Συνέντευξη τύπου με καταγγελίες μετά την άκαρπη Τριμερή για τη ΒΦΛ

 Συνέντευξη τύπου με καταγγελίες μετά την άκαρπη Τριμερή για τη ΒΦΛ

Άκαρπη ήταν η Τριμερής συνάντηση για τους εργαζόμενους της ΒΦΛ που βρίσκονται εκτός εργοστασίου, η οποία έγινε στο ΣΕΠΕ Καβάλας το πρωί της Παρασκευής 30 Οκτώβρη. Αμέσως μετά δόθηκε συνέντευξη τύπου, διαδικασία που φιλοξενήθηκε στο Εργατικό Κέντρο. Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Τσούτσα, ο εκπρόσωπος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεώργος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζόμενων στις Χημικές Βιομηχανίες Μάκης Θεοχάρης και ο Νίκος Βογιατζίδης πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στη ΒΦΛ. Από τις δηλώσεις των προαναφερθέντων προέκυψε η πεποίθηση τους ότι η Τριμερής έγινε με καθυστέρηση και κόπο. Γεγονός για το οποίο επιρρίφθηκαν ευθύνες στην τοπική υπηρεσία.

Δύο είναι τα ζητήματα που απασχόλησαν τη συνάντηση. Το ότι οι εκτός ΒΦΛ εργαζόμενοι (μέλη του σωματείου) είναι απλήρωτοι (για διάστημα 5 μηνών αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου) και ότι η εταιρία εδώ και καιρό δεν τους δέχεται πίσω στην εργασία. Ο κ. Βογιατζίδης υπενθύμισε ότι τις επίμαχες συμβάσεις που προκάλεσαν την αναστάτωση τελικά αποδέχθηκαν να τις υπογράψουν αλλά με επιφύλαξη. Αυτή η επιφύλαξη, άφησε να εννοηθεί, δεν ικανοποιεί την εταιρία που συνεχίζει να μην τους δέχεται στο εργοστάσιο. Υπενθυμίζουμε ότι η εκκρεμότητα αφορά 135 εργαζόμενους, όλοι πρώην απολυμένοι. Στη συνέντευξη τύπου υπήρξε μια επανάληψη προηγούμενων καταγγελιών και διαμαρτυριών, με ακόμη πιο έντονο τρόπο. Τελικό μήνυμα των δηλώσεων ότι οι εργαζόμενοι επιμένουν και περιμένουν να δικαιωθούν. Έχοντας συμπαράσταση από τη ΓΣΕΕ και την Ομοσπονδία τους.

Η πρόεδρος του ΕΥΚ μίλησε γενικά για τις συνέπειες στην αγορά εργασίας από την οικονομική και την υγειονομική κρίση. Ο κ. Καραγεώργος αναφέρθηκε σε «… σύμπλεγμα εταιριών με κοινό διευθυντήριο». Κατέληξε λέγοντας: «Για μας ο αγώνας είναι εμβληματικός, θα συνεχίζουμε να τον στηρίζουμε». Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στον κ. Λ. Λαυρεντιάδη, για αυτόν είπε ότι στην Τριμερή αποδείχθηκε η αφερεγγυότητα του. «Το κράτος αφήνει τον εργοδότη ανεξέλεγκτο να κάνει ότι θέλει. Στην Τριμερή είπαν ότι υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες και δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Υποσχέθηκαν ότι θα τους πληρώσουν αλλά δεν τους πιστεύουμε. Ουσιαστικά θέλουν να τους διαλύσουν ψυχικά. Στο τέλος ο Λ. Λαυρεντιάδης θα δεχθεί τις συμφωνίες που υπέγραψε αλλά δεν τηρεί» είπε επίσης.

«Το σημαντικότερο είναι ότι ο κ. Λαυρεντιάδης αρνείται πεισματικά να αποδεχθεί τις υπηρεσίες μας όπως συμφωνήσαμε αρχές του 2018» υποστήριξε ο Νίκος Βογιατζίδης. Συμπλήρωσε λέγοντας ότι: « Θέλουμε το καλό και την ανάπτυξη της ΒΦΛ. Αυτό το διάστημα υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από κατοίκους για τον τρόπο που λειτουργεί το εργοστάσιο. Ήρθε η ώρα να μιλήσει η δικαιοσύνη. Δεν εκτελούνται αποφάσεις για τα ένσημα μας. Προσέρχονται στο διάλογο αλλά δεν θέλουν να βρεθεί λύση. Θα παλέψουμε ως την πλήρη δικαίωση».

Σημειώνουμε ότι η υπόθεση που ξεκίνησε από την μη υπογραφή των νέων συμβάσεων είναι σε εκκρεμότητα στη δικαιοσύνη, μετά από προσφυγή –όπως υπενθύμισε ο κ. Βογιατζίδης- των εργαζόμενων.

Διαβάστε επίσης