Συνάντηση Συλλόγων Εργαζομένων ΟΤΑ Περιφέρειας ΑΜΘ (φωτογραφίες)

 Συνάντηση Συλλόγων Εργαζομένων ΟΤΑ Περιφέρειας ΑΜΘ (φωτογραφίες)

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα η προγραμματισμένη συνάντηση Συλλόγων Εργαζομένων ΟΤΑ Περιφέρειας ΑΜΘ, την οποία συνδιοργάνωσαν από κοινού οι Σύλλογοι Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Καβάλας και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Παγγαίου «Δημοτική Ανασυγκρότηση».

Στη συνάντηση μας τίμησαν με την παρουσία τους οι Σύλλογοι Εργαζομένων: 1. Δήμου Αλεξανδρούπολης 2. Νομού Ροδόπης 3. Νομού Δράμας 4. Νομού Σερρών και 5. Δήμου Θάσου. Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ορεστιάδας μας ενημέρωσε έγκαιρα ότι δεν θα παρευρεθεί στη συνάντηση, ενώ ο Σύλλογος Εργαζομένων Ν. Ξάνθης, αν και ενημερώθηκε έγκαιρα και μας διαβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι του ότι θα συμμετέχουν στη συνάντηση, εντούτοις δεν παρευρέθηκαν, για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

1. Η υποστελέχωση των Δήμων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Δήμο Κομοτηνής που το ποσοστό κάλυψης των θέσεων ανέρχεται στο 47%, καθώς και η μη πραγματοποίηση προσλήψεων οδηγεί σταδιακά στην αδυναμία άσκησης αρμοδιοτήτων, γεγονός το οποίο εκμεταλλεύονται οι αιρετοί για να τις εκχωρήσουν σε ιδιώτες (π.χ. Δήμος Αλεξανδρούπολης και ανάθεση της αρμοδιότητας του Εσωτερικού Ελέγχου σε ιδιώτη).

Το ίδιο θα συμβεί και με τις υπηρεσίες καθαριότητας με την παραχώρηση της περισυλλογής απορριμμάτων σε ιδιώτες – εργολάβους οι οποίοι και ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ.

2. Θα εκμεταλεύονται αδίστακτα τους εργαζόμενους (πληθώρα καταγγελιών στις κατά τόπους επιθεωρήσεις εργασίας για εργοδοτικές αυθαιρεσίες για απλήρωτη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες και καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας).

Είναι προφανές ότι η τακτική της εκχώρησης αρμοδιότητων των ΟΤΑ σε ιδιώτες αποτελεί πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης, γι΄αυτό και η αντίδραση μας θα πρέπει να είναι άμεση και κυρίως, τεκμηριώμενη καθιστώντας προφανές στους Δημότες ότι θα φορτωθούν με πρόσθετα οικονομικά βάρη.

Παράλληλα, μέσω του μέλους του Γενικού Συμβούλου της ΠΟΕ-ΟΤΑ και προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Δήμου Αλεξανρούπολης θα καταβληθεί προσπάθεια να εγκριθούν ψηφίσματα από τα Δημοτικά Συμβούλια των ΟΤΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ, μέσω των οποίων θα καταδυκνύεται η ανάγκη, άμεσα το Υπουργείο Εσωτερικών να εγκρίνει προσλήψεις για τους Δήμους της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Υποστηρικτά στην εν λόγω δράση, καλούνται οι Σύλλογοι Εργαζομένων να συγκεντρώσουν στοιχεία για τις κενές θέσεις ανά Δήμο (όπου δεν υπάρχουν στοιχεία). Τέλος, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στους Δημάρχους να τροποποιήσουν τους Οργανισμούς Εσωτερικών Υπηρεσιών και να εντάξουν σε αυτούς τις Υπηρεσίες Εσωτερικού Ελέγχου, προκειμένου αυτές να στελεχωθούν με το ανάλογο – κατάλληλα εκπαιδευμένο, μόνιμο προσωπικό.

