• 19 Μαΐου 2024,

Σύλλογοι της Καβάλας στο Μέγαρο για τα γενέθλια του Ιάπωνα Αυτοκράτορα Ναρουχίτο (φωτογραφίε)

 Σύλλογοι της Καβάλας στο Μέγαρο για τα γενέθλια του Ιάπωνα Αυτοκράτορα Ναρουχίτο (φωτογραφίε)

Κείμενο του Μπάμπη Παναγιωτίδη


Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε λαμπρή δεξίωση στο Μέγαρο Μουσικής, όπου ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Νακαγιάμα Γιασουνόρι και η Ιαπωνική πρεσβεία τίμησαν την Ημέρα Γενεθλίων του Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ναρουχίτο, που έγινε 63 ετών., παρουσία του Καβαλιώτη Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη.

Η A.M. ανήλθε στο θρόνο την 1η Μαΐου 2019 και φέτος συμπληρώνει το πέμπτο έτος της εποχής Reiwa, ενώ η 23η Φεβρουαρίου εορτάζεται ως εθνική ημέρα στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου,  Από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, ο Νακαγιάμα Γιασουνόρι (Nakayama Yasunori) και η σύζυγός του Νακαγιάμα Τσίζουκο (Nakayama Chizuko) καλωσόριζαν στο Μέγαρο Μουσικής τους επίσημους καλεσμένους τους προκειμένου να εορτάσουν μαζί τους την Ημέρα Γενεθλίων του Αυτοκράτορα.

Ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους που παραβρέθηκαν – από πλευράς ενδιαφέροντος της Καβάλας – ο Βουλευτής της Ν.Δ Γιάννης Πασχαλίδης, καθώς επίσης ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας Μιχάλης Τσουλφίδης, και η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας Σοφία Τσίγκου, που εκπροσώπησαν τα Προσφυγικά σωματεία της πόλης και του Νομού Καβάλας.

Στον χαιρετισμό του, ο Ιάπωνας πρέσβης εξήρε το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ελλάδας και την «πολύ θετική δυναμική» τους, ενώ εξέφρασε τη δέσμευσή του πως είναι αποφασισμένος να κάνει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την περαιτέρω προώθησή τους.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιαπωνική πρεσβεία τον περασμένο Σεπτέμβριο για να τιμήσει την ηρωική διάσωση η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ιαπωνικό εμπορικό πλοίο «Tokei Maru» στη Σμύρνη πριν από 100 χρόνια.

«Κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς στη Σμύρνη τον Σεπτέμβριο του 1922, το Ιαπωνικό πλοίο – με τον καπετάνιο Λου και το πλήρωμα του – λέγεται ότι πέταξε το φορτίο του προκειμένου να φιλοξενήσει περισσότερους από 800 Έλληνες πρόσφυγες» ανέφερε και δεσμεύθηκε να κάνει την ιστορία αυτή ευρέως γνωστή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιαπωνία.

Είναι άλλωστε νωπές οι μνήμες της επίσκεψης του Ιάπωνα πρέσβη στην Καβάλα το διήμερο 23 -25 Σεπτεμβρίου 2022, όπου με πρωτοβουλία του Γιάννη Πασχαλίδη, του Δήμου Καβάλας, και των Προσφυγικών Σωματείων πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις προς τιμήν του καπετάνιου και του πληρώματος του Ιαπωνικού πλοίου «TOKEI MARU», με αποκορύφωμα τη φύτευση ιαπωνικής κερασιάς από τον Νακαγιάμα Γιασουνόρι και την τοποθέτηση αναθηματικής στήλης μπροστά από το παλιό υδραγωγείο της Καβάλας (Καμάρες).

Στον απόηχο της μεγάλης δεξίωσης, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας είχε μια εποικοδομητική ολιγόλεπτη συζήτηση με τον πρόεδρο της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας Μιχάλη Τσουλφίδη, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία και στο μέλλον, μεταξύ του ιστορικού Συλλόγου του Νομού Καβάλας και της Ιαπωνικής Πρεσβείας.

Σημειώνεται πως αυτή ήταν η πρώτη δεξίωση που παρέθεσε ο Νακαγιάμα Γιασουνόρι στην Αθήνα για την Ημέρα του Γενεθλίων του Αυτοκράτορα από τότε που ορίστηκε πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 2021.

Διαβάστε επίσης