Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ηλίας Καλανταρίδης μίλησε στην Πρωινή για θέματα της επικαιρότητας.
Αρχικά για το πώς άλλαξαν τα δεδομένα στο προσφυγικό. Με μόνο 250 πρόσφυγες σήμερα στο «Ασημακοπούλου». Στη συνέχεια για το ενδεχόμενο φιλοξενίας στη δομή προσφύγων από την Ουκρανία. Επανέλαβε την κριτική του προς τη διοίκηση του Δήμου αφού όπως είπε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έπρεπε να προετοιμαστεί έγκαιρα για την ενεργειακή κρίση.
Η συνέντευξη
Ερ: Είχατε να κάνετε ως διοίκηση του Δήμου με πολύ περισσότερους από τους 250 πρόσφυγες που είναι τώρα στο Ασημακοπούλου.
Απ: Έχουν αλλάξει βέβαια οι εποχές. Μη ξεχνάμε ότι μέχρι και πριν δυο-τρία χρόνια και παραπάνω, το πρόβλημα ήταν ουσιαστικά στην άνοδο του. Ήταν σε έξαρση. Θυμόμαστε όλοι ότι οι πολεμικές συρράξεις με κυρίαρχη αυτή στη Συρία είχαν δημιουργήσει αυτό το τεράστιο κύμα προσφύγων. Το εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι άλλοι ενώ τώρα έχει αλλάξει η όλη κατάσταση. Βέβαια σε αυτό έχει συμβάλλει και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τώρα το πρόβλημα ως χώρα. Μην το ξεχνάμε και αυτό. Ήταν μια ανάγκη της εποχής. Μπορεί να μη μας αρέσει, να μην αρέσει σε πολλούς αλλά από τη στιγμή που ο Δήμος Καβάλας είχε πει ότι θα πρέπει όλοι να συμβάλλουν αναλογικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, κάποιοι Δήμοι ήταν αυτοί που πήραν όλο το βάρος. Μεταξύ αυτών και εμείς σε ένα σημαντικό ποσοστό. Μετά άλλαξε η κατάσταση, δημιουργήθηκαν και άλλα κέντρα. Άρχισε το πρόβλημα να μετριάζεται. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι είμαστε σε μια τεράστια κάμψη και θέλω να πιστεύω ότι εκεί θα παραμείνουμε, με σκοπό βέβαια κάποτε με το καλό όταν εκλείψουν οι συνθήκες που το απαιτούν να πάψει να υπάρχει και το συγκεκριμένο θέμα.
Ερ: Στις υποδομές που άδειασαν στο «Ασημακοπούλου» υπάρχει ένα ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν προσωρινά Ουκρανοί πρόσφυγες. Επ’ αυτού τι λέτε;
Απ: Από τη στιγμή που υπάρχει ένα πρόβλημα θεωρώ ότι θα πρέπει άσχετα αν μας αρέσει ή όχι μια κατάσταση, να είμαστε πραγματιστές. Εγώ πάντα στη ζωή μου ήμουν πραγματιστής. Αν όντως υπάρξει ανάγκη, θα πρέπει να ανταποκριθούμε. Όλοι βλέπουμε τι ακριβώς συμβαίνει στη δύστυχη αυτή χώρα. Βλέπουμε ένα κυρίαρχο κράτος να ποδοπατείται αυτή τη στιγμή και τους πολίτες του, να μη ξέρουν προς τα πού θα φύγουν. Βλέπουμε καθημερινά τι συμβαίνει στα σύνορα των χωρών που βρίσκονται τριγύρω. Νομίζω ότι επειδή ξέρουμε και εμείς σαν λαός τι είναι η προσφυγιά, ότι θα πρέπει να ανταποκριθούμε όσο πρέπει να ανταποκριθούμε. Εάν υπάρχει η ανάγκη θα πρέπει να γίνει και αυτό.
