• 18 Μαΐου 2024,

Συνεδρίαζαν μέχρι τη 1 το πρωί! Κατά πλειοψηφία η απόφαση για τα έργα Σταθάκη

 Συνεδρίαζαν μέχρι τη 1 το πρωί! Κατά πλειοψηφία η απόφαση για τα έργα Σταθάκη

Μαραθώνια, κουραστική, με εντάσεις που οφείλονται στην επερχόμενη προεκλογική περίοδο ήταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη. Άρχισε στις 7.20 το απόγευμα. Τέλειωσε μετά τη 1 το πρωί της Παρασκευής. Οι κυριότερες αποφάσεις ήταν κατά πλειοψηφία ενώ η συζήτηση για τη ΔΕΥΑΚ δεν έγινε. Τελευταία ώρα διαπιστώθηκε ότι οι εισηγήσεις του θέματος έφθασαν αργά στους δημοτικούς συμβούλους κι έτσι ικανοποιήθηκε το αίτημα τους. Το οποίο διατύπωσε κυρίως ο Άρης Βέρρος. Η αναβολή είχε αυτήν την αιτία, αφορμή ήταν ο υπαινιγμός του κ. Κουφατζή ότι ο κ. Γράμμενος βιάστηκε να περιλάβει το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Χωρίς να είναι έγκαιρα στη διάθεση του οι απαραίτητες εισηγήσεις. Μετά από αυτήν την παρατήρηση του κ. Κουφατζή, ο Γ. Γραμμένος θύμωσε. Ανακοίνωσε την αναβολή της συζήτησης και διέκοψε για 5 λεπτά τη συνεδρίαση.

Κατά πλειοψηφία και μετά από πολύ συζήτηση εγκρίθηκε η συμφωνία με το Υπουργείο για τα έργα Σταθάκη. Την εισήγηση ψήφισε η διοίκηση αλλά με απώλειες (όχι οι Μαυρίδης- Ξανθόπουλος, την παρουσία του δήλωσε ο Ι. Παπαντίδης). Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε και η παράταξη Σιμιτσή. Αρνητικά όλοι οι υπόλοιποι. Πριν τη συζήτηση της συμφωνίας παρουσιάστηκε η μελέτη του έργου της ύδρευσης. Μίλησε ο μηχανικός Θωμάς Μαυρίδης που εξήγησε την εκτέλεση του, όλοι αποδέχθηκαν την αναγκαιότητα υδροδότησης του πρώην Δήμου Φιλίππων από το νερό του Κεφαλαρίου. Όμως το συγκεκριμένο έργο μπερδεύεται με το ζήτημα της αλλαγής όδευσης του αγωγού ΤΑΡ. Στη συζήτηση έλαβε μέρος και ο Θέμης Καλπακίδης. «Είναι μια προσπάθεια (τα έργα Σταθάκη) να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις για την όδευση του αγωγού» είπε χθες ο κ. Μανώλης Κελαϊδάκης. Μαζί με τον Βαγγέλη Παππά επέμεναν στα ζητήματα αλλαγής της όδευσης. Έκαναν παρατηρήσεις και για την ωριμότητα των έργων και για την προχειρότητα του εισηγητικού εγγράφου (email) από το Υπουργείο. Ο κ. Κελαϊδάκης στις ίδιες χθεσινές του δηλώσεις χαρακτήρισε αυτού του είδους τις συνεδριάσεις του συμβουλίου «παιδική χαρά». «Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές θα δούμε κι άλλα ευτράπελα» κατέληξε. Κατηγόρησε τον ΤΑΡ ότι αποφεύγει τον διάλογο σε ότι έχει σχέση με την μετατόπιση του αγωγού προς τα βόρεια.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε πρόταση αποστολής επιστολής στον Πρωθυπουργό. Η επιστολή τον προτρέπει να μην εφαρμόσει τη συμφωνία με τα Σκόπια. Το ίδιο ζήτησε και ο κ. Α. Γούλας. Μίλησε ως εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής του πρόσφατου συλλαλητηρίου στην Καβάλα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Σε άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης (συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο) ο κ. Σιμιτσής παρατήρησε ότι ο Δήμος Καβάλας έγκαιρα πληροφορήθηκε την αλλαγή των δεδομένων για την κάλυψη με ναυαγοσώστες. Ουσιαστικά απέρριψε τα επιχειρήματα περί καθυστέρησης στην κάλυψη των ακτών εξ αιτίας της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου. Ο Άρης Βέρρος πρότεινε μία ακόμη φορά ο Δήμος Καβάλας να μπει και να χρησιμοποιήσει το «γυάλινο» κτίριο στο παλιό Νοσοκομείο. Στο θέμα της αποζημίωσης δημοτικών συμβούλων λόγω συμμετοχής τους στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, τελικά μόνο 3 θα επωφεληθούν των 30 ευρώ ανά συνεδρίαση (έως 4 το μήνα). Πρόκειται για τους Προυσαεύ, Τσανακτσή, Κυριακίδη. «Αποζημίωση για όλους τους δημοτικούς συμβούλους» είπε και ζήτησε ο κ. Πέτρος Πετρόπουλος.

Διαβάστε επίσης