• 19 Μαΐου 2024,

Το Cosmopolis συνδέεται με την αγορά

 Το Cosmopolis συνδέεται με την αγορά

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Δημωφέλεια κ. Τάκης Αγγελίδης μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής για δύο θέματα. Τα δεδομένα της εποχής που «απαγορεύουν» τις περισσότερες και καθιερωμένες για το Χειμώνα δράσεις τουριστικής προβολής.

Τη νέα ενότητα του Cosmopolis που το συνδέει με την αγορά.

Η συνέντευξη

Ερ: Είμαστε σε μια περίοδο που σε φυσιολογικές συνθήκες θα εντείνονταν  η τουριστική προβολή για το καλοκαίρι και θα ήταν όλος ο κόσμος, όλη η Ελλάδα από τουριστική έκθεση σε τουριστική έκθεση. Τώρα που οι συνθήκες δεν είναι κανονικές, υπάρχει ένας γενικότερος προβληματισμός για την τουριστική προβολή που μπορεί να γίνει.

Απ: Το δύσκολο και όχι μόνο είναι ότι η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή και ο σχεδιασμός ίσως της τελευταίας στιγμή ανάλογα με τις συνθήκες που διαμορφώνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Ακόμη και ο ΕΟΤ μέχρι στιγμής σε συναντήσεις που είχε και σε συνεργασία που έχει με τον σύνδεσμο ξενοδόχων της Ελλάδας και όλους τους αρμόδιους φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό, τον στρατηγικό του σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια- δηλαδή την Εθνική καμπάνια- θα την ανακοινώσει απ` ότι πληροφορούμαι το νωρίτερο μετά το Πάσχα.

Τώρα όσον αφορά τα δεδομένα τα τουριστικά στην περιοχή μας, μπορώ να σας πω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σχεδόν μηδενική ροή κρατήσεων για την εποχή και όλοι ελπίζουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Εκείνο το οποίο είναι αισιόδοξο είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις προτιμήσεις όλων των Ευρωπαίων και Βαλκανίων ιδιαίτερα σε αυτούς που ήδη την έχουν ήδη επισκεφτεί. Μιλάω για το καλοκαίρι.

Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή καμία πρόβλεψη. Σας καταθέτω την πραγματικότητα για να φτάσουμε στο σημείο να σας πω και τις  ανάλογες ενέργειες.

Η πραγματικότητα ποια είναι, αυτό το οποίο ξέρουμε είναι ότι η περιοχή μας βασίζεται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 70% στον οδικό  τουρισμό που όλοι μας ελπίζουμε εφόσον τα πράγματα είναι καλύτερα, να έχουμε πάλι μια σημαντική εισροή κυρίως των Βαλκανίων τουριστών.

Βέβαια μιλάμε για την εποχή που κλείνουνε τα σχολεία, για την καρδιά του καλοκαιριού μετά τις 10-15 Ιουνίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου. Εδώ ένα πρόβλημα το οποίο ανακύπτει και πρέπει να το κοιτάξουμε είναι να υποστηριχθούν όλες οι οδικές διαβάσεις στα βόρεια σύνορα μας.

Εφόσον φυσικά τα σύνορα είναι ανοιχτά. Το βλέπουμε από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Όσον αφορά τον εγχώριο τουρισμό στον οποίο επίσης θα σταθούμε, αυτή τη στιγμή είμαστε ακόμη σε απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.  Η μόνη κινητικότητα αυτή τη στιγμή είναι οι επαγγελματίες που κινούνται με πιστοποιητικό ΕΡΓΑΝΗ, άρα μαθητικές εκδρομές, αθλητικές εκδρομές, περιηγητικές, αυτές που έχουν μια μαζικότητα προς το παρόν  προφανώς τις ξεχνάμε και για φέτος.

Ερ: Είναι και τα ξενοδοχεία κλειστά.

Απ: Ακριβώς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι ανοιχτά γιατί δεν μπορούν να στηρίξουν την λειτουργία τους με τόση μικρή κίνηση ανθρώπων κάποιων επαγγελματιών, δυο τρία δωμάτια την ημέρα που μπορεί να έχει ένα ξενοδοχείο.

