• 7 Μαΐου 2024,

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ

 ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ

Η έκθεση, αληθινό χριστουγεννιάτικο δώρο της Τράπεζας της Ελλάδας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας, εγκαινιάστηκε στις 5 Δεκεμβρίου με μεγάλη επισημότητα και πολύ κόσμο. Προσωπικά, ασχολούμενη παλιότερα με τις Τράπεζες της πόλης μας, είχα εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι, ως τις αρχές του 20ου αιώνα οι Τράπεζες επέλεγαν ναόσχημα κτίρια για να στεγαστούν, γιατί αυτά ενέπνεαν εμπιστοσύνη στους καταθέτες,  καθώς στην αρχαία Ελλάδα οι θυσαυροί των πόλεων τοποθετούνταν σε μικρά ναόσχημα κτίρια, στους περίφημους Θησαυρούς. Οπότε την ενέργεια αυτή της Τράπεζας την ερμήνευσα σαν αντίδωρο προς το μουσείο μας  το ναό της  αρχαίας τέχνης,  γι΄αυτό το δάνειο.

 

Την  έκθεση την είδα γρήγορα το βράδυ εκείνο και αποφάσισα να τη δω επισταμένα χθες. Οι εκπλήξεις ξεκίνησαν με το που διάβηκα την είσοδο. Ένα διαφορετικό μουσείο με υποδέχτηκε ανθοστόλιστο, ακόμη και με χριστουγεννιάτικο δένδρο, με απροσδόκητα χαρούμενο και περήφανο το προσωπικό του, καθώς πλέον εργάζεται σε ένα ευρωπαϊκό μουσείο, κυριολεκτικά ζεστό, με πρωτοτυπία στην έκθεση!

 

Ξεκίνησα με την Αίθουσα της Προϊστορικής Συλλογής που εμπλουτίστηκε μοναδικά με τα παστέλ του Μιχαήλ Αξελού και τις χαλκογραφίες του Αλέξανδρου Κορογιαννάκη, και εισήλθα στην Αίθουσα της Αμφίπολης.

Η Αίθουσα με τα μοναδικά κτερίσματα των τάφων της αρχαίας Αμφίπολης  και τις επιζωγραφισμένες γυναικείες προτομές, απέκτησε χάρη και δροσιά με τις τρεις υπέροχες γυναίκες του Γιώργου Ιακωβίδη, του Ορέστη Κανέλλη και του Γιάννη Τσαρούχη.

Στη διπλανή Αίθουσα της Νεαπόλεως Ι, την αρχαιολογική έκθεση για την πόλη–λιμάνι ενίσχυσαν ο ιππέας της Βάσως Κατράκη, οι αγαπημένοι μου Ψαράδες του Τάσσου και η L’ Acadie  του Δημήτριου Γαλάνη.

Στην Αίθουσα ΙΙ, όπου οι αρχαιολόγοι εκθέτουν τον τρόπο με τον οποίο  μέσω της θάλασσας οργανώθηκε η «Περαία των Θασίων», θαύμασα τη Βάρκα με τα κουπιά του Αιμιλιου Προσαλέντη, τη Θαλασσογραφία και το Νυκτερινό του Κων/νου Βολανάκη και τις Βάρκες του Περικλή Βυζάντιου. Στην Αίθουσα αυτή άνοιξαν και οι κλειστές προθήκες  για να συνυπάρξουν με έξοχο τρόπο  νομίσματα και  οι ζωγραφικοί πίνακες για νομίσματα της Τράπεζας. Υπέροχη ανανέωση!

Στην Κεντρική Αίθουσα της Παρθένου, προστάτιδας της Νεάπολης, την παράσταση κλέβουν  το έμβλημα της Τράπεζας της Ελλάδας, η ένθρονη  Αθηνά με γρύπα  του Μιχαήλ Αξελού,  δίπλα  σε γλυπτό γρύπα  και η Παλλάδα Αθηνά  του Νικολάου Γύζη, το λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, τοποθετημένη ευρηματικά «μέσα»  στο ναό  της Παρθένου.

Σπουδαία συνύπαρξη!

Κατέληξα στην Αίθουσα της Νεάπολης-Χριστούπολης–Καβάλας για να ανακαλύψω στην προθήκη με τα αρχαία νομίσματα σε αγαστή συνομιλία με τα αρχαία, το νέο έκθεμα, το τραπεζογραμμάτιο με τη μετόπη από το ναό του Δία της Ολυμπίας του Μιχαήλ Αξελού.

Και από τις πιο ευφάνταστες συνυπάρξεις, η «συνομιλία»της οθωμανικής στήλης με τουρμπέ, με το φελάχο του Γιάννη Κεφαλληνού, που φορά ομοίως τουρμπέ !

Παρ’ όλα αυτά η απόλυτη έκπληξη με περίμενε στο πατάρι στο οποίο είχαν μεταφερθεί εξαιρετικά εκθέματα από το Μουσείο Θάσου. Η ακραία αισθητική χαρά, προήλθε  από τα δύο κεφάλια, ένα σάτυρου, που υπομειδιούσαν δίπλα στο μπούστο του Γιανούλη Χαλεπά!

Τα συναισθήματα κορυφώθηκαν στη συνέχεια με την εναλλαγή των υπέροχων χαρακτικών του Pierre Bouillon, του Alexis Victor Joly και άλλων με τα γλυπτά της Θάσου, στα οποία ξεχωρίζει κεντρικά τοποθετημένο το κεφάλι του Αλέξανδρου.

Δεν είμαι σίγουρη ότι σας μετάδωσα πλήρως τα συναισθήματα μου από την σπουδαία συνάντηση αρχαιολογίας και τέχνης που βιώνει ο επισκέπτης του Αρχαιολογικού μας Μουσείου. Όμως ο καθένας σας μόνος ή με την οικογένειά του, αλλά και με τους φίλους του και από άλλες πόλεις, μπορεί να βιώσει μια μεγάλη προσωπική εμπειρία επισκεπτόμενος την πρωτότυπη αυτή έκθεση, που στήθηκε ειδικά για το Μουσείο της Καβάλας, και σίγουρα θα αλλάξει απο δω και πέρα τον τρόπο έκθεσης των μουσείων. Σκεφτείτε, πόσο χαρά θα δώσετε σ’ όλο το προσωπικό του μουσείου και πόση δύναμη για να εργαστεί για νέες δράσεις. Μην το καθυστερήσετε, για να έχετε το χρόνο ως τις 01/03/2020, να επανέλθετε. Είναι η μεγάλη ευκαιρία της πόλης μας να οικειοποιηθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο, όλοι θα ήταν καλό να νοιώσουμε σαν σπίτι μας, γιατί είναι δικό μας και μας αφορά. Και με την ευκαιρία πότε θα ανοίξει και η Αίθουσα του ορόφου με τις εκπληκτικές σαρκοφάγους;

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΟ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΔΑΔΑΚΗ, ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΙΧΑΛΗ ΛΥΚΟΥΝΑ ΚΑΙ ΧΑΡΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ. ΧΑΡΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΩΡΟ, ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

 

 Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα

Διαβάστε επίσης