Την τύχη παλιότερων εκδόσεων θα έχει και το βιβλίο της Σαπφώς Αγγελούδη;

 Την τύχη παλιότερων εκδόσεων θα έχει και το βιβλίο της Σαπφώς Αγγελούδη;

mde

Στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Κωστη Σιμιτσή στο Δήμο Καβάλας και με πρωτοβουλία του τότε γενικού γραμματέα του Δήμου Νίκου Καραπιπερίδη, είχαν οργανωθεί και πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας, επί δύο συνεχόμενα χρόνια, δύο σειρές σεμιναρίων τοπικής ιστορίας με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από επιστήμονες αλλά και από ιστορικούς ερευνητές τα οποία παρακολούθησαν πάρα πολλοί συμπολίτες μας.

Περιλήψεις όλων αυτών των εισηγήσεων, ζητήθηκαν από τους εισηγητές και συμπεριελήφθησαν σε δύο τόμους που κυκλοφόρησαν ο πρώτος μεν όσο ήταν ακόμη δήμαρχος ο Κωστής Σιμιτσής, ο δεύτερος δε το 2014, στην αρχή της θητείας της Δήμητρας Τσανάκα.

Για τον πρώτο τόμο που συμπεριελάμβανε περιλήψεις των εισηγήσεων που έγιναν την πρώτη χρονιά, πραγματοποιήθηκε σχετική τελετή παρουσίασης και το βιβλίο έφτασε στο κοινό. Ο δεύτερος τόμος, που αισθητικά μάλιστα ήταν και πολύ καλύτερος του πρώτου, από το φθινόπωρο του 2014, εδώ και τέσσερα χρόνια δηλαδή που παραδόθηκε από τον τυπογράφο στο Δήμο Καβάλας, παραμένει μέσα στις κούτες σε κάποια αποθήκη του Δήμου, χωρίς ποτέ να έχει γίνει η παρουσίασή του στο κοινό και η διανομή του σε όποιους ενδιαφέρονται με δεδομένο μάλιστα ότι εφόσον τυπώνεται ένα βιβλίο θα πρέπει να φτάνει στο κοινό για να διαβάζεται.

Προσωπικά και επειδή έτυχε να είμαι από τους εισηγητές της δεύτερης σειράς σεμιναρίων, και η περίληψη της εισήγησής μου περιλαμβάνεται σ’ αυτόν τον δεύτερο τόμο, κατάφερα και προμηθεύτηκα ορισμένα αντίτυπά του για να τα προσφέρω σε τέσσερις – πέντε φίλους μου.

Ελπίζουμε να μην έχει την ίδια τύχη και το εξαιρετικά ενδιαφέρον δίτομο έργο της συμπολίτισσας αρχιτέκτονος Σαπφώς Αγγελούδη για την ιστορία των δημάρχων της Καβάλας και τον εκσυγχρονισμό της πόλης από την απελευθέρωσή της μέχρι σήμερα που όπως ξαναγράψαμε παραδόθηκε στο Δήμο Καβάλας εδώ και δύο μήνες περίπου.

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα μας διαβεβαίωσε ότι η επίσημη παρουσίαση του θα γίνει το φθινόπωρο σε ειδική εκδήλωση για να τιμηθεί και η συγγραφέας του. Ωστόσο και επειδή η δήμαρχος δεν μπορεί να παρακολουθεί και να έχει το νου της και στα πλέον επουσιώδη θέματα του Δήμου, και κάποιοι συνεργάτες της θα πρέπει να την βοηθούν και να την στηρίζουν, δεν θα ήταν άσχημο να βρεθεί τρόπος ώστε μέχρι το φθινόπωρο να μπορεί να διατεθεί το έργο στο κοινό διότι πολλοί είναι το καλοκαίρι οι επισκέπτες της πόλης μας αλλά και πολλοί συμπολίτες μας μάς ρωτούν από πού μπορούν να το προμηθευτούν. Ελπίζουμε να επισπευσθούν οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και το βιβλίο να διατίθεται τουλάχιστον στην Έκθεση Βιβλίου που θα γίνει προς το τέλος του τρέχοντος μηνός.

 

 

** Το εικονιζόμενο βιβλίο τυπώθηκε και παραδόθηκε στο Δήμο Καβάλας το Δεκέμβριο του 2014, τους πρώτους μήνες της δημαρχιακής θητείας της Δήμητρας Τσανάκα. Περιλαμβάνει τις περιλήψεις των εισηγήσεων που έγιναν στη δεύτερη σειρά σεμιναρίων τοπικής ιστορίας που είχε οργανώσει ο Δήμος Καβάλας επί δημαρχίας Σιμιτσή το 2012. Το βιβλίο αυτό δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Ούτε φυσικά έγινε εκδήλωση (όπως για τον πρώτο τόμο) για την παρουσίασή του. Επί τέσσερα χρόνια παραμένει, όπως παραδόθηκε από το τυπογραφείο, μέσα στις κούτες, σε κάποια αποθήκη του Δήμου Καβάλας.

 

Θ.Θ.

Διαβάστε επίσης