• 13 Μαΐου 2024,

Το 1988-1989 η τελευταία αναμέτρηση Ξάνθη- ΑΟΚ στη Β` Εθνική: Οι ιδιαιτερότητες του αγώνα της Κυριακής 

 Το 1988-1989 η τελευταία αναμέτρηση Ξάνθη- ΑΟΚ στη Β` Εθνική: Οι ιδιαιτερότητες του αγώνα της Κυριακής 

Τέσσερις παίκτες οι οποίοι αγωνίζονται αυτή τη στιγμή στον ΑΟΚ, έχουν φορέσει τη φανέλα της Ξάνθης.

Είναι: ο Γερμανός Πάτρικ Έμπερτ, ο τερματοφύλακας Παναγιώτης Σταθάκης, ο μέσος Σουλεϊμάν Οκάν και ο επιθετικός Νίκος Σαμπανίδης. Ο Σταθάκης είχε έρθει πέρσι δανεικός μαζί με τον Τενεκέ από την γειτονική ΠΑΕ, πήγε στην Κρήτη (Ιεράπετρα) το καλοκαίρι για να επιστρέψει στον ΑΟΚ ως ελεύθερος πλέον.

Ο Οκάν είναι η δεύτερη περίοδος που βρίσκεται στο ρόστερ του ΑΟΚ. Η πρώτη ήταν με Παύλο Δερμιτζάκη στον πάγκο, όταν ήρθε δανεικός από τη Ξάνθη μαζί με τον Ραφαήλ Μελισσόπουλο. Ήταν η πρώτη χρονιά του ΑΟΚ στην FL. Τώρα αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τον Ολυμπιακό Βόλου. Ο Έμπερτ πέρσι έπαιξε στη Ξάνθη στο πρωτάθλημα της Σουπερ Λιγκ, προερχόμενος από τη Ντιναμό Δρέσδης.

Στη γειτονική ομάδα στη θέση του γενικού αρχηγού, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ο Κώστας Τσαλίκης, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα του με τον ΑΟΚ και σαν ποδοσφαιριστής αλλά και σαν τεχνικός διευθυντής.

Σαν ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στη Γ` Εθνική αρχικά στην εποχή του Δημήτρη Τούλη και στη συνέχεια πανηγύρισε άνοδο από τη Γ`στη Β` Εθνική με Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος εκτός από ένα μικρό διάστημα τον εμπιστεύθηκε τη θέση του τεχνικού διευθυντή στη Β` Εθνική αλλά και στη Σουπερ Λιγκ. Μάλιστα χρίστηκε και προπονητής της ομάδας για 1-2 παιχνίδια στη Σουπερ Λιγκ.

Ο Τσαλίκης μετά την παρένθεση του Περιφερειακού πρωταθλήματος, επέστρεψε στον ΑΟΚ στη Β` Εθνική, στη θέση του τεχνικού διευθυντή. Αυτό βέβαια για 1 χρόνο αφού στη συνέχεια αποχώρησε επί Βλάση Τσάκα. Συνεχίζει να έχει πολλές φιλίες στην Καβάλα.

Ακόμη στο ρόστερ της Ξάνθης, βρίσκεται ο κεντρικός αμυντικός, Χρήστος Μπάτζιος. Ο Μπάτζιος φόρεσε τη φανέλα του ΑΟΚ στη Γ` Εθνική το 2014-2015, προερχόμενος από τον Έβρο Σουφλίου ενώ πριν είχε παίξει στον Άρη Ζυγού, στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, στην ΑΕ Νέας Χιλής. Το 2016 άφησε τον ΑΟΚ για τον Εργοτέλη και από το καλοκαίρι του 2021 ανήκει στην ομάδα της Ξάνθης.

Βέβαια και στο παρελθόν αρκετοί παίκτες είχαν φορέσει τη φανέλα και των δυο ομάδων.

