• 3 Μαΐου 2024,

Θεατρική Ομάδα 1ου Λυκείου Καβάλας – Ο Βελλερεφόντης – Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων 19 και 20 Απριλίου 2024

 Θεατρική Ομάδα 1ου Λυκείου Καβάλας – Ο Βελλερεφόντης – Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων 19 και 20 Απριλίου 2024

Την παράσταση «Βελλερεφόντης» παρουσίασε χθες το βράδυ και θα παρουσιάσει και σήμερα το βράδυ στις οκτώ η ώρα, η Θεατρική Ομάδα του 1ου Λυκείου Καβάλας στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Για την δουλειά τους αξίζει ένα μπράβο στο σχολείο, μαθητές, καθηγητές και γονείς.

Ο μύθος του Βελλεροφόντη είναι μύθος της ελληνικής μυθολογίας, τον  δραματοποίησε ο Νίκος Ι. Σπυρόπουλος με αριστοτεχνικό τρόπο την δεκαετία του 1950. Ο Βελλεροφόντης γεννήθηκε στην Κόρινθο από τον Γλαύκο και την Ευρυμένη.

Πήρε το όνομά του από τον κορίνθιο Βέλλερο, τον οποίον σκότωσε και γι’ αυτό έφυγε από την Κόρινθο, καταφεύγοντας στην Τίρυνθα. Εκεί τον φιλοξένησε ο βασιλιάς της ο Προίτος. Όμως τον ερωτεύτηκε με έρωτα τυφλό η γυναίκα του βασίλισσα Σθενέβοια, της οποίας όμως τον έρωτα απέκρουσε σεβόμενος τους  νόμους της φιλοξενίας.

Τότε η Σθενέβοια τον κατηγόρησε στον άντρα της και ο Προίτος για να τον εκδικηθεί του έστειλε στην Λυκία στον πεθερό του Ιοβάτη δίνοντάς του να του παραδώσει ένα γράμμα όπου εξιστορούσε τα καθέκαστα. Ο Ιοβάτης, όταν διάβασε το γράμμα, αποφάσισε να αναθέσει στον Βελλεροφόντηδύσκολους άθλους πιστεύοντας ότι σε κάποιον από αυτούς θα χάσει τη ζωή του.

Ο πρώτος λοιπόν άθλος που του ζήτησε ήταν να σκοτώσει ένα φοβερό τέρας τη Χίμαιρα, κόρη της Έχιδνας και του Τυφώνα, που σκόρπιζε στη χώρα τον τρόμο και την καταστροφή. Αυτό είναι το θέμα του μυθοδράματός που παρουσίασαν οι μαθητές, η πάλη του ήρωα Βελλεροφόντη με τη Χίμαιρα.

Διανομή

Ιοβάτης, Αθανάσιος Κατζούνης

Βελλεροφόντης, Άρης Παυλίδης

Σωσθένης, Στυλιανός Καρασάββας

Θυμαγόρας, Όμηρος Αυγερινός

Κλήμης Νομικός

Αλλοπρόσαλλη, Χριστίνα Πασχαλίδου

Άτη, Δήμητρα Θεοδωρίδου

Χίμαιρα, Θεοδώρα Εριφυλίδη

Μοίρα, Φωτεινή Χαϊνά

Επωδός, Γεννάδιος Κιουρτζίδης

Αφηγητές, Μοσχίδης Χρήστος, Ελευθερία Τσιμαγεώργη

Χορός : Στέφανος Κοτζαηλίας, Αναστασία Αγανικόλα, Άννα Ελισάβετ Αντωνιάδου,

Μαρία Αποστολίδου, Μακρίνα Χατζηραφαηλίδου, Ελένη Διαλυνά, Ασπασία Μαρία Δομουτζόγλου,  Θεοδώρα Ηλιάδου, Στυλιανή Ιώβη, Μαρία Καμπουρίδου, Δήμητρα Κουτσοματθαίου, Χαρά Μόμτσου, Άννα Ευαγγελία Ντούφου, Ελένη Τσαριτσάνη, Σταυρούλα Τσομπανίδου, Μαρία Βοζιάνη

Κοστούμια: Σοφία Φιλιππίδου

Σκηνοθεσία : Βασίλης Αρσένης

Διαβάστε επίσης