Τ. Ελευθεριάδου: Δεν περισσεύει καμιά μας!

 Τ. Ελευθεριάδου: Δεν περισσεύει καμιά μας!

Μήνυμα της βουλεύτριας Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Τάνιας Ελευθεριάδου για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών.

Από τις αρχές του έτους, η χώρα μας μετρά 13 γυναικοκτονίες. 13 γυναίκες με όνομα, παρελθόν, φίλους, σχέσεις, όνειρα δεν είναι πια μαζί μας. Ο λόγος είναι καθαρός και δεν χωρά παρερμηνείες: το πρότυπο της πατριαρχικής κοινωνίας και η βία που γεννιέται από αυτήν παραμένει, για να μας θυμίσει την αποτυχία αντιμετώπισης του φαινομένου.

Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, σε ό,τι αφορά τις ασκούμενες πολιτικές για την ισότητα των φύλων. Η έμφυλη βία εμφανίζεται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας: οικογένεια, σχολείο, εργασιακό περιβάλλον. Οι γυναίκες επηρεαζόμαστε ισχυρότερα από τις κοινωνικές ανισότητες που γεννά η οικονομική και πανδημική κρίση.

Παρά την έξαρση των γυναικοκτονιών και στη χώρα μας το νομικό μας σύστημα, όπως έδειξε και η πρόσφατη συζήτηση στη βουλή για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και την μη αποδοχή από την Κυβέρνηση,  της  πρότασης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  να  ενταχθεί ο όρος «γυναικοκτονία» στον Ποινικό μας Κώδικα-  αίτημα και των φεμινιστικών και γυναικείων κινημάτων – δεν αναγνωρίζει τον όρο αυτό.

Η διασφάλιση της ισότητας, της ισονομίας, της ευημερίας, η πλήρης εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (ν.4531/2018), η αναβάθμιση των Συμβουλευτικών Κέντρων, των Ξενώνων Φιλοξενίας, της Γραμμής  SOS 15900 για τη στήριξη των γυναικών (ν.4604/2019), η ίδρυση γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στα Αστυνομικά Τμήματα και η στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό, η οικονομική και νομική στήριξη γυναικών και παιδιών που δραπετεύουν από την ενδοοικογενειακή βία είναι μερικά από τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη προστασία των γυναικών και των κοριτσιών στην πατρίδα μας.

Για να μην λείψει καμία από το μέτρημα!

Καβάλα, 25/11/2021

Η βουλεύτρια Καβάλα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τάνια Ελευθεριάδου

Διαβάστε επίσης