Νίκος Καραγεωργίου, Γιώργος Ιωσηφίδης, Ιβάν Μίτεφ, Λάκης Χατζηαποστολίδης, Γιουργούσης, Δημήτρης Ζωγραφάκης, Κέλβιν Σέμπουε, Ζεκερίδης, Άγγος, Άγγελος Διγκόζης, Χάρης Παππάς,   Γιώργος Κόγιογλου, Νίκος Τσιμπλίδης, Παναγιώτης Χρυσαλίδης, Θεοφύλακτος Νικολαϊδης, Στέλιος Σφακιανάκης, Γιώργος Τσιφούτης, Φώτης Δουμάνης, Αργύρης Μπαρέτας κτλ.

Σε αγώνα Β`Εθνικής οι δυο ομάδες έχουν να συναντηθούν από την περίοδο 1988-1989. Τότε η Ξάνθη είχε ανέβει στην Α` Εθνική και ο ΑΟΚ είχε υποβιβαστεί στη Γ` Εθνική

Στο παλιό γήπεδο της Ξάνθης ο ΑΟΞ είχε κερδίσει τον ΑΟΚ με 3-1. Επίσης στην Καβάλα πάλι είχε κερδίσει ο ΑΟΞ με 2-1. Ήταν μια μαύρη χρονιά για την ομάδα της Καβάλας (υποβιβασμός με 23 βαθμούς), αντίθετα με την Ξάνθη που ανέβαινε στη μεγάλη κατηγορία.

Τελευταία οι δυο ομάδες είχαν συναντηθεί στη Σουπερ  Λιγκ. Την περίοδο 2010-2011 στην Ξάνθη, ο ΑΟΚ είχε φέρει 1-1. Στο 4` ο Ονουάτσι, είχε πραγματοποιήσει το 0-1 και στο 69` ο Πόι με ωραίο φάουλ είχε ισοφαρίσει 1-1. Την περίοδο 2009- 2010 πάλι στη Σουπερ Λιγκ, η Ξάνθη είχε κερδίσει με 2-1 τον ΑΟΚ.

Με προπονητή τον Παπακώστα ο ΑΟΚ είχε προηγηθεί στο 35` με τον Ιωάννου αλλά η Ξάνθη που είχε προπονητή τον Μαντζουράκη (πέρασε και από τον πάγκο του ΑΟΚ), κατάφερε την ανατροπή στο β` μέρος, πετυχαίνοντας δυο γκολ με τον Στρμπά στο 61` και με τον Βάλλα στο 85`. Ο Λουτσιάνο είχε χάσει πέναλτι στο 79` για τους γηπεδούχους.

Εκτός του Γιάννη Μαντζουράκη ο οποίος κάθισε στον πάγκο και των δυο ομάδων, ο σπουδαίος Βασίλης Δανιήλ  εργάστηκε επίσης και στις δυο ομάδες. Στη Ξάνθη για πρώτη φορά το 1995 και μετά το 2012. Στον ΑΟΚ ήταν από το 1979 έως το 1982 αλλά και ένα σύντομο πέρασμα επί Τούλη στη Γ` Εθνική κυρίως σαν τεχνικός διευθυντής.

Ο Καραγεωργίου έπαιξε και στις δυο ομάδες ενώ κάθισε και στον πάγκο της Ξάνθης. Ακόμη στον πάγκο και των δυο ομάδων εργάστηκε και ο Γερμανός Ράινερ Μάουρερ. Στον ΑΟΚ την περίοδο 2008-2009 και στην Ξάνθη την περίοδο 2013-2014. Ο Στέλιος Κατρακυλάκης επίσης διετέλεσε προπονητής και στις δυο ομάδες (Α` Εθνική) όπως βέβαια και τεχνικός διευθυντής. Στη Ξάνθη στην εποχή του Πανόπουλου αλλά και στον ΑΟΚ σε διαφορετικές εποχές.

Ακόμη ο Γιάννης Ισπυρλίδης εργάστηκε ως προπονητής στον ΑΟΚ, την περίοδο 2014-2014 αλλά  πριν και μετά στην Ξάνθη κυρίως ως υπεύθυνος φυσικής κατάστασης με Νίκο Καραγεωργίου προπονητή. Ο Χάρης Παππάς αυτή την εποχή ανήκει στο προπονητικό τιμ της Ξάνθης μετά τον Αετό Οφρυνίου.

Διαβάστε επίσης