Dark Mode Light Mode
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΩΚ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ
Το 6ο Γυμνάσιο συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus με τον τίτλο «New people, new friends, new horizons»
΄΄ Εικαστικές ανα…δρομές΄΄ του Αντώνη Κόντου

Το 6ο Γυμνάσιο συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus με τον τίτλο «New people, new friends, new horizons»

Το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας, αναγνωρίζοντας την αξία της επικοινωνίας των λαών και της αμοιβαίας συνεργασίας, συμμετέχει σταθερά τα τελευταία χρόνια σε εκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγών με βασικό στόχο τη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων μαθητών και εκπαιδευτικών. Φέτος, για πρώτη φορά το σχολείο μας συμμετέχει ως εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «New people, new friends, new horizons» και θέμα την ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών στην εκπαίδευση παιδιών προσφύγων και μεταναστών και στην ενσωμάτωση τους στα εκπαιδευτικά συστήματα των ευρωπαϊκών κρατών. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν έξι σχολεία από πέντε διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ολλανδία, Σουηδία) και έχει διάρκεια δύο ετών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, είχαμε τη χαρά, από τις 25 Φεβρουαρίου έως και τις 3 Μαρτίου, να φιλοξενήσουμε στην πόλη μας 12εκπαιδευτικούς και 23 μαθητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση αυτή ήταν η πρώτη που αφορούσε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αφού κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Κύπρο που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο, συναντήθηκαν και συνομίλησαν μόνο εκπαιδευτικοί που έθεσαν τις βασικές αρχές και στόχους του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Καβάλα, μαθητές και εκπαιδευτικοί από τις συνεργαζόμενες χώρες είχαν την ευκαιρία να εκπονήσουν και να παρουσιάσουν εργασίες σχετικές με το θέμα του προγράμματος και να ανταλλάξουν απόψεις μέσα από ένα γόνιμο διάλογο. Μετά το ζεστό καλωσόρισμα της ομάδας του σχολείου μας, που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους κανόνες της ομηρικής φιλοξενίας, όλες οι ομάδες παρουσίασαν τις εργασίες τους για την προσφυγιά και τη μετανάστευση και τις συνεντεύξεις που είχαν πάρει από πρόσφυγες που ζουν στη χώρα τους. Φωτογραφίες, πολυτροπικές παρουσιάσεις, βίντεο, θεατρικά δρώμενα και  τραγούδια φώτισαν το θέμα από πολλές διαφορετικές πλευρές και ανέδειξαν τον πολύπλοκο χαρακτήρα του και τις πολλαπλές εκφάνσεις του. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία με μακραίωνη παράδοση και πολλές εμπειρίες στο θέμα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης έδειξαν με βιωματικό τρόπο στις χώρες της Σουηδίας και της Ολλανδίας τις διαστάσεις του προβλήματος που τα τελευταία χρόνια απασχολεί και τη δική τους κοινωνία. Οι εικόνες των προσφύγων που κατέκλυσαν το λιμάνι της Καβάλας τα προηγούμενα χρόνια καθώς και οι συνεντεύξεις από πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο camp της Καβάλας αποτέλεσαν τροφή για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι πρόσφυγες να ενσωματωθούν ουσιαστικά στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και στα ευρωπαϊκά σχολεία.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί από τις συνεργαζόμενες χώρες παρακολούθησαν μάθημα χορού στο γυμναστήριο του σχολείου καθώς και διδασκαλίες στα μαθήματα της Πληροφορικής, της Λογοτεχνίας και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και ήρθαν έτσι σε επαφή με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και τις βασικές του αρχές. Κατά τη διάρκεια μάλιστα του μαθήματος της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, ο ολλανδός καθηγητής αρχαίων ελληνικών μίλησε στους μαθητές της Γ΄ τάξης για την αξία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού και τη συμβολή του στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Οι φιλοξενούμενοι περιηγήθηκαν στην πόλη της Καβάλας, ξεναγήθηκαν από τους μαθητές μας στο αρχαιολογικό μουσείο, στο μουσείο καπνού, στο Ιμαρέτ και στο σπίτι του Μωχάμετ Άλη, περπάτησαν στην παλιά πόλη, ανέβηκαν στο κάστρο και συνομίλησαν στην αίθουσα Ν. Μάρτη με την κυρία Μ. Φραντζεσκάκη, πρόεδρο της  Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής και τον κύριο Κ. Παπακοσμά, συνεργάτη του Δήμου Καβάλας. Και οι δύο μίλησαν για την πόλη μας και τόνισαν την αξία της φιλίας και της φιλοξενίας. Επισκέφθηκαν επίσης την περιοχή της Αλιστράτης και την πόλη των Σερρών, τον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαίο θέατρο Φιλίππων, το βαπτιστήριο της Λυδίας, το οινοποιείο Λαζαρίδη, την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα καθώς και την πόλη της Ξάνθης.

Η φιλοξενία των μαθητών των συνεργαζόμενων σχολείων αποτέλεσε μια πραγματικά σπουδαία εμπειρία, αφού από τη μια οι μαθητές του εξωτερικού γνώρισαν την ελληνική οικογένεια, την ελληνική κουζίνα και τις ελληνικές καθημερινές συνήθειες και από την άλλη οι μαθητές του σχολείου μας συνομίλησαν και επικοινώνησαν στην αγγλική γλώσσα και δημιούργησαν τις βάσεις για πραγματικές φιλίες με προοπτικές.

Η αποχαιρετιστήρια γιορτή δόθηκε στον χώρο του σχολείου, όπου μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί διασκέδασαν με τη συνοδεία μουσικής, χόρεψαν, τραγούδησαν και απόλαυσαν τον μπουφέ που επιμελήθηκαν με ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα οι γονείς των μαθητών. Σε κλίμα συγκίνησης αποχαιρετήσαμε τους καινούριους μας φίλους και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τα τέλη Απριλίου, όταν η ελληνική αποστολή θα επισκεφθεί τη Σουηδία.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Καβάλας για το πολύτιμο υλικό που μας έδωσε, το οποίο δωρίσαμε στους φιλοξενούμενους μας, τους γονείς για το ενδιαφέρον, τη ζεστασιά τους και την απεριόριστη αγάπη που έδειξαν στους φιλοξενούμενους μαθητές, το χαλβαδοποιείο Τασελαρίδη στην Ξάνθη για τον εξαιρετικό χαλβά και τα λουκούμια που μας προσέφερε και φυσικά τον πολύτιμο χορηγό μας, τους φούρνους Φελλαχίδη για την πολύτιμη υλική και ηθική συμπαράσταση στην πραγματοποίηση του ευρωπαϊκού μας προγράμματος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προηγούμενο άρθρο

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΩΚ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

Επόμενο άρθρο

΄΄ Εικαστικές ανα…δρομές΄΄ του Αντώνη Κόντου