Στις πρόσφατες εκλογές για τη νέα διοίκηση της ΕΓΕΣΥΚ ο κ. Τεπελόπουλος ήρθε πρώτος σε σταυρούς.
Ήταν έτσι κι αλλιώς στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης. Σχολιάζει την κατάσταση στο Νοσοκομείο κι αναφέρει προβλήματα από την έλλειψη γιατρών. (Χθες βράδυ και μετά τη συνέντευξη ανακοινώθηκε ότι είναι ο νέος πρόεδρος στο δ.σ. της ΕΓΕΣΥΚ)
Η συνέντευξη
Ερ: Είστε ευχαριστημένοι, ήρθαν οι συνάδελφοι σας στις εκλογές; Ψήφισαν; Ήρθαν από τα κέντρα υγείας;
Απ: Δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας, είχαμε μια πολύ καλή συμμετοχή, από το σύνολο των γιατρών, κυρίως από του Νοσοκομείου, ήρθαν και από τα Κέντρα Υγείας. Γενικά είχαμε μια ευρεία συμμετοχή και αυτό μας δίνει δύναμη, σαν νέο διοικητικό συμβούλιο.
Ερ: Τι πλάνα έχετε τώρα; Πόσο μπορεί να σχεδιάσει και να προγραμματίσει το νέο διοικητικό συμβούλιο, όταν είμαστε σε πανδημία;
Απ: Υπάρχει ένα ευρύτερο πλάνο για το πώς θα κινηθούμε αλλά κάθε μέρα είναι διαφορετική με τις συνθήκες της πανδημίας που επικρατούνε. Σκοπός μας κυρίως είναι να αναδείξουμε τα προβλήματα των γιατρών του Νοσοκομείου και να πιέσουμε για κάθε επίλυση. Ξεκινάμε από τα μικρά, τα καθημερινά και θα προσπαθήσουμε και για τα μεγαλύτερα.
Ερ: Η διοίκηση του Νοσοκομείου το λέει συχνά τελευταία ότι μόνο ένας ειδικευόμενος γιατρός είναι σε αναστολή γιατί δεν έχει εμβολιαστεί. Όλοι οι άλλοι έχετε εμβολιαστεί. Είναι αλήθεια αυτό;
Απ: Κάποιοι έχουν επιστρέψει. Νομίζω ότι είμαστε σε ένα ποσοστό πλέον του 97% των γιατρών από τη δύναμη του Νοσοκομείου που είναι στη θέση τους αυτή τη στιγμή.
Ερ: Από πλευράς νοσηλευτών έχουμε περισσότερα κενά;
Απ: Ναι εκεί τα κενά είναι περισσότερα και τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά περισσότερα όσον αφορά τη στελέχωση των κλινικών και των απλών και των covid.
Ερ: Πέρα από τις έκτακτες ανάγκες που απαιτεί τώρα η πανδημία, αν μιλούσαμε για το Νοσοκομείο Καβάλας ποιες είναι οι επείγουσες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό;
Απ: Κοιτάξτε το Νοσοκομείο ούτως ή άλλως και προ πανδημίας είχε ελλείψεις και σε ιατρικό και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Ο ρυθμός αποχωρήσεων είναι πολύ μεγαλύτερος από το ρυθμό προσλήψεων. Πόσο μάλλον τώρα που διπλασιάστηκαν οι ανάγκες γιατί διπλασιάστηκε η προσέλευση. Μιλάμε για μια μέση προσέλευση 180-200 άτομα την ημέρα. Αυτούς αν τους βάλουμε στο μήνα, πάμε για χιλιάδες. Οπότε αντίστοιχος πρέπει να είναι ο αριθμός και του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού. Ελλείψεις υπάρχουν παντού, σε όλες τις κλινικές.
Δεν είναι μόνο η πανδημία το πρόβλημα. Είναι και οι λοιπές ασθένειες του πληθυσμού.
