Τελικά δεν θα ιδιωτικοποιηθεί το κεντρικό λιμάνι;

 Τελικά δεν θα ιδιωτικοποιηθεί το κεντρικό λιμάνι;

Αυτήν την φορά η Ναυτεμπορική αναφέρθηκε στο γνωστό «εμπόδιο» του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την ολοκλήρωση της υπό παραχώρησης του «Φίλιππος Β’».

Πάλι έχουμε μια περιγραφή ενός σχετικά απλού προβλήματος, το οποίο με μια προσφυγή που ήδη κατατέθηκε αφήνεται να εννοηθεί ότι θα λυθεί. Το ίδιο κείμενο αναφέρει ότι δεν θα γίνει διαδικασία ιδιωτικοποίησης του κεντρικού λιμανιού!

Αναλυτικά:

Εμπόδια στην υπο-παραχώρηση του λιμένα «Φίλιππος Β΄» στην Καβάλα, δημιουργεί πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ζητεί υπό προϋποθέσεις την υπογραφή της σύμβασης στον προτιμητέο επενδυτή.

Το ανώτατο δικαστήριο, με βάση σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη Μαρίνα Καλαμαριάς, ζήτησε από το ΤΑΙΠΕΔ και τη συμβαλλόμενη κοινοπραξία International Port Investments Kavala (IPIK) να παρουσιάσουν πρώτα το master plan, δηλαδή το σχέδιο του λιμανιού για τις μελλοντικές επενδύσεις που να περιλαμβάνει και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και  στη συνέχεια να υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

Σημειώνεται ότι η σύμβαση υποπαραχώρησης υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να υπάρξει προσυμβατικός έλεγχος και να υπογραφεί. Πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και από την κοινοπραξία «International Port Investments Kavala», μιλώντας στη “Ν” ανέφεραν ότι η κατάρτιση του master plan για την υπογραφή της σύμβασης δεν αποτελεί  προαπαιτούμενο, καθώς η υποπαραχώρηση του προβλήτα στο συγκεκριμένο λιμάνι περιλαμβάνει παροχή υπηρεσίας και όχι κατασκευαστικά έργα ή αναβαθμίσεις λιμενικών υποδομών.

Οι δύο πλευρές με προσφυγή στις 2 Μαϊου ζήτησαν την ανάκληση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα στις 10 Μαΐου. Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι το μοντέλο που ακολουθήθηκε για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με την ακύρωση του διαγωνισμού παραχώρησης, θα ακολουθηθεί και για το υπόλοιπο του λιμανιού της Καβάλας, πλην φυσικά του Φίλιππος Β’.

Ο Οργανισμός  χαρακτηρίζεται κρίσιμης γεωπολιτικής σημασίας με κοίτασμα υδρογονανθράκων στον Πρίνο, ενώ έχει και προοπτική ανάπτυξης αγωγού φυσικού αερίου. Η Καβάλα διαθέτει αεροδρόμιο ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στην Εγνατία Οδό.

Διαβάστε επίσης