Το χρέος της ΔΕΥΑΚ στη ΔΕΗ είναι 2 εκ ευρώ- Δεν πληρώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής

 Το χρέος της ΔΕΥΑΚ στη ΔΕΗ είναι 2 εκ ευρώ- Δεν πληρώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Η ΔΕΥΑ Παγγαίου λύνει τα προβλήματα της με τη ΔΕΗ αφού το κράτος μεσολαβεί και πληρώνει χρέη (χρέη της ΔΕΥΑ Παγγαίου) 4,4 εκ ευρώ.

Τι γίνεται αλήθεια με όλες τις υπόλοιπες ΔΕΥΑ που συνεχίζουν να επηρεάζονται από την ενεργειακή κρίση; Τι γίνεται ειδικότερα με τη ΔΕΥΑ Καβάλας; Ο πρόεδρος της κ. Απόστολος Χρόνης αναφέρει ότι η ΔΕΥΑ Καβάλας δεν πληρώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής με συνέπεια να χρωστά στη ΔΕΗ 2 εκ ευρώ.

Αυτό ισχυρίζεται κάνουν κατόπιν μεταξύ τους συμφωνίας οι περισσότερες ΔΕΥΑ της χώρας. Που πιέζουν το κράτος για στήριξη. Ταυτόχρονα η ΔΕΥΑ Καβάλας ελπίζει και σε έργα της που θα την βοηθήσουν να μειώσει την κατανάλωση ρεύματος.

Η συνέντευξη

Ερ: Πώς είναι οι σχέσεις της ΔΕΥΑ Καβάλας με τη ΔΕΗ; Χρωστάτε;

Απ: Στη ΔΕΗ χρωστούν όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας. Εκτός από τις πολύ λίγες και εύρωστες που υπάρχουν στη χώρα. Οι οποίες έχουν αποθεματικό. Από την απόφαση του Υπουργού (ενίσχυσης των ΔΕΥΑ κτλ) θα πάρουν χρήματα δύο ΔΕΥΑ. Η ΔΕΥΑ Παγγαίου και η ΔΕΥΑ Λαγκαδά. Οι οποίες είχαν παλιές οφειλές στη ΔΕΗ. Είχαν για αυτόν τον λόγο και διαταγές πληρωμής και δικαστικές αποφάσεις.

Ερ: Εσείς ως ΔΕΥΑ Καβάλας χρωστάτε στη ΔΕΗ αλλά δεν φθάσατε ακόμη στο στάδιο των δικαστικών αποφάσεων και διαταγών πληρωμής.

Απ: Έτσι ακριβώς. Όταν αναλάβαμε τη ΔΕΥΑΚ τον Σεπτέμβρη του 2019 υπήρχαν οφειλές στη ΔΕΗ. Γύρω στα 2 εκ ευρώ. Στη συνέχεια τις συμμαζέψαμε, μειώσαμε το ποσό στις 900.000 ευρώ. Στη συνέχεια μπήκε η ρήτρα αναπροσαρμογής. Όλες οι ΔΕΥΑ συμφωνήσαμε ότι δεν θα πληρώνουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Για να πιέσουμε και να βρει ένα τρόπο το Υπουργείο να απορροφήσει το ποσό (που προκύπτει από τη ρήτρα αναπροσαρμογής). Γιατί δεν θέλουμε και δεν γίνεται να το μετακυλήσουμε στους καταναλωτές.

Ερ: Τι γίνεται από τότε;

Απ: Από τότε δεν πληρώνουμε (τη ρήτρα αναπροσαρμογής). Δεν μας κόβουν το ρεύμα. Απλά μένει αυτή η οφειλή. Φθάσαμε πάλι κοντά στα 2 εκ ευρώ. Μια οφειλή διαχειρίσιμη.

Ερ: Δηλαδή έρχεται ο λογαριασμός ρεύματος. Στη συνέχεια πως ξεχωρίζεται το ποσό που θα πληρώσετε και αυτό που δεν θα πληρώσετε;

Απ: Στον λογαριασμό φαίνεται το ποσό που αφορά τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Είναι ξεχωριστό ποσό. Για αυτόν τον λόγο δεν το πληρώνουμε.

