• 26 Απριλίου 2024,

Συνεχίζει την κριτική στην Εγνατία Οδό ο Θ. Μαρκόπουλος

 Συνεχίζει την κριτική στην Εγνατία Οδό ο Θ. Μαρκόπουλος

Αναλυτική συνέντευξη τύπου για τα επίκαιρα θέματα αρμοδιότητάς του παραχώρησε το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος. Τελικά αποδείχθηκε ότι η συνέντευξη τύπου ήταν μια αφορμή για τον ίδιο, προκειμένου να ασκήσει κριτική στην Εγνατία Οδό ΑΕ για το θέμα των διοδίων και παράλληλα να ασκήσει εμμέσως πλην σαφώς κριτική και στην κυβέρνηση για δύο ζητήματα σχετικά με τον πρωτογενή τομέα.

Οι πρώτες φράσεις του κ. Μαρκόπουλου αφορούσαν στη συμφωνία με τα Σκόπια. Η Ελλάδα, είπε, έδωσε πάρα πολλά δεν πήρε τίποτε από τη συμφωνία. Συνέχισε αναφερόμενος σε νέες ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται σε περιοχές του δήμου Παγγαίου. Ποικιλίες με δικαιώματα και αυξημένη ζήτηση. Ωστόσο, η ευρύτερη περιοχή της Κάρυανης υπέστη ζημιές από χαλαζόπτωση. Εκεί έγιναν χθες οι πρώτοι επιτόπιοι έλεγχοι από κλιμάκιο υπηρεσίας της περιφερειακής ενότητας και του ΕΛΓΑ. Οι ζημιές, σημείωσε ο κ. Μαρκόπουλος, αφορούν στα σταφύλια και στη βρώσιμη ελιά.

Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης ανακοίνωσε ότι τα Πετζετέλ θα έρθουν στο αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος εντός των ημερών. Εξέφρασε την απορία του διότι μια μελέτη για αντιπλημμυρικό έργο στα Τενάγη άρχισε το Φεβρουάριο του 2015 ως διαδικασία από την τεχνική υπηρεσία της ΠΕ Καβάλας, αλλά πρόσφατα η υπηρεσία πληροφορήθηκε την ολοκλήρωση της διαδικασίας απευθείας από το υπουργείο. Ζητούμε ενημέρωση για τη διαδικασία, τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος, χωρίς να κρύψει την έκπληξή του για τις ενέργειες του υπουργείου, προς το οποίο έστειλε επιστολή με σχετικό περιεχόμενο. Ευχήθηκε δε η διαδικασία εκπόνησης της μελέτης να μην καθυστερήσει λόγω ενστάσεων και προσφυγών.

Αναφορικά με το θέμα των διοδίων, ο κ. Μαρκόπουλος παρουσίασε ένα καινούργιο σενάριο πιθανών επόμενων ενεργειών της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Πληροφορούμαστε και υποψιαζόμαστε, παρατήρησε ο αντιπεριφερειάρχης, ότι θα επιχειρήσει να μεταφέρει μόνο το κτήριο διοίκησης των διοδίων προκειμένου να το χωρέσει στη ζώνη απαλλοτρίωσης. Ακόμη κι αυτό αν συμβεί όμως, θα πρέπει να εξασφαλίσει άδειες για τη δασική έκταση όπου θα μετακινήσει το κτήριο.

Ο κ. Μαρκόπουλος ανακοίνωσε συγκρότηση επιτροπής σε συνεργασία με το ΤΕΕ ΑΜ για άλλα ζητήματα που ανακύπτουν σχετικά με τα διόδια, ενώ προκάλεσε την Εγνατία Οδό να ανακοινώσει τα χρήματα που άδικα δαπάνησε κατασκευάζοντας το κτήριο διοίκησης σε λανθασμένο σημείο. Επιπλέον ζήτησε να γίνει καταλογισμός των συγκεκριμένων δαπανών. Οι λεπτομέρειες θα αναδείξουν κι άλλα ενδιαφέροντα σημεία, δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει προσφυγή στη δικαιοσύνη εκ μέρους της περιφέρειας ΑΜΘ.

Αναφορικά με τη δακοκτονία στη Θάσο, παρατήρησε μεγάλες καθυστερήσεις επί της διαδικασίας με την ευθύνη του υπουργείου. Ο Λεωνίδας Καστανάς της αρμόδια γεωργικής υπηρεσίας της ΠΕ Καβάλας διευκρίνισε για το θέμα: «Δακοκτονία στη Θάσο θα κάνουμε έτσι κι αλλιώς. Αλλά πιθανώς να μην προλάβουμε τον πρώτο ψεκασμό».

Διαβάστε επίσης