Το ΕΚΑΒ Καβάλας σε μία ακόμη επίδειξη ΚΑΡΠΑ

 Το ΕΚΑΒ Καβάλας σε μία ακόμη επίδειξη ΚΑΡΠΑ

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών παγκοσμίως, ώστε να αυξηθεί η συχνότητα εφαρμογής ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης), προωθείται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου – η Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς – από τη Διεθνή Επιτροπή Διασύνδεσης για την Αναζωογόνηση.

Η Ευρωπαϊκή ημέρα επανεκκίνησης καρδιάς καθιερώθηκε με διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2013 και διοργανώνεται στις 16 Οκτωβρίου, κάθε χρόνο.

Η καρδιακή ανακοπή, αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη με 400.000 περίπου θύματα κάθε χρόνο. Οι ανακοπές μπορεί να συμβούν οπουδήποτε, στον δρόμο, την δουλειά ή στην άθληση ή κατά την διάρκεια άλλης έντονης δραστηριότητας, η πλειοψηφία συμβαίνει στο σπίτι. Η επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή παραμένει χαμηλή σε ποσοστά, ένας στους δέκα ασθενείς που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή έχει πιθανότητες επιβίωσης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από τους παρευρισκόμενους, μέχρι την έλευση της εξειδικευμένης βοήθειας αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του θύματος. Για αυτό τον λόγο, είναι σημαντική η ενημέρωση και η εκπαίδευση πάνω σε θέματα καρδιακής ανακοπής και Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης μιας τόσο απλής διαδικασίας που όμως μπορεί να βοηθήσει ένα θύμα σε καρδιακή ανακοπή να επιβιώσει.

Το ΕΚΑΒ Καβάλας το Σάββατο 16 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στην πλατεία καπνεργάτη από τις 9:00 έως τις 13:00, για την ενημέρωση των πολιτών και την επίδειξη της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης.

(Σε περίπτωση βροχής θα μεταφερθεί στον ισόγειο χώρο του εμπορικού κέντρου της Μ. Αλεξάνδρου).

(Δελτίο τύπου -φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε επίσης