• 21 Μαΐου 2024,

Συνεχίζονται οι καλές παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ

 Συνεχίζονται οι καλές παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ

Φανερά χαρούμενοι ήταν το μεσημέρι όταν συνάντησαν τους δημοσιογράφους οι εκπρόσωποι του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Μίλησαν για τη νέα παραγωγή, την παράσταση «Ο ξεπεσμένος δερβίσης», της οποίας η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» το προσεχές Σάββατο. Μίλησαν για τον σκοπό και τον στόχο της παράστασης και για την περιοδεία που θα πραγματοποιηθεί έως και τις αρχές Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι του ΔΗΠΕΘΕ ήταν φανερά χαρούμενοι και επειδή η παράσταση «Το Πατρογονικό» που το Δεκέμβριο θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, συγκεντρώνει νέο ενδιαφέρον ακόμη και σχολείων της κεντρικής Μακεδονίας. Οι μαθητές παρακολουθούν τη δραστηριότητα του ΔΗΠΕΘΕ και όχι μόνο οι μαθητές της ΠΕ Καβάλας. Την παράσταση «Ο ξεπεσμένος δερβίσης» θα παρακολουθήσουν τουλάχιστον δύο σχολεία, ενώ σχολεία της κεντρικής Μακεδονίας στις αρχές Δεκεμβρίου θα παρακολουθήσουν «Το Πατρογονικό» στην συμπρωτεύουσα.

Στη συνέντευξη τύπου η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κορίνα Χιώτη Πρασσά θύμισε ότι η πρεμιέρα του «Ξεπεσμένου δερβίση» είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο. Χαρακτήρισε μεγάλη τιμή για το ΔΗΠΕΘΕ την παράσταση που θα παρουσιαστεί στη Βέροια και μάλιστα παρουσία του προέδρου της δημοκρατίας. Τα σκηνικά θα εντυπωσιάσουν, παρατήρησε η κ. Πρασσά, που άφησε να εννοηθεί ότι επίσης θα εντυπωσιάσει και ο Δημήτρης Σωτηρίου, ο οποίος χορεύει στην παράσταση. Οι Καβαλιώτες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την παράσταση από το Σάββατο 24 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.

Η πρόεδρος εξήγησε ότι ακυρώνεται γεγονός που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» στις 2 Δεκεμβρίου και αντικαθίσταται από την παράσταση του Τάκη Χρυσικάκου «Αναφορά στον Γκρέκο». Επίσης, η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δωρεάν θα παρακολουθούν τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ οι δικαιούχοι του κοινωνικού παντοπωλείου, ενώ θα επωφεληθούν ειδικού μειωμένου εισιτηρίου οι συνταξιούχοι.

Φανερά ενθουσιασμένος για το τελικό αποτέλεσμα της παράστασης «Ο ξεπεσμένος δερβίσης» ήταν ο Θοδωρής Γκόνης, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους: «Πρόκειται για τρία διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που τα διαβάζουμε ως ένα. Είναι τρία ερωτικά κείμενα, προσωπικές εξομολογήσεις του. Είναι ίσως οι ερωτικότερες σελίδες της ελληνικής λογοτεχνίας. Θελήσαμε να πλησιάσουμε την άλλη πλευρά του Παπαδιαμάντη. Αφορμή του γεγονότος ήταν η πρόσκλησή μας από τη Βέροια. Ο χορευτής Δημήτρης Σωτηρίου δεν ήταν απλά συνεργάτης αλλά συν-δημιουργός».

Στις 14 Δεκεμβρίου η παράσταση θα παρουσιαστεί στο βασικό χώρο του πολυκεντρικού μουσείου Αιγών στη Βεργίνα. Έπεται στο τέλος του Δεκέμβρη η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και τον Ιανουάριο η πόλη της Δράμας. Η παράσταση διαρκεί περίπου πενήντα λεπτά.

Σύντομος ήταν ο Δημήτρης Σωτηρίου, που μίλησε στο τέλος της συνεντεύξεως, ευχαριστώντας το Θοδωρή Γκόνη για τη συνεργασία και την επιλογή των συγκεκριμένων κειμένων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Διαβάστε επίσης