• 19 Απριλίου 2024,

Τα προβλήματα επιβίωσης στα Ερασιτεχνικά Σωματεία

 Τα προβλήματα επιβίωσης στα Ερασιτεχνικά Σωματεία

Γράφει ο Κώστας Τσιμτσίρης


Αρκετές    ομάδες  του  νομού μας,  γνωστές, παραδοσιακές και  ιστορικές,  που επί σειρά ετών πρωταγωνιστούν στα τοπικά πρωταθλήματα και όχι μόνο, αποχωρησαν αλλά και άλλες λιγότερο γνωστές αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, δεν ενδιαφέρεται κανείς παράγοντας να συμμετάσχει στις διοικήσεις τους, ενώ άλλες έχουν σταματήσει την αθλητική τους δράση.

Ο λόγος που τα περισσότερα σωματεία έχουν πάρει την κατηφόρα ή είναι ανενεργά πλέον δεν είναι άλλος από τα οικονομικά προβλήματα, που ανάγκασαν τους παράγοντες που τα διοικούσαν να αποχωρήσουν από το χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Επειδή βαρέθηκαν ή δεν άντεχαν πλέον να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να συντηρήσουν τα σωματεία και αφού δεν υπήρχε διάδοχη κατάσταση, αυτά διαλύθηκαν ή απλώς υπάρχουν.

Οι εποχές είναι δύσκολες, ειδικά τώρα μετά το lockdown αυτοί οι αφανείς ήρωες για εμένα ..καλουνται να συνεχισουν το δυσταβασταχτο πλεον εργο τους. Τους αποκαλούν τρελούς ρομαντικούς κ.α χαρακτηρισμούς που δεν αναφέρονται για όσους απέμειναν στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και συνεχιζουν … άραγε ως πότε ??

Τα χρήματα που χρειάζεται μια ομάδα για να τα βγάζει πέρα είναι πάρα πολλά.

Οι σύλλογοι, όπως προαναφέρθηκε, στηρίζονται αποκλειστικά στην “τρέλα” και στην “τσέπη” κάποιων παραγόντων, που όταν αποχωρούν αφήνουν συνήθως συντρίμμια. Η βοήθεια και η στήριξη από την Πολιτεία είναι πολύ μικρή ή καθόλου.

Κάποιοι δήμοι βοηθούν τις ομάδες, αλλά δεν φτάνει, ενώ έχουν αντιμέτωπο και τον επίτροπο που δεν υπογράφει τα εντάλματα, αν και οι σύλλογοι, εκτός των άλλων, προσφέρουν κοινωνικό και πολιτιστικό έργο.

Η ΕΠΟ περισσότερο και οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων λιγότερο, συνέχεια απαιτούν και το πρόβλημα μεγαλώνει.

Κάποιοι νέοι παράγοντες εισχωρούν στο χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, έχουν τη διάθεση να προσφέρουν, αλλά βλέποντας οτι παλεύουν μόνοι τους και συναντώντας την αδιαφορία των υπευθύνων, απογοητευμένοι αποχωρούν. Η εποχή που ζούμε είναι από οικονομικής άποψης πολύ δύσκολη,  Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να αυτοσυντηρηθεί, αφού δεν έχει την ανάλογη προβολή.

Αποτελεί, όμως, την βάση του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον αιμοδότη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και των εθνικών ομάδων. Από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ξεπηδούν οι αυριανοί άσοι, ενώ παράλληλα εκατοντάδες παιδιά αθλούνται και δεν στρέφονται σε άλλα πράγματα, επικίνδυνα, για την σημερινή εποχή (ναρκωτικά, αλκοολισμός κλπ).

Είναι επιτακτική ανάγκη να βοηθήθει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο από την Πολιτεία, ηθικά και οικονομικά, για να μην απαξιωθεί και όταν κάποιοι Δήμοι βοηθούν οικονομικά τα σωματεία δεν θα πρέπει κάποιος δημόσιος υπάλληλος (επίτροπος) να μην εγκρίνει τις επιχορηγήσεις χωρίς λόγο.

Οι παράγοντες μόνο με την “τρέλα” τους δεν μπορούν να στηρίξουν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, γιατί το οικονομικό κόστος είναι δυσβάσταχτο στις μέρες μας.

Διαβάστε επίσης