• 12 Μαΐου 2024,

Σύσκεψη για τα θέματα των δρομολογών υποσχέθηκε ο υπουργός

 Σύσκεψη για τα θέματα των δρομολογών υποσχέθηκε ο υπουργός

Δεν περιείχε ιδιαίτερα νέα για την πόλη και την περιφερειακή ενότητα της Καβάλας η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον οποίο συνόδευσε ο γενικός γραμματέας λιμενικής πολιτικής κ. Λαυρίδης. Παρά το ότι εξελίχθηκαν συναντήσεις, επισκέψεις και συσκέψεις, τελικά το κέρδος είναι η υπόσχεση του υπουργού να πραγματοποιήσει σύσκεψη στο γραφείο του την ερχόμενη εβδομάδα, με θέμα τα δρομολόγια από και προς τη Θάσο.

Επί του συγκεκριμένου θέματος ο υπουργός έλαβε υπόμνημα από τη Θασιακή Ένωση, ενώ άκουσε τα παράπονα των καβαλιωτών και των Θασίων και από τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νησιού. Ο κ. Κουρουμπλής έφτασε στην Καβάλα με την αεροπορική πτήση από την Αθήνα στις 11:00 το πρωί. Κατευθύνθηκε στο λιμάνι Φίλιππος Β’ όπου συμπτωματικά εχθές δεν υπήρχε ούτε ένα πλοίο.

Εκεί παρακολούθησε σε λειτουργία το νέο φυλάκιο του λιμενικού σώματος το οποίο ακόμη δεν έχει στελεχωθεί. Πρόκειται για μια εξέλιξη του τελευταίου μήνα, που χρήζει περαιτέρω υποστήριξης από το λιμενικό σώμα ώστε το φυλάκιο να λειτουργεί με προσωπικό, αν είναι δυνατόν σε 24ωρη βάση.

Μετά από σύντομη σύσκεψη, παρουσία και των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, ο κ. Κουρουμπλής βρέθηκε στον επιβατικό λιμένα Απόστολος Παύλος. Ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΟΛΚ Χρήστο Ηλιάδη και στη συνέχεια έλαβε μέρος σε νέα σύσκεψη, στα γραφείο του ΟΛΚ.

Στο πλαίσιο της συνεντεύξεως τύπου που ακολούθησε, ο κ. Κουρουμπλής μίλησε γενικώς και αορίστως, αναφερόμενος σε εξαγγελίες προηγούμενων μηνών. Σε ερώτηση  γιατί δεν εξελίσσεται σύντομα η παραχώρηση τμημάτων της χερσαίας ζώνης του κεντρικού λιμανιού στο δήμο Καβάλας, επέρριψε ευθύνες σε υπηρεσίας της Καβάλας τις οποίες ωστόσο δεν κατονόμασε.

Συνεχίζεται, δήλωσε ο υπουργός, η προσπάθεια ολοκλήρωσης των έργων στο νέο λιμάνι. Οι ρυθμοί εξέλιξης των εργασιών είναι κανονικοί, τόνισε. Ο κ. Κουρουμπλής διευκρίνισε ότι τα έργα στο λιμάνι Φίλιππος Β’ θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι. Ανακοίνωσε πιστώσεις για μηχανολογικό εξοπλισμό κι άρα το λιμάνι είναι δυναμικά αναπτυσσόμενο, ενώ θα ενισχυθεί περαιτέρω με τη σιδηροδρομική σύνδεση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις εξαγγελίες Χαρίτση της προηγούμενης Παρασκευής για μελέτες διακοσίων χιλιάδων ευρώ, ουσιαστικής επέκτασης του λιμανιού της ιχθυόσκαλας. Δήλωσε επίσης ότι για την αποσυμφόρηση του λιμανιού της Κεραμωτής ειδικά κατά το καλοκαίρι, πρέπει να εκπονηθεί μελέτη από το δήμο Νέστου. Χθες ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανακοίνωσε τη νομιμοποίηση της λειτουργίας του λιμανιού στο Σταυρό Χαλκιδικής.

Σχετικά με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει σύσκεψη στο γραφείο του με την παρουσία όλων των εμπλεκομένων, την ερχόμενη εβδομάδα. Θα βρούμε λύση, σημείωσε αισιόδοξος ο υπουργός ναυτιλίας. Όσο για την παραχώρηση τμημάτων της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στο δήμο, επεσήμανε ότι η διαδικασία ξεμπλόκαρε κι έτσι σε λίγες ημέρες θα εγκριθεί από το υπουργείο ναυτιλίας.

Όλα αυτά δείχνουν, κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής, ότι οι δεσμεύσεις μας για ανάπτυξη του κεντρικού λιμανιού είναι σε πορεία δυναμικής εξέλιξης. Συμπλήρωσε επίσης ότι για την Καβάλα είναι σημαντικό οι φορείς να συνεννοούνται και να συνεργάζονται μεταξύ τους. Σχετικά τον ευχαρίστησε ο Κώστας Μορφίδης. Σε ερώτηση για το που ακριβώς είχε μπλοκάρει η διαδικασία παραχώρησης τμημάτων της χερσαίας ζώνης, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε ότι αυτό συνέβη σε υπηρεσία της Καβάλας. Γραφειοκρατία, είπε, υπάρχει κι εδώ. Σ’ αυτό το σημείο ο Χρήστος Ηλιάδης συμπλήρωσε ότι τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και πλέον η διαδικασία προχωρά ομαλά.

Διαβάστε επίσης