Η δημιουργία Αναπτυξιακών Οργανισμών από το σύνολο σχεδόν των Δήμων, αποτελεί τον «Δούρειο Ίππο» μέσω του οποίου θα εκχωρηθούν σε αυτό το «μόρφωμα» ουσιαστικές αρμοδιότητες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το προσωπικό που θα απασχολείται σε αυτούς θα προσλαμβάνεται με αδιαφανείς διαδικασίες, ενώ οι αμοιβές του δεν ρυθμίζονται από κανένα πλαίσιο, καθώς θα δημιουργηθούν δυο (2) κατηγορίες εργαζομένων, οι ελάχιστοι πατρίκιοι – αδρά αμοιβόμενοι, που θα ανήκουν στη διοικητική ελίτ, και η συντριπτική πλειοψηφία (πληβείοι), οι οποίοι θα εργάζονται με καθεστώς «γαλέρας» και θα αμοίβονται με «ψίχουλα».

3. Αναδείχθηκαν επίσης τα ζητήματα που έχουν προκύψει από την ελλειπή εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων από τις διοικήσεις των Δήμων. Οι ελλείψεις αυτές δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στην καθαριότητα αλλά γενικότερα, το σύνολο των εργαζομένων στους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα.

Η ευθύνη των Δημάρχων αλλά και ευρύτερα της Πολιτείας, συνειδητά, και ως κεντρική πολιτική επιλογή, μετακυλύεται στους υπαλλήλους αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία με την επίκληση της περιβόητης «ατομικής ευθύνης».

Η κατάληξη γνωστή: πληθώρα εργατικών ατυχημάτων με σοβαρούς τραυματισμούς εργαζομένων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Προτάθηκε η ανάγκη παρακολούθησης σεμιναρίων και ημερίδων από εκπροσώπους των Σωματείων καθώς και η ανάγκη πιστής εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας γύρω από τα θέματα αυτά.

4. Επισημάνθηκε η διασπαστική τακτική της ΠΟΠ-ΟΤΑ, εκπρόσωποι της οποίας προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κενά στα καταστατικά πολλών Συλλόγων που αφήνουν «εκτός» πολλούς συμβασιούχους, ακόμη και κατηγορίες υπαλλήλων που απασχολούνται για σειρά ετών στους Δήμους.

Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη τροποποίησης των καταστατικών προκειμένου να συμπεριλάβουμε και αυτούς τους συναδέλφους αλλά παράλληλα και η διοίκηση της Ομοσπονδίας οφείλει να αναθεωρήσει τη στάση της ως προς το θέμα αυτό.

5. Σε ότι αφορά το θέμα της ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Α.Ε. καταγγέλθηκε η στάση της διοίκησης της επιχείρησης η οποία, μέσω της διαχείρισης που ακολουθεί, φορτώνει με πρόσθετα οικονομικά βάρη τους δημότες των Ο.Τ.Α. που συμμετέχουν σε αυτή

6. Τέλος, τέθηκε το θέμα της επαναφοράς του 13ου και του 14ου μισθού, διεκδίκηση που αποτελεί και θέση της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Όλα όμως τα παραπάνω θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών διεκδικήσεων, καθώς οι σύλλογοι μας αποτελούν κομμάτι όχι μόνο του εργατικού δυναμικού της χώρας αλλά και τμήμα της κοινωνίας, η οποία χειμάζεται από την ακρίβεια, την ανεργία, την ανασφάλεια.

Οι ανάγκες μας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιδόματα και ασκήσεις «δημιουργικής λογιστικής» για να βγάλουμε τον μήνα. Απαιτούμε ζωή με αξιοπρέπεια για εμάς, απαιτούμε και διεκδικούμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας. Και κλείνουμε με το σύνθημα των απολυμένων εργαζόμενων στα Λιπάσματα Καβάλας, των οποίων οι απολύσεις, πρόσφατα με απόφαση δικαστηρίου κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές: ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΩΘΗΚΕ ΠΟΤΕ

Οι Σύλλογοι:

  1. Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Καβάλας
  2. Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Παγγαίου «Δημοτική Ανασυγκρότηση»

Διαβάστε επίσης