Θάσος: «Χαθείτε» σε ονειρεμένες γωνιές και παραλίες -Αφιέρωμα της ιστοσελίδας reader.gr/life/travel

 Θάσος: «Χαθείτε» σε ονειρεμένες γωνιές και παραλίες -Αφιέρωμα της ιστοσελίδας reader.gr/life/travel

Μια απόσταση 18 ναυτικών μιλίων τη χωρίζει από την Καβάλα και μόλις 6 μίλια από την Κεραμωτή και το αεροδρόμιο της Καβάλας. Η Θάσος, στη βόρεια Ελλάδα, αντίκρυ από τις ακτές της Ανατολικής Μακεδονίας, με το μήκος των ακτών της να φτάνει τα 115 χλμ., με το σημαντικό ορυκτό πλούτο, έχει ως έδρα τον Λιμένα, ο οποίος συχνά συγχέεται με τα Λιμενάρια, τη δεύτερη κωμόπολη του νησιού.

Η ονομασία Λιμένας προέρχεται από το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν όχι ένα, αλλά τρία λιμάνια. Η κεντρική αγορά απλώνεται κατά μήκος ενός πολύβουου πεζόδρομου, όπου ο επισκέπτης έχει ατέλειωτες επιλογές αγορών, φαγητού, ποτού, ή απλά χαλαρού περιπάτου. Η κοντινή προς την πλευρά του μικρού γραφικού λιμανιού παραλία, προσφέρεται για κολύμπι, αφού είναι πεντακάθαρη και έχει βραβευθεί με μπλε σημαία.

Τα Λιμενάρια, αντίστοιχα, είναι μια όμορφη κωμόπολη στα νοτιοδυτικά του νησιού κι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κωμόπολη της Θάσου, με μοναδική θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος, το Άγιο Όρος, που βρίσκεται στα δυτικά του. Με εξαίρετο κλίμα, έχουν γίνει ένας πολύ δημοφιλής προορισμός διακοπών, ο οποίος έχει διατηρήσει πολλά από τις ελληνικές παραδόσεις και τον μοναδικό τοπικό πολιτισμό του. Οι επισκέπτες των Λιμεναρίων έχουν πολλές επιλογές στη διάρκεια των διακοπών, που θα τους χαρίσουν ψυχαγωγία κι αξέχαστες στιγμές.

Λίγο πιο δυτικά, θα φτάσετε στη μεγάλη παραλία των Λιμεναρίων που εκτείνεται σε μήκος δύο χιλιομέτρων. Εάν ταξιδέψετε ανατολικά, θα βρείτε την παραλία των Μεταλλείων, γραφική, αμμώδη κι ονειρώδη, με πανέμορφο περιβάλλον, η οποία είναι και το μέρος όπου οι μεταλλωρύχοι άφησαν πολλά για να εξερευνηθούν σήμερα. Περίπου 2,5 χιλιόμετρα από τα Λιμενάρια, μπορείτε να βρείτε την παραλία Πευκάρι με τη καταπληκτική αμμουδιά, ενώ λίγο πιο πέρα, θα απολαύσετε τη μεγάλη και αμμώδη παραλία στο Ποτό, κι ακόμα λίγο παραπέρα στο Ρωσογκρεμό, την Ψιλή Άμμο.

Στην ανατολική πλευρά της Θάσου, υπάρχει μια μικρή βραχώδης έκταση, ο οικισμός της Αλυκής. Σε αυτόν τον τόπο, η ροή της ιστορίας είναι αδιάκοπη από τον 7ο αιώνα π.Χ.. Από τότε υπάρχει εδώ ένας λόφος, καθώς και η προέκτασή του μέσα στη θάλασσα, που βρίσκεται ανάμεσα στο λατομείο του 7ου π.Χ. αιώνα στην άκρη του ακρωτηρίου νοτιοανατολικά και στους δύο ναούς στα βορειοανατολικά. Τα αρχαία λατομεία που χρησιμοποιούνταν ευρέως την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας διακρίνονται ακόμη και σήμερα στην άκρη της Χερσονήσου, όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τα πέτρινα φράγματα στη επιφάνεια της θάλασσας. Σήμερα, ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες συρρέουν σε αυτό το τοπίο σπάνιας ομορφιάς, που δεν υπάρχει όμοιό του πουθενά αλλού στον κόσμο. Τα κρυστάλλινα καθαρά νερά και το γαλήνιο περιβάλλον είναι οι λόγοι που η Αλυκή θεωρείται  από πολλούς, η πιο γραφική παραλία της Θάσου.