Ερ: Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πολλοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έστειλαν μήνυμα στη διοίκηση να κάνει οικονομία, περικοπή δαπανών. Στο ρεύμα, στα καύσιμα. Είναι κάτι που γίνεται; Είναι κάτι που έπρεπε να γίνει; Είναι κάτι που προετοιμάζεται να γίνει από εδώ και πέρα;
Απ: Όπως είπα στον κ. Δήμαρχο, εμένα αυτό που μου είχε προκαλέσει εντύπωση όταν εγκρίναμε τον προϋπολογισμό στο δημοτικό συμβούλιο, ήταν το ότι οι κωδικοί που είχαν να κάνουνε με την πληρωμή του ρεύματος, είχαν ακριβώς τα ίδια χρηματικά ποσά με το προηγούμενο έτος. Δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος απαντώντας μου είπε κάτι, το οποίο εγώ δεν μπορώ να αποδεχτώ. Μου είπε ότι τότε ήταν άλλες οι τιμές. Θα θυμίσω στον κ. Δήμαρχο ότι και τότε οι τιμές ήταν αυξημένες. Δε ξεκίνησε χθες, με τον πόλεμο αυτή η άνοδος των τιμών. Είχαν πάρει ήδη την άνω βόλτα οι τιμές αλλά δυστυχώς δεν είδαμε τότε να λαμβάνεται κάποια μέριμνα. Ήρθε και το ξεχείλωσε το πρόβλημα. Όντως το θέσανε πολλοί συνάδελφοι. Το αν γίνεται ή όχι κάποια οικονομία πραγματικά δεν μπορώ να το γνωρίζω εγώ. Θέλω να πιστεύω όμως ότι θα σκύψουν πάνω στον προϋπολογισμό, να δουν από πού μπορούμε κατά τη διάρκεια του έτους να εξοικονομήσουμε χρηματικά ποσά τα οποία θα διοχετευθούν ακριβώς για να πληρωθούν αυτές οι ανάγκες.
Ερ: Να μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Καμία φόρα οι Δήμαρχοι έχοντας κατά νου και το προηγούμενο της πανδημίας, μπορεί να σκέφτονται και να λένε ότι θα μας δώσει και το Υπουργείο Εσωτερικών έκτακτη επιχορήγηση.
Απ: Την προηγούμενη φορά σταθήκαμε τυχεροί γιατί όντως η κεντρική διοίκηση είχε τη δυνατότητα να επιχορηγήσει τους Δήμους. Γιατί η αλήθεια είναι ότι και το κράτος έπαιρνε λεφτά από αλλού. Η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν να ενισχύσει τα κράτη της. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει πρόβλημα και με τα οικονομικά του κράτους. Το ίδιο το κράτος αναγκάζεται όπως βλέπετε να ενισχύει αυτούς τους οποίους δεν μπορούν, με όποιο τρόπο μπορεί, είτε έχει να κάνει με την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος, είτε έχει να κάνει με έξτρα επιδόματα, είτε με τα καύσιμα. Σαν Δήμος θα έπρεπε να είμαστε ήδη έτοιμοι για μια τέτοια κατάσταση. Μπορεί όχι στο 100% αλλά θα έπρεπε ήδη να έχουμε φροντίσει, βλέποντας πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Η κατάσταση ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες. Από το προηγούμενο έτος, μέσα στο 2021 πήραν την άνω βόλτα οι τιμές. Από τότε θα έπρεπε να υπάρχει ένας σχεδιασμός. Εγώ αμφιβάλω αν υπάρχει σχεδιασμός ή αν υπήρξε. Θέλω να πιστεύω όμως, γιατί πάντα το βλέπω μισογεμάτο το ποτήρι, ότι έχουν ξεκινήσει να βλέπουν τι ακριβώς μπορούν να κάνουν.
Ερ: Έχει ενδιαφέρον και μια παρατήρηση που κάνατε για την ηλεκτρονική πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ. Είπατε ότι το σύστημα δεν δουλεύει πάντα ή δε δουλεύει σε συγκεκριμένη τράπεζα. Καλυφθήκατε από την απάντηση του προέδρου της ΔΕΥΑΚ.
Απ: Εκεί υπήρξε μια παρεξήγηση. Όταν χρησιμοποίησα την έκφραση ότι εκεί υπάρχει ένα χάλι με την πληρωμή των λογαριασμών, το πήρε προσωπικά ο κ. Χρόνης. Εγώ δεν είπα ότι φταίει ο κ. Χρόνης. Όταν μας απάντησε και μας είπε τι ακριβώς συμβαίνει, είπα στον κ. Χρόνη ότι φταίνε οι τράπεζες αρχικά. Είναι ξεκάθαρο σύμφωνα με αυτά που μας είπε ο ίδιος, ότι και η ΔΕΥΑΚ έχει μέρος ευθύνης. Όταν πας σε ένα καινούριο τρόπο πληρωμής ο οποίος ανατρέπει αυτά που ήξερε ο πολίτης, θα πρέπει πρωτίστως πριν το ξεκινήσεις αυτό το πράγμα ή μαζί με τον λογαριασμό που θα του στείλεις να τον ενημερώσεις. Για το πώς θα κάνει την πληρωμή. Δεν είναι όλοι οι πολίτες εξιδανικευμένοι στην ηλεκτρονική αυτή διαδικασία. Θα δοκιμάσω πάντως και εγώ και θα δω αν όντως υπάρχει αυτό που μας περιέγραψε ο κ. Χρόνης. Οπότε θα έχω καλύτερη άποψη επί του θέματος για το αν όντως είναι σωστό αυτό που μας είπε ο κ. Χρόνης ή δυστυχώς δεν ισχύει.