• 26 Απριλίου 2024,

Το 4ο Γυμνάσιο Καβάλας στο Lyaskovets της Βουλγαρίας

 Το 4ο Γυμνάσιο Καβάλας στο Lyaskovets της Βουλγαρίας

Από τις 23 έως τις 28 Ιουνίου 2019  2 καθηγήτριες  και 6 μαθητές του 4ου Γυμνασίου Καβάλας βρέθηκαν στην πόλη Lyaskovets της Βουλγαρίας στο  πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+  KΑ2 “Water is Life”.  Ήταν η τρίτη συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών για την υλοποίηση του προγράμματος, στο οποίο συνεργάζονται ως εταίροι τα σχολεία 5 ευρωπαϊκών χωρών, της Γερμανίας (διοργανώτρια χώρα), της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Λιθουανίας και της Πορτογαλίας.

Στο Σχολείο υποδοχής, The High Comprehensive School “Maxim Raykovich”, οι μαθητές έπαιξαν παιχνίδια γνωριμίας και συνεργασίας και συμμετείχαν σε διάφορα εργαστήρια, όπως κατασκευής παραδοσιακών χειροποίητων βραχιολιών. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τις οποίες είχαν εκπονήσει, οι οποίες αφορούσαν σε στατιστικά στοιχεία σχετικά  με την εξοικονόμηση του νερού στην Καβάλα και σε μεθόδους εξοικονόμησης του νερού που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.  Επισκέφθηκαν το φράγμα Yovkovtsi  καθώς και εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων.  Ξεναγήθηκαν στο μουσείο κηπουρικής μεταναστών στο Lyaskovets, στην κοιλάδα των ρόδων στο Kazanluk και στο εθνογραφικό μουσείο Damascena. Γνώρισαν το γραφικό Veliko Tarnovo, την παλιά πρωτεύουσα της 2ης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας και  ξεναγήθηκαν στο κάστρο του και στο μουσείο ιστορίας Tsarevgrad Tarnov. Τέλος, επισκέφθηκαν το πάρκο μινιατούρων Turnovgrad και την εκκλησία της Γέννησης του Χριστού στην πόλη Shipka.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η ελληνική, αλλά και όλες οι άλλες αποστολές έτυχαν μιας ιδιαίτερα φιλόξενης και ζεστής υποδοχής από το βουλγαρικό σχολείο, τη δήμαρχο της πόλης, και τις οικογένειες που φιλοξένησαν τους μαθητές.

Ήταν μια άκρως εποικοδομητική, ευχάριστη και ενδιαφέρουσα εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες που προσδοκούν με χαρά την επόμενη συνάντηση στη Μαδέρα της Πορτογαλίας το Νοέμβρη  του 2019.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://4gymkavala-erasmus.weebly.com/

Διαβάστε επίσης