Καβάλα, Ελλάδα.Εκπρόσωποι του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAPAG),συμπεριλαμβανομένων μελών της ομάδας διαχείρισης έργου και τεχνικού κλιμακίου, συμμετείχαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καβάλας, την Τρίτη 25 Απριλίου 2017, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενηςδέσμευσης του έργου για διαφανή συνεργασία και επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες.
Πρόκειται για μία ακόμη σχετική συνάντηση, με έμφαση στη Καβάλα, στην οποία παρευρέθηκε ο ΤΑΡ ώστε να συνομιλήσει και να ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες για τον αγωγό και τη διαδικασία υλοποίησής του. Και η ίδια η εταιρεία έχει διοργανώσει στην περιοχήανοιχτές συναντήσεις κατά την περίοδο διαβούλευσης για την ΜΠΚΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπώσεων), ενώ συνολικά μέχρι σήμερα έχει διεξάγει περισσότερες από 900 συναντήσεις σε κοινότητες καθ’ όλο το μήκος της όδευσης του αγωγού.
Η πιο πρόσφατη αυτή συνάντηση –μία πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας– συγκλήθηκε για να διευκρινιστούν ακόμη μία φορά θέματα και λεπτομέρειες που αφορούν στην κατασκευή του έργου, τα οποία έχουν συζητηθεί και αποσαφηνιστεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Στη συνάντηση συμμετείχανμέλητου δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, τοπικοί βουλευτές, κλιμάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών παραρτημάτων των τεχνικών επιμελητηρίων ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) και ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας), επιστήμονες,μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και τοπικών αγροτικών οργανώσεων.
Οι εκπρόσωποι του ΤΑΡ απάντησαν λεπτομερώς σε ερωτήσεις για την κατασκευή του έργου που αφορούσαν κυρίως σε θέματα ασφάλειας. Ο ΤΑΡ τόνισε ότι η τελική όδευση είναι η πλέον ενδεδειγμένη και ασφαλής και αποτελεί προϊόν εκτατεμένης διαδικασίας διαβούλευσης, η οποία έλαβε υπόψη όλα τα ζητήματα. Η τρέχουσα όδευση διέρχεται εκτός του τυρφώνα των Τεναγών και έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Πολιτισμού, ενώ έχει ομόφωνα εγκριθεί και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της χώρας.
Ο Διευθυντής του ΤΑΡ για την Ελλάδα κ. RikardScoufias, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει και τους πόρους που έχουν διατεθεί για τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινότητες – μια διαρκή και συνεχιζόμενη διαδικασία την οποία ο ΤΑΡ θα συνεχίσει να στηρίζει, όπως προκύπτει άλλωστε από τη σημερινή συνάντηση. «Ο ΤΑΡ είναι ανοιχός στο διάλογο», είπε, «και για το λόγο αυτό είμαστε εδώ, πρόθυμοι να συζητήσουμε κάθε βάσιμη ερώτηση και να απαντήσουμε με στοιχεία και τεχνικές λεπτομέρειες. Επιδιώκουμε να είμαστε καλοί γείτονες και αυτό σημαίνει ότι είμαστε εδώ για να ακούσουμε, αλλά και να ακουστούμε».
Ο RikardScoufias τόνισε επίσης τη σημασία του αγωγού για τις τοπικές κοινωνίες και τους κατοίκους τους, για την ελληνική οικονομία, και για τη χώρα συνολικά. Πιο συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι χάρη στην υλοποίηση του αγωγού ΤΑΡ στη Βόρειο Ελλάδα, σήμερα:
- περισσότεροιαπό2.500 άνθρωποιστηχώραεργάζονταιγιατοέργο – συμπεριλαμβανομένων περίπου 400 αρχαιολόγων και εξειδικευμένων αρχαιολογικών εργατών.
- περισσότερες από 175 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν ήδη συμβάλει στην υλοποίηση του έργου.
- το έργο επενδύει εκατομμύρια στην προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στα δημόσια έσοδα μέσω φορολογικών εισφορών.
- τοέργοαναμένεταινααναβαθμίσειτογεω-στρατηγικόρόλοτηςΕλλάδας και τη θέση της στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη.