• 18 Μαΐου 2024,

Συζήτηση Δημάρχου με τους επικεφαλής για τη Δημωφέλεια

 Συζήτηση Δημάρχου με τους επικεφαλής για τη Δημωφέλεια

Τα οικονομικά του Δήμου Καβάλας όπως επίσης αυτά των δημοτικών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων παραμένουν στην τοπική επικαιρότητα. Η νέα διοίκηση προανήγγειλε συνέντευξη τύπου περί μιας αναλυτικής από την πλευρά της ενημέρωσης, αλλά η συνέντευξη τύπου συνεχώς αναβάλλεται. Την περασμένη Δευτέρα συζητήθηκε το θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ θα συζητηθεί εκ νέου στη συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας. Αφορμές υπάρχουν συνεχώς.

Την προηγούμενη Δευτέρα ήταν το θέμα της έγκρισης του ισολογισμού του 2018 και την προσεχή Δευτέρα ο προϋπολογισμός του 2020. Άλλοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. Άλλοι μισοάδειο. Καταλαβαίνουμε παρά ταύτα ότι τα οικονομικά αλλάζουν κι η τακτική του Δήμου Καβάλας το ίδιο. Η νέα διοίκηση αφού δεν μπορεί να αυξήσει τα έσοδα (τουλάχιστον μέχρι τώρα) θα επιδιώξει μια γενική περιστολή δαπανών. Μια πρώτη γεύση της οποίας λάβαμε με τη μείωση της επιχορήγησης της δημοτικής επιχείρησης Δημωφέλεια.

Το θέμα του ισολογισμού του 2018 εισηγήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο υπεύθυνος του λογιστηρίου της οικονομικής υπηρεσίας κ. Τσιαμπάζης. Ανάμεσα σε όσα είπε ξεχωρίσαμε τα ακόλουθα: «Το πράγμα δεν πάει καλά ως προς την εισπραξιμότητα του Δήμου. Πρέπει να γίνουν πιο εντατικές προσπάθειες για αυτά που οφείλουν οι δημότες. Στο Δήμο Καβάλας οφείλονται 6,5 εκ ευρώ. Τα 3,5 εκ ευρώ είναι προς διαγραφή. Δεν μπορούν να εισπραχθούν. Για τα υπόλοιπα θα βοηθούσε μια ακόμη ευκαιρία ρύθμισης (εννοεί των 100 δόσεων). Όσα χρόνια είμαι στο Δήμο Καβάλας δεν υπάρχει επικοινωνία του λογιστηρίου του Δήμου με τα λογιστήρια των δημοτικών επιχειρήσεων».

Ο κ. Καλανταρίδης, πάντα στη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας, είπε μεταξύ άλλων: «Η οικονομική εικόνα του Δήμου Καβάλας είναι πάρα πολύ καλή. Οι υποχρεώσεις μας είναι λίγες. Υπάρχει ένα καλό συμμάζεμα». Ο Βαγγέλης Παππάς σχολίασε: «Και η ΔΕΥΑΚ και η Δημωφέλεια είναι εργαλεία του Δήμου». Από τα λόγια του καταλάβαμε ότι είναι υπέρ της Δημωφέλεια απορρίπτοντας την κριτική που της γίνεται. Στην ίδια συζήτηση ο Άρης Βέρρος είπε: «Η εικόνα του Δήμου Καβάλας τα τελευταία χρόνια μας γυρίζει στα χρόνια πριν τον Αθανασιάδη. Πρέπει να γίνουμε ένας ευρωπαϊκός και σύγχρονος Δήμος». Ο Χρήστος Ποτόλιας άσκησε πολιτική κριτική κι ο Νίκος Μαυρίδης ενέκρινε τον ισολογισμό του 2018 με επιφύλαξη για τα χρήματα που δίνονται στη Δημωφέλεια.

Ο Κώστας Κουνάκος είπε: «Οι δαπάνες αφορούν τη λειτουργία του Δήμου Καβάλας και δεν υπάρχουν επενδυτικές δαπάνες. Αγωνιώ για τη σημερινή κατάσταση. Για τα επόμενα δύο χρόνια ο Δήμος Καβάλας είναι ναρκοθετημένος. Δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα για επενδύσεις».

Ο κ. Μουριάδης είπε: «Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων θα συζητήσουμε για τη Δημωφέλεια. Πρέπει να περιορίσουμε τις δαπάνες της. Πρέπει να βρούμε λύση για αυτήν. Θα ήθελα να συνεχίσω ότι γίνονταν αλλά… Θα γίνει προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα του Δήμου. Υπάρχουν ευκαιρίες μέσω του ΕΣΠΑ. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα απαιτούν συνέργιες».

Διαβάστε επίσης