Dark Mode Light Mode
Ανατροπή νταλίκας στην Εγνατία Οδό
«Τα Λουτρά Ελευθερών δεν τα ξεχάσαμε. Τα βρήκαμε εγκαταλελειμμένα και δουλεύουμε για να τα ξανακάνουμε περιουσιακό στοιχείο ανάπτυξης»
Σε αναζήτηση νέου τεχνικού ο Νέστος Χρυσούπολης...

«Τα Λουτρά Ελευθερών δεν τα ξεχάσαμε. Τα βρήκαμε εγκαταλελειμμένα και δουλεύουμε για να τα ξανακάνουμε περιουσιακό στοιχείο ανάπτυξης»

Διάβασα τη δημόσια παρέμβαση του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κ. Κωστή Σιμιτσή για τα Λουτρά Ελευθερών. Επειδή, όμως, η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται με πραγματικά στοιχεία και όχι με επιλεκτική μνήμη, οφείλω να αποκαταστήσω την πραγματικότητα, πρωτίστως με ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μου.

Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας τον Ιανουάριο του 2024, ανάμεσα στα ζητήματα που παραλάβαμε ήταν και η υπόθεση των Λουτρών Ελευθερών, αλλά και μια ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ουσιαστικά χωρίς δραστηριότητα, με οφειλές προς το Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς. Παραλάβαμε επίσης απλήρωτο εργαζόμενο, ο οποίος είχε προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας για τους οφειλόμενους μισθούς του. ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ; Εξοφλήσαμε τις οφειλές. Εξοφλήσαμε τον εργαζόμενο. Τον εντάξαμε στο προσωπικό της Στέγης Πολιτισμού.  Όσο για την ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ αυτή δεν ήταν η λύση των προβλημάτων. Ήταν μέρος του προβλήματος. Η πραγματικότητα είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, όπως λειτουργούσε μέχρι τότε, δεν είχε πλέον ουσιαστικό αντικείμενο. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να αλλάξουμε τον σκοπό της. Η ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ με τη μορφή που τη γνωρίζαμε δεν υφίσταται πλέον. Μετονομάστηκε σε ΣΤΕΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΜΘ Α.Ε. και απέκτησε συγκεκριμένο πολιτιστικό σκοπό, με δράσεις σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Ανέλαβε, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής και του Χατζηδάκειου Μεγάρου Ξάνθης. Και, φυσικά, κληρονόμησε και τη διαχείριση της υπόθεσης των Λουτρών Ελευθερών. Αυτό δεν είναι «μετακόμιση» των Λουτρών στην Κομοτηνή. Είναι η προσπάθεια να μετατραπεί ένας φορέας χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο σε έναν οργανισμό με πραγματική λειτουργία και συγκεκριμένο σκοπό. ΑΣ ΠΑΜΕ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ. Ο κ. Σιμιτσής αναφέρεται στις ενέργειες που, κατά την άποψή του, έγιναν στο παρελθόν για την αξιοποίηση των Λουτρών.

Υπάρχει όμως ένα κρίσιμο ερώτημα που δεν απαντά. Ποιος είχε αφήσει τα Λουτρά μισθωμένα στον ιδιώτη; Η πρώτη μίσθωση έγινε το 2012, μετά από διαγωνισμό, στον κ. Νταβέλη, νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας «ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α.Ε.». Η επένδυση δεν προχώρησε και ο μισθωτής εγκατέλειψε το μίσθιο. Το 2017 έγινε νέος διαγωνισμός και αναδείχθηκε νέος ανάδοχος η εταιρεία «Κυριάκος και Νικόλαος Χαρακίδης». Το 2019 υπεγράφη νέα σύμβαση, με την προσθήκη ως μισθώτριας της εταιρείας «ELEFTHERE RESORT ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.». Η σύμβαση προβλέπει διάρκεια μέχρι το 2052. Και εδώ βρίσκεται η ουσία: Η μίσθωση παρέμενε ενεργή, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της σύμβασης που έχουμε στη διάθεσή μας, δεν υλοποιήθηκε από τον μισθωτή το έργο που αποτελούσε συμβατική του υποχρέωση. Ούτε η επένδυση προχώρησε όπως προβλεπόταν, ούτε τα Λουτρά επαναλειτούργησαν. Αντίθετα, προέκυψαν και οφειλές από μισθώματα, τα οποία ο μισθωτής δεν κατέβαλλε εξαιτίας της δικής σας αδράνειας. ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ; Από την πρώτη στιγμή κάναμε αυτό που οφείλει να κάνει μια σοβαρή διοίκηση. Αναζητήσαμε τα στοιχεία, ελέγξαμε τις υποχρεώσεις, καλέσαμε τον μισθωτή να συμμορφωθεί και, όταν αυτό δεν συνέβη, προχωρήσαμε στην καταγγελία της μίσθωσης και στη διαιτητική διαδικασία που προβλέπει η ίδια η σύμβαση, που άλλος πριν από εμάς είχε υπογράψει. Η διαδικασία της διαιτησίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Έχει συγκροτηθεί το διαιτητικό δικαστήριο, έχουν οριστεί τα μέλη του και έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνεδρίαση στην Καβάλα. Δεν προδικάζουμε την απόφαση. Περιμένουμε τη θεσμική και νομική ολοκλήρωση της διαδικασίας. Αυτό λέγεται θεσμική ευθύνη.