Όταν οι μετακινήσεις και αν οι μετακινήσεις απελευθερωθούν και εφόσον εξακολουθούμε να είμαστε μια πόλη υγειονομικά σε καλά επίπεδα, με λίγα κρούσματα, νομίζω ότι θα πάμε καλά. Άρα η όποια προσπάθεια η οποία θα γίνει, θα επικεντρωθεί πάλι για φέτος στην εγχώρια αγορά και στις όμορες Βαλκανικές χώρες.

Όσον αφορά τον τουρισμό με αεροδρόμια και αεροπλάνα θα γίνει μια ειδική  προσπάθεια σε δυο χώρες, στην Κύπρο και στο Ισραήλ.

Ερ: Εσείς και κάτι να κάνετε για τουριστική προβολή, έχετε αυτή την περίφημη σύμβαση του 2019 για την οποία αρκετές φορές έχετε δηλώσει τη διαφωνία σας αν θυμόμαστε καλά.

Απ: Δεν το λέω τώρα για άλλους λόγους αλλά ακόμη και πρακτικά. Ήταν μια σύμβαση της τάξεως των 340.000 ευρώ την οποίο βρήκα από την προηγούμενη διοίκηση και αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μια δυσκολία. Βέβαια θα υλοποιηθεί κατά γράμμα και υλοποιήθηκε κατά βάση.

Υπάρχει αντικειμενική δυσκολία γιατί έγινε μια σύμβαση με την έννοια ότι υπήρχαν χρηματοδοτήσεις από το Δήμο στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ της τάξεως του 1,5 εκατομμυρίου. Εγώ με χρηματοδότηση 400.000 καταλαβαίνεται ότι μόνο τη σύμβαση να πληρώσω, δεν έχω άλλα χρήματα.

Εν πάση περιπτώσει είναι ένα θέμα υπαρκτό και τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η σύμβαση αυτή της τουριστικής προβολής έχοντας τα τελευταία παραδοτέα από τον ανάδοχο. Έχει πάρει ήδη δυο παρατάσεις και είναι η τελευταία παράταση τέλος Φεβρουαρίου.

Τελειώνει οριστικά η σύμβαση αυτή και τα πεπραγμένα και η παρουσίαση της θα γίνει στην τουριστική επιτροπή εφόσον ολοκληρωθεί τέλος Φεβρουαρίου, οπότε θα γίνει συνεδρίαση.

Αρχές Μαρτίου θα συσταθεί η τουριστική επιτροπή όπου εκεί θα διορθωθεί και μια παράλειψη της προηγούμενης διοίκησης και θα υπάρχει εκπρόσωπος και του Εμπορικού Συλλόγου στην τουριστική επιτροπή.

Δεν είναι δυνατό η αγορά της πόλης η βιτρίνα της πόλης, η ζώσα οικονομική καθημερινότητα της πόλης να μην συμμετέχει στην τουριστική επιτροπή.

Ερ: Ετοιμάζεται όσον αφορά το Cosmopolis και μια νέα ενότητα το «CosmoUrban» που θα γίνεται στην αγορά.

Απ: Έγινε μια συνάντηση την Παρασκευή στο Επιμελητήριο με φορείς της πόλης, τον Εμπορικό Σύλλογο, τον εκπρόσωπο των  Καφεζυθοπωλών. Ηταν ο κ. Ζοπόγλου, ήμουν εγώ και κουβεντιάσαμε για αυτό το οποίο αναφέρατε προηγουμένως όπου πολύ έτσι επιγραμματικά μπορώ να σας πω ότι στο γενικότερο σχεδιασμό του Cosmopolis στο νέο πλάνο το οποίο οραματιζόμαστε εκτός του ότι θα υπάρξει μια γεωγραφική, θα υπάρξει και μια χρονική επιμήκυνση οπότε θα γίνουν εκδηλώσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στόχος αυτής της συνάντησης και αυτής της λογικής της οποίας εκθέσαμε και που η αγορά ανταποκρίθηκε και πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε είναι ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία να συνδεθεί με την αγορά της πόλης.

Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες που όλοι θυμούμαστε ποια ήταν η εικόνα και προ covid εποχής.

Διαβάστε επίσης