• 19 Μαΐου 2024,

Τα πρώτα έργα του Β.Α.Α.: Πλατεία Καπνεργάτη, λιμάνι και 12ο Δημοτικό σχολείο

 Τα πρώτα έργα του Β.Α.Α.:  Πλατεία Καπνεργάτη, λιμάνι και 12ο Δημοτικό σχολείο

Ο Δήμος Καβάλας πραγματοποίησε χθες το απόγευμα εκδήλωση για την παρουσίαση των έργων και δράσεων του προγράμματος Β.Α.Α. Νωρίτερα χθες το πρωί ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος Δημοσθένης Τουλκίδης υποστήριξε ότι τα ώριμα τεχνικά έργα είναι αυτά που θα αρχίσουν να εκτελούνται όσο πιο γρήγορα γίνεται, αφού φυσικά νωρίτερα δημοπρατηθούν. Ως τέτοια ανέφερε την ανάπλαση μετά πεζοδρομήσεων στην πλατεία Καπνεργάτη, τα έργα στο κρηπίδωμα που επεκτάθηκε (έργο του ΟΛΚ που πάντως περιλαμβάνεται στο Β.Α.Α.) , την ενεργειακή αναβάθμιση του 12ου δημοτικού σχολείου.

Στην χθεσινή εκδήλωση παρόντες ήταν αρκετοί συνεργάτες της Δημάρχου (αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κτλ), ο Θόδωρος Μουριάδης, ο Μιχάλης Λυχούνας, ο Άρης Βέρρος, ο Μιχάλης Καπέτης, ο Θόδωρος Μαρκόπουλος. Εκπροσωπήθηκαν επίσης το ΤΕΕ ΑΜ, η αρχαιολογική υπηρεσία, η Πνοή, το Επιμελητήριο, ο ΟΛΚ κτλ.

Το ΒΑΑ αρχίζει με τα ώριμα τεχνικά έργα

Ο Δήμος Καβάλας πραγματοποίησε χθες το απόγευμα στη δημοτική βιβλιοθήκη, εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΒΑΑ), πρότασή του που εγκρίθηκε πανηγυρικά από διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ήταν μία εκδήλωση για την προβολή της δημοτικής επιτυχίας, αλλά και του ίδιου του προγράμματος, πολλά υποσχόμενου, ειδικά στην κατηγορία των τεχνικών έργων.

Μία μέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, τελική σύσκεψη με εκπροσώπους των τριών Δήμων της ΑΜΘ των οποίων οι προτάσεις εγκρίθηκαν, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Δράμας.

Σ΄ αυτή τη συνάντηση η διαχειριστική αρχή συνεννοήθηκε για τις επόμενες κινήσεις που θα είναι γρήγορες, προκειμένου τα έργα του ΒΑΑ, όπως λέγεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα όχι μόνο να δημοπρατηθούν εντός του έτους, αλλά να παρουσιάσουν και σημαντικά στοιχεία απορρόφησης. Σ΄ αυτή τη συνάντηση στην Κομοτηνή τη Δευτέρα, ο Δήμος Καβάλας εκπροσωπήθηκε από το δημοτικό σύμβουλο Δημοσθένη Τουλκίδη, ο οποίος χθες στην εκδήλωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ήταν ο βασικός εισηγητής.

Χθες στην ίδια εκδήλωση συνδέθηκαν οι εργασίες του προγράμματος με τις προτάσεις του Δήμου Καβάλας, στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης σχολικής επέκτασης, σχετικά με την αρχαία Εγνατία οδό, αλλά και τις προτάσεις στο πρόγραμμα Leader.

Το λεγόμενο πρόγραμμα ΟΧΕ, συνδέει το Δήμο Καβάλας με την περιοχή της Δράμας, μια πρόταση από κοινού με το Καλαμπάκι, σύμφωνα με την οποία δημιουργείται δίκτυο ποδηλατόδρομων, περιμετρικά του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων. Στο ίδιο πρόγραμμα υπάρχει πρόταση ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του πυλοθεραπευτηρίου.

Τι θα γίνει όμως με το πρόγραμμα ΒΑΑ; Πως θα ξεκινήσει κι από ποια έργα, καθώς η πρόταση είναι ένα μεγάλο πακέτο ποικίλων παρεμβάσεων; Όπως είπε χθες ο Δ. Τουλκίδης, η Περιφέρεια ΑΜΘ μέσω της διαχειριστικής αρχής, έστειλε τη Δευτέρα το μήνυμα, ότι το πρόγραμμα αρχίζει στους τρεις Δήμους με τα τεχνικά ώριμα έργα.

Για την περίπτωση του Δήμου Καβάλας, τέτοια ωριμότητα παρουσιάζουν οι παρεμβάσεις στην πλατεία Καπνεργάτη, η οποία ανακαινίζεται, ενώ ταυτόχρονα πεζοδρομούνται περιμετρικοί δρόμοι στην ίδια περιοχή. Φαίνεται ότι το συγκεκριμένο έργο θα δημοπρατηθεί αρχές καλοκαιριού, για να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2017.

Αρκετά ώριμο έργο είναι αυτό των επιστρώσεων στο επεκταθέν τμήμα του προσήνεμου μόλου. Στο εταιρικό σχήμα, μέσω του οποίου ο Δήμος Καβάλας κατέθεσε την πρότασή του, το συγκεκριμένο έργο είναι αρμοδιότητας του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας.

Κι αυτό θα ξεκινήσει γρήγορα. Όπως επίσης θα δημοπρατηθεί και θα ξεκινήσει το έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης του 12ου δημοτικού σχολείου στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη. Αμέσως μετά σειρά έχει η παρέμβαση στο οικόπεδο Κρέη κοντά στις Καμάρες.

Διαβάστε επίσης