Dark Mode Light Mode
Νέα συνεργάτιδα της Δημάρχου
Το χρέος της ΒΦΛ στη ΔΕΠΑ «δυσκολεύει» και τις εφημερίδες των Αθηνών
Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών για τα υλικά καθαριότητας

Το χρέος της ΒΦΛ στη ΔΕΠΑ «δυσκολεύει» και τις εφημερίδες των Αθηνών

Τις τελευταίες ημέρες οι αθηναϊκές εφημερίδες επανέρχονται στην υπόθεση της ΒΦΛ σε σχέση με το χρέος της προς τη ΔΕΠΑ και φυσικά στο επίκαιρο ζήτημα των ημερών, δηλαδή πώς θα πληρώνει η ΒΦΛ στη ΔΕΠΑ το φυσικό αέριο που προμηθεύεται καθημερινά από αυτήν.

Η πιο πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου είναι η γνωστή και προβλέπει κατά 50% πληρωμή σε μετρητά και κατά 50% πληρωμή με επιταγές. Δε γνωρίζουμε, επισήμως τουλάχιστον, τι επακολούθησε της συγκεκριμένης δικαστικής απόφασης που έγινε γνωστή την προηγούμενη εβδομάδα.

Από τα δημοσιεύματα των αθηναϊκών εφημερίδων, από εκείνο που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή στην «Εφημερίδα των Συντακτών», μαθαίνουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξυγίανσης χωρίς να υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει και κυρίως σε ποια φάση βρίσκεται. Η περίφημη εξυγίανση της ΒΦΛ είναι κάτι που προωθείται υποτίθεται από την κυβέρνηση, μόνο που η συγκεκριμένη διαδικασία διαρκεί πολύ καιρό.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρει πως περιγράφεται το χρέος της ΒΦΛ προς τη ΔΕΠΑ σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων. Η «Καθημερινή» το Δεκέμβριο του 2018 έγραψε ότι το χρέος ανέρχονταν σε 126 εκατομμύρια ευρώ. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» υπολόγισε το χρέος σε 108 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα «Το Βήμα» αναφέρεται σε χρέος 130 εκατομμυρίων ευρώ.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» σημειώνει πάντως ότι ένα μέρος του χρέους αφορά και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, που είχε επιβληθεί το 2010, αλλά και στους τόκους. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε πάρει πρωτοβουλία για κατάργηση του ειδικοί φόρου κατανάλωσης στη ΒΦΛ, η σχετική απόφαση είχε φτάσει σε σημείο να ψηφιστεί στη βουλή αλλά τότε η τροπολογία είχε αποσυρθεί.

Κοντολογίς, ακόμη και οι αθηναϊκές εφημερίδες έχουν μπερδευτεί αναφορικά με το χρέος της ΒΦΛ προς τη ΔΕΠΑ, αν και όπως ξεκαθαρίζει η «Εφημερίδα των Συντακτών» το συνολικό χρέος κεφαλαίου ακόμη και σήμερα δεν υπερβαίνει τα 40 – 45 εκατομμύρια ευρώ. Κατά την εφημερίδα το υπόλοιπο ποσό είναι οι προσαυξήσεις και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που υπεβλήθηκε το 2010.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, όταν η ΒΦΛ μπήκε στη διαδικασία της πρώτης εξυγίανσης ώστε να ιδιωτικοποιηθεί, μεσολάβησαν διαγραφές κεφαλαίου και τότε το χρέος μειώθηκε στα 30 εκατομμύρια ευρώ και το ανέλαβε ο επιχειρηματίας Λαυρεντιάδης. Άλλα σημαντικά αποσπάσματα του ίδιου δημοσιεύματος είναι τα ακόλουθα:

*Σήμερα εξελίσσονται οι διαδικασίες της εξυγίανσης, που προβλέπουν συμφωνία για πλήρη εξόφληση του συνόλου των χρεών προς ΔΕΠΑ, ΔΕΗ και ρύθμιση των χρεών προς ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στα 126.454.540 ευρώ έφτασε το υπόλοιπο της οφειλής των Ελληνικών Φωσφορικών Λιπασμάτων στις αρχές Δεκεμβρίου του 2018 προς τη Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΠΑ).

*Η εφημερίδα «Το Βήμα», με αφορμή την καταδικαστική απόφαση της ELFE σε αγωγή της ΔΕΠΑ, ισχυρίζεται πως το χρέος διογκώθηκε κατά 30 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε ένα έτος.

*Σύμφωνα με στοιχεία της «Eφ.Συν.», το χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ δεν ξεπερνά σήμερα τα 108 εκατ. ευρώ (κεφάλαιο, τόκοι-προσαυξήσεις, ειδικός φόρος κατανάλωσης). Το «Βήμα» («Τέλος από την κομπίνα Λαυρεντιάδη-ΔΕΠΑ», 10.3.2019) ανεβάζει το ποσό στα 130 εκατ. ευρώ.

*Το πραγματικό αρχικό καθαρό χρέος (κεφάλαιο) της εταιρείας το 2008, σε περίοδο οικονομικής ευμάρειας, πριν από την έλευση του Λαυρεντιάδη, ήταν 108.200.000 ευρώ.

*Όταν η Εταιρεία Φωσφορικών Λιπασμάτων μπήκε στη διαδικασία της εξυγίανσης και της εξαγοράς της από την εταιρεία του Λαυρεντιάδη με κάποιες διαγραφές κεφαλαίου, το χρέος έπεσε στα 30 (!) εκατ. ευρώ και το ανέλαβε ο επιχειρηματίας.

*Η επιβολή του υψηλού ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2010 επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι βιομηχανίες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη εξαιρούνται του ειδικού φόρου κατανάλωσης. *Το συνολικό χρέος κεφαλαίου ακόμα και σήμερα δεν υπερβαίνει τα 40-45 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα είναι οι προσαυξήσεις και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβλήθηκε το 2010.

*Πολύ πριν από τη σημερινή κυβέρνηση, ήδη από το 2012, συμφωνήθηκε μεταξύ ELFE και ΔΕΠΑ και καθιερώθηκε πρακτικά η ELFE να πληρώνει τη ΔΕΠΑ και με μεταχρονολογημένες επιταγές, δικές της ή και πελατείας της.

*Στην πραγματικότητα η ΔΕΠΑ βάσει της συμφωνίας εισπράττει κάθε εβδομάδα 800.000 ευρώ για την πρώτη ύλη (σύμφωνα με την εταιρεία το ποσό φτάνει το ένα εκατ. ευρώ), προκαταβολή κατανάλωσης από την ELFE, και 100.000 ευρώ κάθε εβδομάδα ως μέρος του κεφαλαίου.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Νέα συνεργάτιδα της Δημάρχου

Επόμενο άρθρο

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών για τα υλικά καθαριότητας