• 18 Μαΐου 2024,

Tενάγη Φιλίππων – Η κατάσταση χθες, σήμερα και αύριο ;

 Tενάγη Φιλίππων – Η κατάσταση χθες, σήμερα και αύριο ;

Tα τελευταία χρόνια εκδηλώνονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος των Τεναγών με αποτέλεσμα την μειωμένη έως και καθόλου αγροτική παραγωγή.

Τα επαναλαμβανόμενα αυτά φαινόμενα έχουν ως αποτέλεσμα οικονομικές συνέπειες που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα 25 οικισμούς (από την Νικήσιανη μέχρι τα Δωμάτια και μέχρι την Λυδία) του νομού Καβάλας με πληθυσμό 30.000 περίπου κατοίκων, 8 οικισμούς (από τον Άγιο Αθανάσιο μέχρι το Φωτολίβος και τον Νεροφράκτη) του νομού Δράμας με 20.000 κατοίκους και 4 του νομού Σερρών (Κορμίστα- Ηλιοκώμη- Ν.Μπάφρα και Συμβολή) με 3.000 κατοίκους.

Επίσης τα δύο αστικά κέντρα της περιοχής Δράμα (45.000 κατ.) και Καβάλα(60.000 κατ.),γίνονται περισσότερο το πρώτο και λιγότερο το δεύτερο αποδέκτες των αρνητικών οικονομικών συνεπειών.

Οφείλουμε να πούμε ότι εκτός από τους οικισμούς που συνορεύουν με τα τενάγη υπάρχουν και άλλοι όπως π.χ Εξοχή και Κηπιά μέχρι και τα Δωμάτια που διαθέτουν αγροτικούς κλήρους σε αυτά. Κατά συνέπεια η σωστή διαχείριση των τεναγών, προκαλεί οφέλη σε πληθώρα πολιτών.

Μόνο το 2014 και σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων της περιόδου εξαιτίας των πλημμυρών χάθηκαν ποσά άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ από την μειωμένη παραγωγή.

Ένα άλλο στοιχείο είναι η μείωση της αξίας της αγροτικής γης λόγω της περιορισμένης ή της καθόλου γεωργικής απόδοσης, αλλά και των υποδομών σε μηχανήματα και εγκαταστάσεις.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την έξαρση του φαινομένου της μετανάστευσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων με αποτέλεσμα την μείωση του πληθυσμού της υπαίθρου.

Άρα λοιπόν τα προβλήματα που υπάρχουν στα τενάγη επιβαρύνουν ακόμη περισσότερη την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι περισσότεροι αγρότες του δήμου αλλά κατ΄ επέκταση όλη την τοπική κοινωνία.

Καλό θα ήταν όμως, να κάνουμε και την αυτοκριτική μας όλοι οι εμπλεκόμενοι, αγρότες και αιρετοί για τα τυχόν δικά μας λάθη (κάψιμο υπολειμμάτων μέχρι πρόσφατα, αυθαίρετες επεμβάσεις στα κανάλια αποστράγγισης ,κατασκευή μικρών γεφυριών, ανεξέλεγκτες χαλικοστρώσεις, κυκλοφορία βαριών οχημάτων, επεμβάσεις στην ζώνη εργασιών, απαξίωση προτάσεων Ολλανδικής εταιρίας GRONTMIJ, έλλειψη ενδιαφέροντος συμμετοχής στην λύση του προβλήματος, αδιαφορία για την λειτουργία του ΤΟΕΒ και την πληρωμής της ασήμαντης συνδρομής μας σε αυτό, ιδιοτελείς συμπεριφορές με γνώμονα την συμφεροντολογία όποιας μορφής και αν είναι αυτή, κλπ).

Τα τενάγη, ειδικά όταν είναι πλημμυρισμένα πρόσφεραν και προσφέρουν το χρόνο δημοσιότητας (συνεντεύξεις, φωτογραφίες, fb  κ.α ,καθώς έχουν χυθεί τόνοι μελάνης σε άρθρα και μελέτες και έχουν προκύψει εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο από πρωτοβουλίες για την λύση του προβλήματος) που διεκδικεί ο καθένας μας και το οποίο δεν είναι ανήθικο και αθέμιτο. Όπως επίσης ανήθικο δεν είναι ,ο καθένας να χαράζει την προσωπική του στρατηγική αρκεί να μην είναι εις βάρος των άλλων. Τα νερά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα υποχωρήσουν. Εμείς θα μείνουμε εδώ και το πρόβλημα!!

Κεχαγιάς Στέργιος

Αγρότης Μερικής απασχόλησης

Διαβάστε επίσης