκόπουλος δεν μίλησαν συγκεκριμένα. Φαίνεται ότι η υπό συζήτηση πρόταση και  λύση δεν είναι παρά το παλιό σενάριο μεταφοράς της αρμοδιότητας του Βιοτεχνικού Πάρκου στο Επιμελητήριο Καβάλας. Ο τοπικός φορέας επιθυμεί να το αναλάβει (όπως επί Γιαννακίδη ανέλαβε το Εκθεσιακό Κέντρο), αρκεί να συμφωνηθούν οι όροι αυτής της εξέλιξης. Σήμερα το Βιοτεχνικό Πάρκο είναι έργο ολοκληρωμένο, πλην όμως στα οικόπεδα του δεν εγκαταστάθηκε καμιά εταιρία ή επαγγελματίας. Εκτός αυτού υπάρχουν χρέη, κυρίως προς την Εθνική Τράπεζα από την οποία υπήρξε δάνειο το οποίο έως πρόσφατα δεν εξυπηρετούνταν.

Την Άνοιξη του 2015 κι ενώ η διοίκηση Παυλίδη- Μαρκόπουλου δεν είχε κάνει το παραμικρό για την εκκρεμότητα, είχαν αρχίσει συζητήσεις με το Επιμελητήριο το οποίο από τότε ήταν πρόθυμο να αναλάβει την μεγάλη ευθύνη. Οι συζητήσεις δεν προχώρησαν, το σενάριο αναθερμάνθηκε πρόσφατα. Η συμφωνία ενώ είναι επιθυμητή απ’ όλους είναι ταυτόχρονα και δύσκολη. Τα νομικά, τα οικονομικά θέματα είναι πολλά και περίπλοκα ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν α) η οικονομική κρίση β) η συνεχιζόμενη αμφισβήτηση για το αν τα οικόπεδα είναι κατάλληλα ώστε με ευνοϊκούς όρους να αξιοποιηθούν.

Εφόσον οι συζητήσεις δεν γίνουν την περίοδο των εορτών για ευνόητους λόγους, είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν με το νέο έτος. Το Βιοτεχνικό Πάρκο είναι έργο της Ν.Α. Καβάλας, στις ανώνυμες εταιρίες που δημιουργήθηκαν μετέχουν η σημερινή Περιφέρεια ΑΜΘ, ο Δήμος Καβάλας και το Επιμελητήριο. Εκτός από την εταιρία του Βιοτεχνικού Πάρκου υπάρχει και η εταιρία διαχείρισης αυτού.

 

Διαβάστε επίσης