Ο Θεολόγος, με τη σειρά του, είναι από τα σημαντικότερα ορεινά χωριά της Θάσου, με μια δυναμική που έλκει τον επισκέπτη, τόσο εξ αιτίας της μακρόχρονης ιστορίας του, όσο και λόγω του φυσικού κάλους της περιοχής, όπου είναι κτισμένος. Στην σύγχρονη ιστορία του, ανακηρύχτηκε σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Θάσου το 1979, όπως και σε προστατευόμενο παραδοσιακό οικισμό. Αξίζει κάποιος να περιηγηθεί στο χωριό περπατώντας κατά μήκος του πλακόστρωτου κεντρικού δρόμου που διατρέχει το χωριό, να επισκεφτεί το λαογραφικό μουσείο με πλήθος σημαντικών εκθεμάτων λαϊκής αρχιτεκτονικής. Επίσης, εδώ βρίσκεται και η κατοικία του πολυγραφότατου Θασίτη συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού. Το τοξωτό γεφύρι ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής που βρίσκεται έξω από το χωριό, καθώς και οι εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Δημητρίου με το περίτεχνο εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο της, εντυπωσιάζουν. Οι καταρράκτες της «Κεφαλόγουρνας» και τα παλιά ασβεστοκάμινα σας μεταφέρουν σε άλλες εποχές.

Κάθε κόλπος… και παραλία 
Η Θάσος είναι από τα ελάχιστα νησιά που προσφέρει στον κόσμο της τόσο όμορφες παραλίες. Εκτός από τις προαναφερθείσες, επισκεφθείτε τη πασίγνωστη παραλία Σαλιάρα, ή αλλιώς Marble beach. Σμιλευμένα από το κύμα μαρμαράκια κάνουν την παραλία έναν απίστευτο πίνακα. Κάτω από το χωριό Παναγία, ο μεγάλος κόλπος Χρυσή Αμμουδιά-Σκάλα Ποταμιά ξεπροβάλει και πραγματικά καθηλώνει.

Ξεκινώντας από την Χρυσή Αμμουδιά, να αναφερθεί ότι έχει μπλε σημαία, συνεχίστε στη Σκάλα Ποταμιάς, από όπου έχει πάρει και το όνομά της και η παραλία. Με ρηχά και καταγάλανα νερά, είναι το πιο κοσμοπολίτικο μέρος στα βόρεια του νησιού.

Η παραλία Παράδεισος έχει μήκος, περίπου 1 χιλιόμετρο, και φιλοξενεί κάθε μέρα στα καταγάλανα νερά του τουρίστες από όλα τα μήκη της γης. Είναι πραγματικός παράδεισος και σίγουρα πρέπει να τον επισκεφθείτε γιατί όχι μόνο θα κολυμπήσετε αλλά και θα τσιμπήσετε τέλειες λιχουδιές που θα σας μαγειρέψει το ομώνυμο εστιατόριο-καφέ..

Αποδράσεις με καραβάκι 
Διάφορα μικρά πλοιάρια περιμένουν τους επισκέπτες να τους ξεναγήσουν σε απάνεμους κολπίσκους, χαρίζοντας τους μια μοναδική εμπειρία. Εκτός από τις εκδρομές στις κοντινές παραλίες, υπάρχουν και σκάφη με τα οποία μπορείτε να κάνετε το γύρο του νησιού. Οι εκδρομές αυτές είναι ημερήσιες, με περισσότερες στάσεις σε όλες τις υπέροχες παραλίες του νησιού. Ακόμη, μπορείτε να συμμετέχετε σε μικρά γκρουπ για ψάρεμα και βέβαια να οργανώσετε το δικό σας ιδιαίτερο ταξίδι, νοικιάζοντας απλά μια βάρκα και ακολουθώντας όποιο προορισμό επιθυμείτε.

Κεντρική φωτογραφία: Catherine Atter Hristena, Flickr 

Διαβάστε επίσης