Ερ: Είχε γίνει μια συνάντηση ΔΕΥΑ στην Καβάλα. Ζητήσατε (για το ρεύμα) κάποια πράγματα από το κράτος. Έγινε κάτι;

Απ: Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Τίποτα απολύτως. Έγινε αυτή η μείωση για τους υπόλοιπους πολίτες και επιχειρήσεις. Δεν έγινε κάτι παραπάνω για τις ΔΕΥΑ.

Ερ: Μας λέτε λοιπόν ότι υπάρχει χρέος 2 εκ ευρώ προς τη ΔΕΗ, το οποίο θα μεγαλώσει. Θα το διαχειριστείτε πότε και πώς;

Απ: Σίγουρα όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία με την Ενεργειακή Κοινότητα (του Δήμου Καβάλας). Τότε θα παράγουμε δικό μας ρεύμα. Δηλαδή δεν θα μείνει αυτή η οφειλή για πάντα. Σίγα σιγά θα φθίνει. Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι να την απορροφήσει όλη. Όπως έχει κάνει και με άλλες ΔΕΥΑ. Όπως έγινε με τη ΔΕΥΑ Παγγαίου. Θεωρώ ότι στο τέλος θα γίνει το ίδιο και για μας. Σας θυμίζω ότι το ίδιο έγινε για την Αθήνα, την ΕΥΔΑΠ. Πριν από δύο χρόνια το χρέος της είχε φθάσει τα 174 εκ ευρώ. Το απορρόφησε όλο το ελληνικό δημόσιο.

Ερ: Μήπως συμφέρει αυτό το χρέος, το χρέος κάθε ΔΕΥΑ στη ΔΕΗ, να «τελεσιδικήσει» γιατί μόνο τότε φαίνεται να μπορείς να πάρεις χρήματα από το κράτος;

Απ: Πολύ πιθανό να γίνει κι αυτό. Για αυτόν τον λόγο και το αφήνουμε όλες οι ΔΕΥΑ.

Ερ: Είναι όντως τόσο ευνοϊκό το μέτρο; Δίνει το κράτος π.χ. 4,4 εκ ευρώ στη ΔΕΥΑ Παγγαίου και πληρώνει όλους τους παλιούς λογαριασμούς ρεύματος;

Απ: Έτσι ακριβώς. Αυτό έκανε το κράτος. Το κακό είναι ότι δημιουργείται ένα άλλο προηγούμενο. Αυτός που είναι καλοπληρωτής στο τέλος την πατάει… Ενώ αυτός που αφήνει και υπάρχουν οφειλές στο τέλος πάντα βρίσκεται ένας τρόπος και διαγράφονται τα χρέη.

Ερ: Υπάρχει ενεργειακό όφελος από τις αλλαγές εξοπλισμού στα αντλιοστάσια; Αυτές οι αλλαγές ως τώρα έγιναν σε ένα μόνο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΚ;

Απ: Στο κεντρικό αντλιοστάσιο το Α5, βρίσκεται έναντι των εγκαταστάσεων του ΟΑΕΔ, έχουν αλλάξει τα πάντα. Έγινε ριζική του ανακατασκευή. Εξ αυτού του λόγου είδαμε ότι η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά 50-55%. Δηλαδή αξίζει τον κόπο να κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα έχουν σειρά όλα τα υπόλοιπα αντλιοστάσια. Λόγω του ότι έχουμε πετύχει μια χρηματοδότηση 6,1 εκ ευρώ για ίδιες αλλαγές σε όλα τα υπόλοιπα αντλιοστάσια μας. Στο ίδιο έργο περιλαμβάνεται η δημιουργία κι ενός φωτοβολταϊκού πάρκου για τη ΔΕΥΑΚ. Ενός μεγαβάτ. Πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί το έργο ως το τέλος του 2023. Είναι προμήθεια και αντικατάσταση μηχανημάτων.

Διαβάστε επίσης