Άρα, πριν ο κος Σιμιτσής μιλήσει για «ξεχασμένα Λουτρά», καλό είναι να θυμηθεί ποιος τα άφησε σε αυτή την κατάσταση και να απαντήσει: 

  • Γιατί τελικά δεν υλοποιήθηκε μέχρι το 2021 η επένδυση, ως όφειλε με βάση την σύμβαση, αφού κ. Σιμιτσή τα είχατε όλα καλώς καμωμένα;
  • Γιατί ενώ βοηθήσατε τον επενδυτή στις συνεννοήσεις με τα διάφορα Υπουργεία και λύσατε όλες τις εκκρεμότητες, ο επενδυτής σταμάτησε  την καταβολή του ενοικίου στο τέλος της θητείας σας, επικαλούμενος την αδυναμία υλοποίησης της επένδυσης  καθώς δεν είχαν τακτοποιηθεί οι εκκρεμότητες;
  • Γιατί ο επενδυτής ενώ εσείς είχατε λύση τις εκκρεμότητες ο επενδυτής ζητούσε την έκδοση ΕΣΧΑΔΑ για την επίλυση των προβλημάτων;
  • Γιατί ενώ, όπως λέτε, δώσατε οδικό χαρακτηρισμό στον δρόμο, αυτή τη στιγμή τα Λουτρά Ελευθερών δεν έχουν το απαιτούμενο πρόσωπο στο δρόμο και επομένως το οικόπεδο δεν είναι οικοδομήσιμο; 
  • Πού βρίσκονται οι συγκεκριμένες αποφάσεις και η σχετική αλληλογραφία, που βρίσκονται οι μελέτες θραύσης του φράγματος και της οριοθέτησης του ρέματος, δείξτε μας τις αναθέσεις που έχετε κάνει, γιατί αν τις έχετε κάνει οφείλατε να τις παραδώσετε στην Εργοανάπτυξη.

Στο τέλος της ημέρας κ. Σιμιτσή η ιστορία σίγουρα θα σας καταγράψει σε αυτούς που ΔΕΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΑΝ τη λειτουργεία των Λουτρών. Ωστόσο θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μας πείτε ποιοι ήταν αυτοί που αποφάσισαν να διακόψουν την λειτουργία τους το 2011. Όσο για το περίφημο «νοικοκύρεμα» που επικαλείστε ότι κάνατε, οι πολίτες έχουν ήδη δώσει τη δική τους απάντηση στις εκλογές. Δεν θα χρησιμοποιήσω όμως την εκλογική μας νίκη ως άλλοθι. Τη θεωρώ εντολή και ευθύνη. Μας εξέλεξαν για να λύσουμε προβλήματα και όχι για να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί, όπως κάνατε εσείς. Τα Λουτρά Ελευθερών δεν αποτελούν για εμάς ούτε επικοινωνιακό παιχνίδι, ούτε «τεχνική λεπτομέρεια». Βρισκόμαστε σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ που είναι και ο κύριος του ακινήτου, ώστε, μετά την ολοκλήρωση της διαιτησίας, να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Και υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά στη δική μας προσέγγιση. Εμείς δεν θα παραδώσουμε τα Λουτρά άνευ όρων σε έναν επενδυτή και μετά θα περιμένουμε να δούμε αν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Θα προετοιμάσουμε πρώτα το ακίνητο, θα αντιμετωπίσουμε τα θεσμικά, τεχνικά και πολεοδομικά ζητήματα και στη συνέχεια θα αναζητήσουμε την επένδυση που μπορεί πραγματικά να υλοποιηθεί. Και κάτι τελευταίο. Τα Λουτρά Ελευθερών δεν τα ξεχάσαμε. Τα βρήκαμε εγκαταλελειμμένα μέσα σε μια αλυσίδα προβλημάτων και σήμερα δουλεύουμε για να τα ξανακάνουμε περιουσιακό στοιχείο ανάπτυξης για την Καβάλα και ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Ανατροπή νταλίκας στην Εγνατία Οδό

Επόμενο άρθρο

Σε αναζήτηση νέου τεχνικού ο Νέστος Χρυσούπολης...