Για παράδειγμα ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχουμε και εμείς στο πετσί μας που δουλεύουμε στα επείγοντα, είναι η έλλειψη ουρολόγων. Μιλάμε για εφημερίες για τον ευρύτερο τομέα από τις Σέρρες ως την Αλεξανδρούπολη, να καλύπτει μόνο η Αλεξανδρούπολη για ουρολογικά περιστατικά! Φανταστείτε να έρθει κάποιος από ένα χωριό της Καβάλας με ένα κολικό ή οτιδήποτε και να το στείλουμε στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό είναι ένα φλέγον ζήτημα. Όλα ξεκινάνε από την έλλειψη προσωπικού. Συγκεκριμένα έχουμε δυο γιατρούς ειδικούς στην ουρολογική κλινική και ένα ειδικευόμενο οι οποίοι καλύπτουν 14 μέρες τον μήνα εφημερίες. Δεν μπορούμε να τους έχουμε τους ανθρώπους 30 ημέρες το μήνα στο Νοσοκομείο.
Ερ: Υπάρχει μια προοπτική αυτοί οι γιατροί να αυξηθούν;
Απ: Έχουν γίνει κουβέντες και με τη διοίκηση και με την 4η ΥΠΕ. Η δική μας η πρόταση φυσικά είναι πάγια, προσλήψεις, προσλήψεις, προσλήψεις. Αλλά από εκεί και πέρα αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές ίσως θα έπρεπε το Νοσοκομείο Καβάλας να γίνει ένα κέντρο αναφοράς στα ουρολογικά περιστατικά, να συγκεντρωθούν ουρολόγοι γιατί ξέρετε ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και όμοροι νομοί και η Δράμα και η Ξάνθη. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση ούτως ώστε 30 μέρες τον μήνα η κλινική αυτή να καλύπτεται. Δεν είναι μόνο αυτή. Υπάρχουν ελλείψεις στο αναισθησιολογικό. Αναγκάζονται και τραβάνε αναισθησιολόγους στους γειτονικούς νομούς.
Υπάρχουν ελλείψεις στην ΩΡΛ και στην χειρουργική. Παντού υπάρχουν ελλείψεις. Είναι ένα γενικευμένο πρόβλημα.
Ερ: Σχετικά με το κύμα της πανδημίας που περνάμε, πως θα το σχολιάζετε τώρα έχοντας κατά νου και τα προηγούμενα. Πέρσι το Χειμώνα και βέβαια την Άνοιξη του 2020.
Απ: Τη μεγάλη διαφορά την έχει κάνει το εμβόλιο. Με ποια έννοια; Τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα, το ξέρουμε όλοι, διαβάζουμε και βλέπουμε στα site. Παρόλα αυτά υπάρχει μεν νοσηρότητα αλλά οι αριθμοί είναι μικρότεροι. Εν τούτοις το σύστημα πιέζεται. Πιέζεται γιατί έχει αποχωρήσει πολύς κόσμος και ακόμη η μειωμένη νοσηλεία των περιστατικών δεν παύει να είναι ζήτημα. Αυτή τη στιγμή είμαστε: 5ος όροφος γεμάτος και εκεί είναι η κλινική covid.
Η ΜΕΘ είναι γεμάτη και σε κάθε εφημερία προστίθενται ασθενείς και δε ξέρουμε πως να τους διαχειριστούμε.
Ερ: Με αυτά που ακούμε για επίταξη γιατρών στη Βόρεια Ελλάδα μας αφορούν; Θα βελτιώσουν την κατάσταση στο Νοσοκομείο ή το Νοσοκομείο Καβάλας δεν έχει τέτοιες ανάγκες;
Απ: Το Νοσοκομείο Καβάλας έχει ανάγκες. Οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη. Βέβαια εμείς είναι δεδομένο ότι στηρίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα του Νοσοκομείου. Επαναλαμβάνω ότι θα ήταν ευχής έργο όλα αυτά τα κενά να είχαν καλυφθεί με προσλήψεις. Το μόνιμο προσωπικό είναι καλύτερο για το Νοσοκομείο αλλά και για τον πληθυσμό της πόλης. Για τους ασθενείς οι οποίοι έρχονται σε μας.
Ερ: Έχετε ακούσει κάτι συγκεκριμένο για τη διαδικασία της επίταξης ή δεν ξέρετε κάτι;
Απ: Δεν έχω στοιχεία αυτή τη στιγμή για το Νοσοκομείο μας όσον αφορά την επίταξη.
Δεν έχω κάποια συγκεκριμένα στοιχεία.