• 20 Απριλίου 2024,

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη τροφή σε ωριμότερες και ηλικιωμένες γάτες.

 Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη τροφή σε ωριμότερες και ηλικιωμένες γάτες.

Ο τρόπος ζωής και η διατροφή είναι οι πιο βασικοί παράγοντες για τη υγεία των μικρών μας αιλουροειδών. Όπως συμβαίνει στους ανθρώπους, έτσι και στις γάτες, ανάλογα με το ηλικιακό στάδιο και τις ιδιαίτερες ανάγκες διαφοροποιείται και η διατροφή. Μια ώριμη και μια ηλικιωμένη γάτα, λοιπόν, διαφέρουν κατά πολύ.

Αρχικά, το στάδιο της ωριμότητας ξεκινάει από τα 7 έως τα 11 χρόνια, ενώ από τα 11 και μετά αρχίζει το στάδιο του γήρατος. Καθώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται το κατοικίδιο σας καλό θα ήταν να φροντίζετε για τα εξής:

  • Οργανώστε τα ραντεβού με τον κτηνίατρο ανά 6 μήνες.
  • Ακολουθείτε ένα σταθερό πρόγραμμα άσκησης, για να δυναμώνουν οι μύες του σώματος του, χωρίς υπερβολική κόπωση.
  • Συχνός καθαρισμός του χώρου απορριμμάτων του.
  • Μία φορά την εβδομάδα τσεκάρετε για τυχόν σημάδια που να σας προειδοποιούν αν κάτι πάει στραβά με την υγεία του.
  • Προσπαθήστε, όσο γίνεται, να φροντίζετε για τη προσωπική περιποίηση για να αποφύγετε τριχόμπαλες και ερεθισμό του δέρματος.
  • Δημιουργήστε έναν οικείο και φιλικό χώρο που να νιώθει άνετα.

 Η κατάλληλη γατοτροφή για ωριμότερες γάτες.

Οι γατοτροφές για μεγαλύτερες γάτες διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες που προκύπτουν καθώς αναπτύσσονται. Για παράδειγμα, ορισμένες γάτες από εφτά έως έντεκα χρονών είναι λιγότερο δραστήριες και προτιμούν τη ‘’καθιστική’’  ζωή, με αποτέλεσμα να γίνονται παχύσαρκες. Αντίθετα ηλικιωμένες γατούλες δυσκολεύονται να μεταβολίσουν τη πρωτεΐνη και τα λίπη, με συνέπεια να χάνουν μυϊκό ιστό. Σε κάθε περίπτωση η γατοτροφή που αγοράζετε είτε ξηρά είτε υγρή τροφή θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

  • Πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Εύπεπτα θρεπτικά συστατικά.
  • Ισορροπημένη περιεκτικότητα θερμίδων για διατήρηση φυσιολογικού βάρους.

 Η ιδανική διατροφή για αύξηση σωματικού βάρους σε ηλικιωμένες γάτες.

Το σύνηθες είναι οι γάτες να παίρνουν παραπανήσια κιλά και όχι να χάνουν. Ωστόσο, η απώλεια βάρους μπορεί να οφείλεταιστο ότι δεν προσλαμβάνουν σωστά θρεπτικά συστατικά, αμβλύνονται οι βασικές αισθήσεις(όραση, ακοή, γεύση), χάνεται κάθε όρεξη για φαγητό, μπορεί να έχουν κάποιο ασυμπτωματικό πρόβλημα υγείας, αντιμετωπίζουν οδοντιατρικά προβλήματα, επιβαρύνεται η νοητική τους ικανότητα με αποτέλεσμα να ξεχνάνε το φαγητό τους.

Η λύση σε αυτή τη περίπτωση είναι η επίσκεψη σε κάποιον κτηνίατρο, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας και η αναζήτηση κατάλληλης γατοτροφής σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.Καλό είναι η τροφή να συνδυάζει περισσότερη πρωτεΐνη και θερμίδες απ’ ότι οι συνηθισμένες γατοτροφές, να είναι εύπεπτη, νόστιμη και φυσικά να μυρίζει ωραία.

Η ιδανική γατοτροφή για απώλεια βάρους.

Σε περίπτωση παραπανήσιων κιλών ή ακόμα χειρότερα, παχυσαρκίας καλό είναι να ψάξετε σε petshop για τροφή που να περιέχει τα εξής συστατικά:

  • Συνδυασμός βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων γιαυγιή οστά και αρθρώσεις.
  • Ωμέγα 6 λιπαρά οξέαγια λαμπερό τρίχωμα.
  • L-καρνιτίνη (αμινοξύ) σε στειρωμένες γάτες για ταχύτερη καύση λίπους.

  Συμβουλές από εξειδικευμένους κτηνιάτρους και διατροφολόγους.

  1. Καθαρό μπολ φαγητού και νερού.
  2. Εναλλαγές ξηράς και υγρής τροφής.
  3. Μικρότερες μερίδες ανά τακτά διαστήματα.
  4. Προσθήκη ζωμού από κονσέρβα τόνου ή ό,τι άλλου ζωμού έχετε στο κυρίως φαγητό τους.
  5. Αν η ξηρά τροφή(π.χ. κροκέτες) είναι σκληρή προσθέστε μια κούπα ζεστό νερό για να τη μαλακώσετε. Η αναλογία είναι 1/3.

Αυτές είναι οι βασικές πληροφορίες που θα ήταν ωφέλιμο να έχετε κατά νου, εφόσον η γάτα σας διανύει το στάδιο της ωριμότητας και πλησιάζει προς τα γηρατειά. Ιδιαίτερα τώρα είναι που χρειάζεται περισσότερη προσοχή και φροντίδα, καθώς όσο αυξάνονται τα χρόνια τόσο αυξάνονται οι ανάγκες και οι απαιτήσεις της.

 

Διαβάστε επίσης