• 7 Μαΐου 2024,

Το 5ο ΓΕΛ Καβάλας αναδεικνύει με εναλλακτικό τρόπο τα ζητήματα της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού

 Το 5ο ΓΕΛ Καβάλας αναδεικνύει με εναλλακτικό τρόπο τα ζητήματα της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού

«Μαμά φεύγω» είναι αυτό που ακούει κάθε γονιός το πρωί από το παιδί του, πριν κλείσει την πόρτα πίσω του. Αυτή, που θα το βγάλει από το ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού του. Και μετά;

Η θεατρική ομάδα του 5ου ΓΕ.Λ ΚΑΒΑΛΑΣ μας βάζει στον χώρο του σχολείου. Εκεί όπου τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με έναν άλλο, σκληρό κόσμο. Όχι πολύ διαφορετικό από τον πραγματικό, όπου η βία είναι καθημερινό φαινόμενο.

Με αφορμή μια πραγματική είδηση – ένα πάρτι εφήβων που είχε τραγική κατάληξη- τα παιδιά της θεατρικής ομάδας, με την καθοδήγησή της υπεύθυνης της θεατρικής ομάδας κ. Καραπολίδου Παρασκευής, μετέτρεψαν τον χώρο του σχολείου σε θεατρικό εργαστήρι όπου, με στόχο να μελετήσουν το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού μέσα από τις δικές τους εμπειρίες και τα βιώματα της σχολικής τους ζωής, επινόησαν έναν «άλλο» εαυτό. Υποδύθηκαν το θύμα, τους θύτες, τους παρατηρητές, μας έδειξαν πως βλέπουν το σχολείο και τους καθηγητές τους, μπήκαν στη θέση των γονιών τους και, κυρίως, μίλησαν για τα συναισθήματα τους.

ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ ! – ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΟΔΕΧΕΣΑΙ;- ΘΕΛΩ ΝΑ Μ’ ΑΓΑΠΑΣ! Είναι κάποια από αυτά που θα ήθελαν να μας πουν, εάν εμείς μπορούσαμε να τα ακούσουμε. Έτσι προέκυψε το θεατρικό μας έργο.

Ευχαριστούμε τα παιδιά μας γιατί μας εμπιστεύτηκαν και μοιράστηκαν μαζί μας τις δικές τους αλήθειες. Αυτές που δεν θέλουμε να βλέπουμε, επειδή μας ξεβολεύουν, γιατί έθεσαν ερωτήματα που δεν θέλουμε να ακούμε, επειδή ζητούν απαντήσεις.

Με αυτή τη θεατρική παράσταση εκπροσώπησαν το σχολείο μας στους 10ους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Τέχνης που διοργάνωσαν τα εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, από την Πέμπτη 7 έως το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 και απέσπασαν δυο βραβεία.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ και  ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΒΙΝΤΕΟ

Την παράσταση αφιέρωσαν σε όλα τα παιδιά που βίωσαν και βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις, με την ελπίδα να βρουν το θάρρος να μιλήσουν.

Συντελεστές της παράστασης (με αλφαβητική σειρά)

Αγγελίδης Απόστολος, Γιαννιώτη Μαρία –Πολυξένη, Δεδεγιοβάνογλου Νίκος, Διαλεκτοπούλου Άννα Ελένη, Ελμασίδη Σοφία, Θεοφιλίδου Αναστασία, Καλαϊτζής-Μανιφρέντι Θωμάς, Καραγεώργη Μαρία Άννα, Κοκκίνης Γεώργιος, Μακράκης Μαρίνος, Μίσσα Ελένη, Πασχαλίδου Νικολέττα, Πιπερίδου Βάσια, Ποιμενίδου Γεωργία, Πουλή Άννα, Πούλια Μαρίνα, Προκοπίου Χρύσα, Ραξενίδου Δέσποινα, Ραξενίδης Ευάγγελος, Σαμουηλίδη Διονυσία, Σισμανίδης Χάρης, Συροπούλου Δήμητρα, Τρυποσπίτης Νίκος, Τσιλφίδου Αλεξάνδρα, Τσιμπίδου Ιωάννα, Φινδάνη Θεοδώρα (βίντεο-φωτογραφίες), Χαριζάνη Κυριακή, Χαριζάνη Παναγιώτα

Υπεύθυνοι Καθηγητές:

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Καραπολίδου Παρασκευή, Τόλιου Αικατερίνη, Παπανικολάου Κωνσταντίνος

Υ.Γ. Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Μελίνα Ευθυμιάδου για την ηθική αλλά και έμπρακτη στήριξη στην προσπάθειά μας.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης