• 4 Μαΐου 2024,

Θα πληρώσει ΦΠΑ ο Δήμος στη ΔΕΥΑΚ;

 Θα πληρώσει ΦΠΑ ο Δήμος στη ΔΕΥΑΚ;

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας, Νίκος Ξανθόπουλος έστειλε εξώδικο στο Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, Γιάννη Χατζηκωνσταντίνου. Μία πρωτοφανής διαδικασία προκειμένου να ξεπεραστεί ένα σημαντικό πρόβλημα, που όπως φαίνεται απασχολεί το Δήμο Καβάλας και τη ΔΕΥΑ, πολύ καιρό τώρα. Παραδόξως ο κ. Ξανθόπουλος δεν έστειλε το εξώδικο, σ΄ αυτόν που εκπροσωπεί το Δήμο Καβάλας, δηλαδή την κα Δήμαρχο. Μάλλον σκόπιμα επέλεξε ν΄ αποστείλει το εξώδικο στον οικονομικό διευθυντή. Το πρόβλημα ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα λυθεί από τη Διοίκηση του Δήμου.

Όλα ξεκίνησαν με έργο του Δήμου Καβάλας, ύδρευσης προς το νέο νοσοκομείο. Το έργο ανατέθηκε να εκτελεστεί από τη ΔΕΥΑΚ. Το επίμαχο σημείο αφορά το ΦΠΑ του έργου, για το οποίο πληρώθηκε ο ανάδοχος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανάδοχος πληρώθηκε βάσει ειδικής διαδικασίας, όπου στο τιμολόγιό του, δεν υπολόγισε ΦΠΑ. Η ΔΕΥΑΚ ωστόσο επιμένει ότι ο Δήμος Καβάλας πρέπει να της πληρώσει και το φόρο προστιθέμενης αξίας, ισχυριζόμενη ότι αυτές τις εντολές έχει λάβει από τη διαχειριστική αρχή, αφού το έργο ήταν του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Ο Δήμος Καβάλας από την πλευρά του θεωρεί, ότι εφόσον ο εργολάβος πληρώθηκε μόνο χρήματα για το έργο και όχι ΦΠΑ, δεν μπορεί να πληρώσει μόνο ΦΠΑ στη δημοτική επιχείρηση. Έχει τα δικά του επιχειρήματα, ότι δηλαδή η δαπάνη από το Δήμο Καβάλας στη ΔΕΥΑΚ, κατ΄ αρχή κι από τη ΔΕΥΑ στον ανάδοχο κατά δεύτερον, είναι μία διαδικασία που εγκρίθηκε από τον επίτροπο. Παρόλα αυτά υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες στη ΔΕΥΑ Καβάλας και στο Δήμο Καβάλας που συνεχίζουν να διαφωνούν, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στο σημείο, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας να στέλνει εξώδικο στο Δήμο, να μην το στέλνει όμως στην Δήμαρχο για ευνόητους λόγους και να προτιμά να στέλνει την εξώδικη διαμαρτυρία στον οικονομικό διευθυντή. Είναι βέβαιο ότι το θέμα θ΄ αποφασισθεί από την κα Δήμαρχο, η οποία όσο καιρό βρίσκεται στο Δημαρχείο, αποφεύγει να δώσει εντολή πληρωμής δαπανών, αν αυτήν δεν την εγκρίνουν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, δηλαδή οι υφιστάμενοί της.

Το θέμα έχει ενδιαφέρον. Προς το παρόν δεν ανακοινώθηκε οτιδήποτε για το θέμα μέσω δελτίου τύπου, ούτε από την πλευρά του Δήμου Καβάλας, ούτε από την πλευρά της ΔΕΥΑΚ, καθώς κι οι δύο πλευρές, ελπίζουν ότι στο τέλος θα τα βρούνε μεταξύ τους. Δυστυχώς πέρασε αρκετός χρόνος διαπραγματεύσεων χωρίς αποτέλεσμα κι έτσι για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και ν΄ αποφασισθεί τι θα γίνει υπήρξε η αποστολή του εξώδικου, από τον κ. Νίκο Ξανθόπουλο.

Διαβάστε επίσης