Dark Mode Light Mode
ΠΑΕ ΑΟΚ 1965: Ο κορωνοϊός «μπλοκάρει» και πάλι τα δοκιμαστικά των νέων στο Περιγιάλι
Θεόδωρος Κοκκινίδης: Ο επίμονος δημιουργός κέρινων ομοιωμάτων που έχει βάλει τα Κηπιά Καβάλας στο χάρτη
Πιθανή αλλαγή του καιρού το απόγευμα

Θεόδωρος Κοκκινίδης: Ο επίμονος δημιουργός κέρινων ομοιωμάτων που έχει βάλει τα Κηπιά Καβάλας στο χάρτη

Στους πρόποδες του Παγγαίου, σε ένα περιβάλλον μεγάλης φυσικής ομορφιάς, βρίσκει κανείς τα Κηπιά, ένα από τα χωριά γύρω από την Ελευθερούπολη, κοντά στην Καβάλα.

Εκεί, το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη είναι εδώ και περίπου μία δεκαετία ένα σταθερό αξιοθέατο, όχι μόνο για την πρωτοτυπία του, αλλά και επειδή διαρκώς εμπλουτίζεται.

Κάθε νέο έκθεμα βγαίνει από τα χέρια του Θεόδωρου Κοκκινίδη, ενός νέου ανθρώπου, δημιουργικού, με πίστη και αγάπη σε όσα κάνει. Για δεύτερη φορά επισκέφθηκα το μουσείο του, για να δω τα νέα εκθέματα και να δεχθώ την ευεργετική επίδραση ενός επίμονου και αισιόδοξου ανθρώπου.

Το μουσείο είναι ένα επίμηκες ισόγειο κτίσμα με κήπο και το περιβάλλον ειδυλλιακό, καθώς τα Κηπιά βρίσκονται μέσα στην Εδέμ του Παγγαίου: πλατάνια, νερά, λουλούδια.

Ο εκθεσιακός χώρος έχει τρία επίπεδα και εκεί ο επισκέπτης μπορεί να δει όλες τις φιγούρες του Θεόδωρου Κοκκινίδη: ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου, διεθνείς ποπ σταρ, Έλληνες πολιτικούς, ποιητές, προσωπικότητες όπως ο Ωνάσης, θρύλους όπως η Κάλλας…

Τα νέα εκθέματα περιλαμβάνουν τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Τομ Χανκς, τον Τομ Κρουζ, την Τζένιφερ Λόπεζ… Αλλά ο Θεόδωρος Κοκκινίδης, που έχει όνειρα για μεγάλωμα του μουσείου (ανάλογα με τις ανάγκες όπως παρουσιάζονται), κάνει διαρκώς σχέδια.

Με γνώμονα την καλλιέργεια μιας περισσότερο ευκρινούς εθνικής ταυτότητας, ανάμεσα στα άμεσα σχέδια είναι η δημιουργία ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και αργότερα της Μαντώς Μαυρογένους.

Η μελέτη των ενδυμάτων, η γλώσσα του σώματος, τα μαλλιά και τα μάτια, κρίνουν την επιτυχία. Ιδιαίτερης ατμόσφαιρας είναι το κέρινο ομοίωμα του Γιάννη Τσαρούχη, από τα παλαιότερα εκθέματα, που βρίσκεται στο βάθος της αίθουσας, μαζί με τον Καβάφη, τον Ελύτη, τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου.

Η συνύπαρξη είναι αναγκαστικά πολυσυλλεκτική και η δημιουργία νέων ομοιωμάτων θα θέσει πιο επιτακτικά και το ζήτημα της άνετης έκθεσής τους. Ωστόσο, το μουσείο προσφέρει μια πλούσια εμπειρία, καθώς αποκαλύπτει το ταλέντο ενός επίμονου δημιουργού, ο οποίος θέλησε, στον τόπο της καταγωγής του, να προσφέρει ένα αξιοθέατο.
Τα Κηπιά έχουν μπει στον χάρτη και γι’ αυτόν τον λόγο. Ο Θεόδωρος Κοκκινίδης, ένας πολυπράγμων άνθρωπος, με αγάπη και στη μουσική, με προσήλωση στην ευημερία του τόπου του, μοιάζει να είναι ισοβίως αφοσιωμένος στην τέχνη του.

Νίκος Βατόπουλος/Καθημερινή

Προηγούμενο άρθρο

ΠΑΕ ΑΟΚ 1965: Ο κορωνοϊός «μπλοκάρει» και πάλι τα δοκιμαστικά των νέων στο Περιγιάλι

Επόμενο άρθρο

Πιθανή αλλαγή του καιρού το απόγευμα