Συμμετοχή του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δ.Καβάλας στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη Βουλή

 Συμμετοχή του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δ.Καβάλας στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη Βουλή

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο με επιτυχία η συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη Βουλή των Ελλήνων, στην οποία είχαν τη τιμή να λάβουν μέρος και τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας.

Ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή τόσο για τη δομή όσο και για ολόκληρο το δίκτυο της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε διαδικτυακά τόσο τα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. και του Κ.Ε.Θ.Ι. όσο και αγαπητούς συναδέλφους με τους οποίους μοιραστήκαμε εμπειρίες και καλές πρακτικές καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

Ευχόμαστε σύντομα να επιτρέψουν οι συνθήκες και μια δια ζώσης συνάντηση μαζί τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο που εκφώνησαν στη Βουλή εκ μέρους του επιστημονικού προσωπικού του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας, η κοινωνιολόγος και η νομικός σύμβουλος, καθώς και φωτογραφικό υλικό από τη σημερινή ημέρα:

“Εκ μέρους όλων των στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας, θα θέλαμε καταρχάς να σας ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση, η οποία αποτελεί μεγάλη για εμάς τιμή, ως μέλη του αρραγούς αυτού δικτύου της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Σε αυτή τη πρωτόγνωρη παγκόσμια συνθήκη κληθήκαμε και εμείς με τη σειρά μας, να προσαρμοστούμε σε μία καινούργια πραγματικότητα και να αναπτύξουμε νέες τεχνικές και δεξιότητες, τις οποίες ως επαγγελματίες αλλά και ως άνθρωποι δεν μπορούσαμε να φανταστούμε.

Το πρωτόγνωρο lockdown στη χώρα μας είχε ως αποτέλεσμα να καθιερωθεί η τηλεργασία, ένα μοντέλο εργασίας ιδιαίτερο και απαιτητικό. Το Κέντρο, καθ’ όλη τη περίοδο του lockdown λειτουργούσε καθημερινά, με την παρουσία ενός στελέχους στο γραφείο, και με τα υπόλοιπα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσω τηλεργασίας.

Υπήρξαν δυσκολίες σε αυτή τη νέα εργασιακή συνθήκη, η οποία εισχώρησε ξαφνικά και κάπως ανορθόδοξα στο οικιακό μας περιβάλλον. Ξεπεράσαμε τα εμπόδια και τις δυσκολίες μαζί, και ήμασταν εκεί, κάθε μέρα, στα έκτακτα, στα επείγοντα και στα προγραμματισμένα τηλεφωνικά ραντεβού.

Κατά το διάστημα αυτό, η επικοινωνία και η συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες καίριας σημασίας για τη στήριξη των γυναικών, υπήρξε αδιάκοπη, ωστόσο, καθημερινά προέκυπταν σημαντικά εμπόδια λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, της εκ περιτροπής εργασίας των υπαλλήλων, όπως και της αναστολής λειτουργίας κάποιων εξ αυτών και πιο συγκεκριμένα των Δικαστηρίων.

Στο σημείο αυτό αναδείχθηκε η σημασία της δικτύωσης και της καλής συνεργασίας που καθιερώθηκε τα προηγούμενα έτη.

Κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο απευθύνθηκαν στο Κέντρο συνολικά 18 νέες συμβουλευόμενες.

Το διάστημα από το Μάρτιο έως και σήμερα, καταγράφηκαν 98 νέες υποδοχές ενώ πολλές παλαιές συμβουλευόμενες επανέκαμψαν με νέα αιτήματα λόγω της δύσκολης κατάστασης.

O Δήμος Καβάλας ανταποκρίθηκε άμεσα στις ανάγκες της πρωτόγνωρης αυτής παγκόσμιας συγκυρίας, δημιουργώντας μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης πολιτών για τον Covid-19. Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου αποδεχθήκαμε με χαρά και επιστημονική ευθύνη την πρόταση συμμετοχής σε αυτή τη προσπάθεια, που σκοπό είχε να στηρίξει τους συμπολίτες μας αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Μέσω της τηλεφωνικής αυτής υπηρεσίας, ήρθαμε σε επαφή με συνανθρώπους μας και η στήριξη που τους παρείχαμε ήταν, όπως αποδείχθηκε, άκρως ευεργετική. Μέσω αυτών των επικοινωνιών, προέκυψαν και αρκετές νέες συμβουλευόμενες της δομής, που όταν εμπιστεύτηκαν το πλαίσιο, μοιράστηκαν μαζί μας ζητήματα κακοποίησης που δεν τολμούσαν μέχρι τότε να εκμυστηρευτούν σε κανέναν.

Άγχη, φόβοι, ανησυχίες, μοναξιά, ενδοοικογενειακή βία ήρθαν στην επιφάνεια και, μέσω της συμβουλευτικής υποστήριξης μετατράπηκαν σε δύναμη, ελπίδα και αισιοδοξία.

Είναι ευθύνη των επιστημόνων να έχουν ενεργό ρόλο στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Να σημειωθεί ότι για την παροχή αυτής της υπηρεσίας χρησιμοποιήσαμε και τον πολύ βοηθητικό οδηγό ψυχικής διαχείρισης της επιδημίας Covid-19 της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, φροντίσαμε να προβάλλουμε το Συμβουλευτικό Κέντρο, αλλά και ολόκληρο το δίκτυο της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων με την παρουσία μας σε εκπομπές τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών, με αφιερώματα σε τοπικές εφημερίδες και μέσα από την ηλεκτρονική μας σελίδα, όπου δεχθήκαμε και πολλά μηνύματα.

Σε όλη αυτή την πορεία δεν ήμασταν μόνοι. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά όσους στήριξαν το έργο μας και συγκεκριμένα τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, το Κ.Ε.Θ.Ι. και το Δήμο Καβάλας. Σας ευχαριστούμε πολύ”.

Διαβάστε επίσης