• 28 Μαρτίου 2024,

Την Κυριακή 26 Μαΐου η νέα γενιά δηλώνει παρούσα.

 Την Κυριακή 26 Μαΐου η νέα γενιά δηλώνει παρούσα.

To ζήτημα της αποχής  των νέων από τις εκλογές απασχολεί κατά καιρούς το δημόσιο διάλογο και αναζωπυρώνεται κάθε φορά που πλησιάζει μια εκλογική διαδικασία.

Η  ενασχόληση  της νεολαίας  με την πολιτική φαντάζει οξύμωρη, διότι θεωρείται συχνά ως πεδίο που κυριαρχούν  οι μεγαλύτερες γενιές ενώ, σε όλα τα επίπεδα (ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό) εντοπίζονται  σχετικά λίγοι εκπρόσωποι της νέας γενιάς.

Αυτό είναι ένα γεγονός που πρέπει να προβληματίσει όλους, μα περισσότερο τους πολιτικούς και όσους ασχολούνται με την πολιτική. Η νεολαία είναι αυτή που έχει την δύναμη και τα προσόντα να επέμβει δυναμικά στην εξέλιξη της κοινωνίας ωστόσο έχει αποστασιοποιηθεί από όλα αυτά.

Στους νέους επικρατεί η αντίληψη ότι  η πολιτική δεν περιλαμβάνει τους νέους ούτε εκπροσωπεί τις ανάγκης τους, ποσοτικά, ποιοτικά και με ουσιαστικό  τρόπο. Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς θεωρούν την πολιτική ως μια απρόσιτη έννοια.

Η επένδυση στους πολίτες του αύριο θεωρείται κομβικής σημασίας για να μπορέσει το δημοκρατικό οικοδόμημα να επιβιώσει και να υπάρξει η ζητούμενη συνέχεια και βιωσιμότητα.

Για το λόγο αυτό η νεολαία  βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος του υποψηφίου Δημάρχου κ. Μουριάδη. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι στρατηγικά τοποθετημένη με τέτοιο τρόπο  που μπορεί να εντάξει τη νεανική πολιτική συμμετοχή στη δημόσια πολιτική, καθώς προσφέρει μηχανισμούς για σχεδιασμό πολιτικών, λήψης απόφασης, θεσμικής ανάπτυξης και υλοποίησης και εφαρμογής αποφάσεων.

Έτσι στο πρόγραμμα του «Σύγχρονου Δήμου» εμπεριέχονται προτάσεις όπως η θεσμοθέτηση Αντιδημαρχίας για τη Νεολαία, όπου οι αρμοδιότητες του Αντιδημάρχου Νεολαίας θα αφορούν τη χάραξη και την υποστήριξη πολιτικών νεολαίας σε τοπικό επίπεδο, η καθιέρωση του τοπικού Συμβουλίου Νέων, η καταγραφή των αναγκών των νέων και η δημιουργία δικτύου με τους φορείς νεολαίας και τις ομάδες νέων της πόλης, η δημιουργία κέντρου νεότητας και η Ανταλλαγή Νέων με τις αδελφοποιημένες πόλεις της Καβάλας.

Ως Δήμος οφείλουμε να δημιουργήσουμε  το πλαίσιο εκείνο, μέσα στο οποίο οι νέοι θα εκφραστούν, θα παρέμβουν και κατ’ επέκταση θα συμβάλουν με την συμμετοχή τους στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.

 

 

Η νεολαία αποτελεί το ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας, έχει άποψη, ιδέες και κυρίως το μέλλον είναι δικό τους.

 

Ας τους εμπιστευτούμε.

 

Διαβάστε επίσης