• 4 Μαΐου 2024,

Τιμώμενη πόλη η Καβάλα σε φεστιβάλ ποίησης στη Λάρισα!!!

 Τιμώμενη πόλη η Καβάλα σε φεστιβάλ ποίησης στη Λάρισα!!!

 

Αφού δεν τιμούμε όπως θα έπρεπε εμείς τους ποιητές μας αναλαμβάνει να το κάνει μια άλλη πόλη.

Πρόκειται για τη Λάρισα όπου στο πλαίσιο της εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, το λογοτεχνικό περιοδικό «Θράκα» της Θεσσαλικής πρωτεύουσας με τη στήριξη  της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ακούτε κ. Μαρκόπουλε;), οργανώνει το 5ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης στις 17 και 18 Μαρτίου.

Η δεύτερη μέρα λοιπόν αυτού του Φεστιβάλ, μεθαύριο Σάββατο δηλαδή 18 Μαρτίου,  είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στην Καβάλα με προσκεκλημένους τους συμπολίτες μας ποιητές Γιώργο Αλισάνογλου, Δήμητρα Κατιώνη, Δημήτρη Λεοντζάκο και Γεωργία Τριανταφυλλίδου.

Μάλιστα η βραδιά θα κλείσει με συναυλία των «Χειμερινών Κολυμβητών» ο φυσικός ηγέτης των οποίων Αργύρης Μπακιρτζής αν και Θεσσαλονικιός έχει πολιτογραφηθεί εδώ και τρεις τουλάχιστον δεκαετίες ως Καβαλιώτης.

Ποιο είναι όμως το περιοδικό «Θράκα» και οι συντελεστές του;

Η «Θράκα» ιδρύθηκε στη Λάρισα, το Μάρτιο του 2013, από μια παρέα νέων λογοτεχνών, με αφορμή τη διεξαγωγή του 1ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης, το οποίο στη συνέχεια καθιερώθηκε ως θεσμός και η ετήσια συγκέντρωση Θεσσαλών ποιητών αλλά και καλεσμένων από όλη την Ελλάδα.

 

Το Φθινόπωρο του 2013, κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού της —από τα 6 που έχουν εκδοθεί ως τώρα— το οποίο, μεταξύ άλλων, περιελάμβανε επιστολή-ντοκουμέντο προς τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη από τον αδερφό του Γεώργιο. Ένας από τους στόχους και τα στοιχήματα της «Θράκας» είναι η ανάδειξη νέων φωνών στην Ελληνική λογοτεχνία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται οι υπόλοιπες γραφές. Επίσης πάγια και σαφής θέση της «Θράκας» είναι αυτές οι φωνές να μην περιχαρακώνονται και να μην εσωκλείονται από συγκεκριμένες και οριοθετημένες απόψεις για την γραφή, ούτε δε πολύ περισσότερο από την αίσθηση μιας δεδομένης «πεφωτισμένης» παρέας, αλλά αντιθέτως να προβάλλεται ό,τι αξιόλογο γράφεται στις μέρες μας.

 

Λίγους μήνες μετά την ίδρυση του περιοδικού, η «Θράκα», εγκαινίασε τις ομώνυμες εκδόσεις. Μέχρι σήμερα η «Θράκα», μετρά 37 εκδοθέντα βιβλία, μεταξύ των οποίων ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μεταφράσεις και —προσφάτως— μυθιστορήματα. Εκδοτικός στόχος της «Θράκας» είναι η επιλεκτική ένταξη έργων στον εκδοτικό της προγραμματισμό που να ικανοποιούν τα αισθητικά και λογοτεχνικά της κριτήρια.

Συντελεστές του περιοδικού και της εκδοτικής προσπάθειας είναι οι Θωμάς Γώγος, Στάθης Ιντζές, Αντώνης Ψάλτης, Γιώργος Σαράτσης, Πέτρος Σκυθιώτης, Θοδωρής Νταλούσης, Ελένη Τσαντίλη και Σταύρος Χατζηθεοδώρου.

Διαβάστε επίσης