• 18 Μαΐου 2024,

Σύσκεψη για το αρδευτικό Δυτικής Πεδιάδας Νέστου

 Σύσκεψη για το αρδευτικό Δυτικής Πεδιάδας Νέστου

Ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος υποδέχτηκε χθες στο γραφείο του όλους όσους ενδιαφέρονται κι εμπλέκονται στο φιλόδοξο, αλλά και όχι ολοκληρωμένο έργο «Αρδευτικού Δικτύου Δυτικής πεδιάδας Νέστου». Το έργο έχει σταματήσει καθώς θα πρέπει να γίνει η αλλαγή τρόπου χρηματοδότησης, από το ΕΣΠΑ στο νέο ΕΣΠΑ. Προσκλήθηκαν και συμμετείχαν: ΤΟΕΒ Χρυσούπολης, Δήμος Νέστου, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας. Ενημερώθηκαν για το πώς έχουνε τα πράγματα σχετικά με τη διακοπή εργασιών, ώστε κι αυτοί, όπου μπορούν να πιέσουν, προκειμένου οι διαδικασίες να προχωρήσουν γρήγορα.

«Χρειάζεται πίεση και συντονισμένη προσπάθεια. Ελπίζω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε», είπε ο Θ. Μαρκόπουλος. Θύμισε δε, ότι για το έργο υπάρχει καταληκτική ημερομηνία ώστε αυτό να ολοκληρωθεί αρχές του Απριλίου του 2017. «Ή πρέπει να κάνουμε γρήγορα για να προλάβουμε την ημερομηνία ή σε αυτήν να δοθεί παράταση», είπε ο αντιπεριφερειάρχης. Σημείωσε δε ότι το έργο μέχρι τώρα έχει φτάσει στο 60% του φυσικού αντικειμένου, απαιτείται δε χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή του περίπου 8.000.000 ευρώ.

Δηλώσεις στους δημοσιογράφους έκανε κι ο νέος πρόεδρος του ΤΟΕΒ Χρυσούπολης, Αθανάσιος Καβάσης, που είπε ότι για τους αγρότες της περιοχής είναι απαραίτητο, επιβεβλημένο, το έργο να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί».

«Χάθηκε το καλοκαίρι για το έργο φράγμα Μαρμαρά»

Την Τρίτη το απόγευμα με την ευκαιρία εκδήλωσης για το αεροπορικό σόου, ο Θόδωρος Μαρκόπουλος μίλησε στους δημοσιογράφους για τέσσερα έργα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που έχουνε σταματήσει. Από αυτά ξεχώρισε ως σοβαρότερη περίπτωση το έργο κατασκευής του φράγματος «Μαρμαρά». Ανακοίνωσε κατ΄ αρχήν τα ευχάριστα, ότι ο περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης πήρε από το υπουργείο έγκριση, για να εκπονηθεί η μελέτη του απαραίτητου αρδευτικού δικτύου. Μελέτη που θα είναι έτοιμη σε δύο περίπου χρόνια. Έτσι μόλις το φράγμα ολοκληρωθεί, ως προς την κατασκευή του, θα είναι σε φάση εκπόνησης η μελέτη του συμπληρωματικού σχετικού με το φράγμα και τη λειτουργία του αρδευτικού δικτύου.

Για το έργο κατασκευής του φράγματος ο Θ. Μαρκόπουλος ήταν φανερά ανήσυχος. Όπως είπε χάθηκε και η καλοκαιρινή περίοδος, όπου οι εργασίες θα μπορούσαν να τρέξουνε γρήγορα. Σ΄ αυτούς τους μήνες του καλού καιρού, είπε ο Θ. Μαρκόπουλος, το έργο θα είχε σημαντική πρόοδο. Σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε φάση μετάβασης της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ στο νέο ΕΣΠΑ, ενώ το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων που χρηματοδοτεί το έργο, υποσχέθηκε πρόσφατα αυτή η μετάβαση και διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, έτσι ώστε τον Αύγουστο το έργο να είναι πιο έτοιμο να ξεκινήσει και κυρίως όμως να πληρωθούν απλήρωτοι λογαριασμοί στον εργολάβο.

Σύμφωνα με το Θ. Μαρκόπουλο είναι σημαντικό οι κυβερνητικοί παράγοντες της Καβάλας να πιέσουν κι αυτοί ώστε το έργο όσο πιο γρήγορα γίνεται να βρει το ρυθμό του.

 

Διαβάστε επίσης