• 19 Μαΐου 2024,

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών: Επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

 Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών: Επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Επιτόπια συνάντηση και επικαιροποίηση της δικτύωσης με την Υπαρχιφύλακα κα Λάππα Σοφία από το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, είχαν τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας, αναφορικά με την διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που καταγγέλλονται στην Αστυνομία.

Στην εν λόγω συνάντηση υπερτονίσθηκε η αναγκαιότητα και η σημασία της ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων με στόχο την βέλτιστη υποστήριξη των γυναικών-θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και των παιδιών τους. Αναφορά στο Πανελλήνιο Υποστηρικτικό Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, Ξενώνες φιλοξενίας και 24ωρη Γραμμή SOS 15900) – παρουσίαση παρεχόμενων υπηρεσιών του Συμβουλευτικού Κέντρου – παράθεση στατιστικών δεδομένων καθώς και αναφορά σε σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας.

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα περίπλοκο και διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο υπερβαίνει οικονομικές, κοινωνικές και μορφωτικές διακρίσεις και εξαπλώνεται σε πολλαπλές μορφές. Δεν διακρίνει τάξεις και κοινωνικά στρώματα.

Πολιτεία και κοινωνία οφείλουν να είναι αρωγοί των θυμάτων κι όχι απλοί παρατηρητές. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι όχι μόνο η καταστολή της ήδη εκδηλωθείσας έκρηξης βίας, αλλά και η πρόληψή της στα όψιμα στάδια έκφρασής της. Μονάχα έτσι μπορούμε να ελπίζουμε πως το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας θα περιοριστεί αισθητά και δραστικά.

Το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας στοχεύει στην ορθή διαχείριση και αντιμετώπιση των ζητημάτων ενδοοικογενειακής βίας, έχοντας ως αρμοδιότητες:

α. την παρακολούθηση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας καθώς και τη συλλογή, την επεξεργασία και την τήρηση στατιστικών στοιχείων για τα συγκεκριμένα περιστατικά

β. το συντονισμό των δράσεων των υφιστάμενων υπηρεσιών με απώτερο στόχο τον αποτελεσματικότερο χειρισμό και το συντονισμό της δράσης τους, σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

γ. τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων επιμόρφωσης και εκπαίδευσης του προσωπικού

δ. την ανάπτυξη συνεργασίας με συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και φορείς, καθώς και με τοπικούς κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Λάππα για την υποδοχή και το γόνιμο διάλογο που είχαμε, και ευελπιστούμε στην ουσιαστική συνεργασία των υπηρεσιών έχοντας ως κοινό στόχο τη βέλτιστη και την ολιστική υποστήριξη και αρωγή των γυναικών-θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

πηγή: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας

Διαβάστε επίσης