• 28 Μαρτίου 2024,

Τα Τέμπη του ποταμού Νέστου (φωτογραφίες)

 Τα Τέμπη του ποταμού Νέστου (φωτογραφίες)

Γράφει στο epsilonharpas.blogspot.com ο Στάθης Χαρπαντίδης


Κατ΄αρχάς: Ο ποταμός Νέστος αφού ολοκληρώσει το μακρινό του ταξίδι (μήκους 233 χιλιομέτρων) στις βαθιές κοιλάδες και τα φαράγγια των βουνών της Ρίλας στη Βουλγαρία, έρχεται και εκβάλει στο Θρακικό πέλαγος απέναντι από τη Θάσο.

Από τη περιοχή της Σταυρούπολης μέχρι τους Τοξότες αρχίζει τα παιχνιδίσματα δημιουργώντας εντυπωσιακούς  μαιάνδρους 22 χιλιομέτρων και ένα καταπράσινο τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς  γνωστό ως τα Τέμπη του ποταμού Νέστου. Ένα αληθινό μνημείο της φύσης, ένας βοτανικός κήπος έκτασης 23.800 στρεμμάτων, που έχει απόλυτα δικαιολογημένα χαρακτηρισθεί ως «Αισθητικό Δάσος».

Η περιοχή είναι πολύ δημοφιλής και συγκεντρώνει κάθε εποχή πλήθος φυσιολατρών και οπαδών των “extreme sports” οι οποίοι με την βοήθεια κάποιου τουριστικού γραφείου ή συλλόγου που δραστηριοποιείται στον χώρο, θα μπορέσει να κάνετε αναρρίχηση και κανό κατά μήκος του ποταμού.

Μια διαδρομή ξεχωριστή

Η διάσχιση των στενών του Νέστου από Τοξότες προς Σταυρούπολη (και αντίστροφα) αποτελεί μια από τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές της Ελλάδας. Από το χωριό Γαλάνη (σε μικρή απόσταση από τους Τοξότες) ξεκινά ένα παρακλάδι του διεθνούς ορειβατικού μονοπατιού Ε6.

Το καλά συντηρημένο μονοπάτι στην αρχή του είναι πετρόχτιστο, φτιαγμένο από τους εργάτες που εργάζονταν για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής. Ακολουθεί την ανατολική όχθη του Νέστου περνά από το Κρωμνικό, τα Λιβερά και καταλήγει στη Σταυρούπολη. Η πεζοπορία -χωρίς ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας-διαρκεί 7-8 ώρες.

Δράσεις

Στην Σταυρούπολη και στους Τοξότες θα έχετε την δυνατότητα να συμμετέχετε σε υπαίθριες δραστηριότητες όπως canoe kayak, rafting, τοξοβολία, 4×4 και βόλτες με άλογα, χρησιμοποιώντας τις βάσεις της Riverland, της Vistonis ή της Nativus που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η διάσχιση με κανό των Στενών του Νέστου (από Σταυρούπολη μέχρι Γαλάνη και Τοξότες) είναι μια από τις πιο δημοφιλείς δράσεις και διαρκεί 4-5 ώρες.

Με τρένο

Ο ΟΣΕ δρομολογεί την τουριστική αμαξοστοιχία στη διαδρομή Δράμα – Ξάνθης (Τουριστικό Τρένο Νέστου), κατόπιν αιτήματος για συγκεκριμένες ημερομηνίες και ωράρια. Η αμαξοστοιχία διασχίζει μια υπέροχη διαδρομή φυσικής ομορφιάς δίπλα στο ποταμό Νέστο.

Τα δρομολόγια προγραμματίζονται κατόπιν συμπλήρωσης συγκεκριμένου αριθμού θέσεων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Δ/νση Επιβατικών Μεταφορών, e-mail: n.sourtzinos@trainose.gr ή m.milioni@osenet.gr.

Γιορτή μανιταριού

Οι μανιταρόφιλοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την υποστήριξη του Δήμου Τοπείρου, διοργανώνουν το φθινόπωρο στους Τοξότες την Πανελλήνια γιορτή μανιταρόφιλων. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους που αγαπούν τα μανιτάρια και τη φύση, να μάθουν για τον παράξενο και μυστηριώδη κόσμο των μανιταριών και να τα γνωρίσουν στον φυσικό τους χώρο με την καθοδήγηση ανθρώπων με μεγάλη γνώση και εμπειρία.

Διαβάστε επίσης