• 19 Απριλίου 2024,

Συνάντηση του Γιάννη Πασχαλίδη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα τρέχοντα αγροτικά ζητήματα της Π.Ε. Καβάλας

 Συνάντηση του Γιάννη Πασχαλίδη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα τρέχοντα αγροτικά ζητήματα της Π.Ε. Καβάλας

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη για τα τρέχοντα αγροτικά ζητήματα της Π.Ε. Καβάλας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Βουλευτής τόνισε πως η Π.Ε. Καβάλας πλήττεται τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον από καταστροφικές χαλαζοπτώσεις, με τους αγρότες να βλέπουν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Ενδεικτικά από τον Ιούλιο του 2019 έχουν σημειωθεί τέσσερις χαλαζοπτώσεις, με την τελευταία να πλήττει πολύ σοβαρά μόλις προ ολίγων ημερών περιοχές του Δήμου Νέστου και Δήμου Παγγαίου.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Βουλευτής ζήτησε να λυθεί το ζήτημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και κατέθεσε εκ νέου τη πρόταση του για εγκατάσταση γεννητριών εδάφους ιωδιούχου αργύρου μέσω πιλοτικού προγράμματος, κάτι το οποίο έχει στεφθεί με επιτυχία στις χώρες της Γαλλίας και της Ισπανίας. Ο Υπουργός είδε πολύ θετικά μια τέτοια λύση και υπογράμμισε πως είναι ανάγκη να λυθεί αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Επίσης, ο Βουλευτής επέστησε στην προσοχή του Υπουργού στο γεγονός πως ενώ το έργο της κατασκευής της Γέφυρας Παλαιοχωρίου έχει αποφασισθεί ήδη από τη Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και με ενέργειες του Γιάννη Πασχαλίδη τον Δεκέμβρη του 2014, αυτό δεν πραγματοποιήθηκε από τη προηγούμενη κυβέρνηση και εκκρεμεί.

Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Πασχαλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποζημιωθούν οι επαγγελματίες αγρότες της περιοχής των Τεναγών Φιλίππων, οι οποίοι έχουν πληγεί επί συναπτά έτη λόγω καταστροφικών πλημμυρών. Ο Βουλευτής ανέφερε, πως παρά την επιτυχή έκβαση των ενεργειών του και τη δέσμευση 200.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στη περιοχή των Τεναγών, ήδη αυτή τη στιγμή 10.000 στρέμματα μένουν πλημμυρισμένα, και συνεπώς ακαλλιέργητα, με απώλειες γύρω στα 70-100 ευρώ/στρέμμα.

Επίσης, τόνισε πως οι αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν και την επιδότηση από το πρασίνισμα, ενώ εξέφρασε στον Υπουργό ανησυχίες για τη καλλιέργεια της σόγιας (προϊόν το  οποίο παράγεται κατά 80-85% πανελλαδικά στη περιοχή των Τεναγών). Έχοντας έλθει σε επικοινωνία με έμπειρους γεωπόνους της περιοχής, ο Βουλευτής υπογράμμισε πως ενδέχεται η παραγωγή να μην υπερβεί το 30%, και ζήτησε από τον Υπουργό την αποζημίωση των αγροτών της περιοχής μέσω του προγράμματος De Minimis. Ο Υπουργός κατάλαβε το πρόβλημα και αντιλήφθηκε πως οι αγρότες των Τεναγών έχουν ήδη σοβαρή απώλεια εσόδων. Γι’ αυτό και θα εξετάσει πολύ σοβαρά την περίπτωση τους.

Τέλος, ο Βουλευτής βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να είναι μαζί με τον Υπουργό κατά την υπογραφή της συμφωνίας για εξαγωγή ακτινιδίων στην αγορά της Νοτίου Κορέας, γεγονός που γέμισε και τους δυο με χαμόγελο και αισιοδοξία. Ιδιαίτερα, στη περιοχή του Νέστου οι καλλιεργητές ακτινιδίων δύνανται πλέον να εξάγουν το προϊόν τους σε μια ακόμη πλούσια χώρα.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης σημειώνει: «Ευχαριστώ τον Υπουργό κ. Μάκη Βορίδη για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που εκδηλώνει για τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου της Π.Ε. Καβάλας και μας συμπαραστέκεται. Δίνει μεγάλη προσοχή κάθε φορά που τον ενημερώνω για τα προβλήματα μας και αγκαλιάζει καινοτόμες λύσεις και προτάσεις.

Αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά πως βρισκόμαστε δίπλα στον αγροτικό κόσμο, τον πυλώνα της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας. Οι προσπάθειες συνεχίζονται…».

Με εκτίμηση,

Γιάννης Πασχαλίδης

Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης