• 19 Μαΐου 2024,

Το ετήσιο ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ του εκλιπόντα Μητροπολίτη Προκοπίου (φωτογραφίες)

 Το ετήσιο ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ του εκλιπόντα Μητροπολίτη Προκοπίου (φωτογραφίες)

Λαμπρό το ετήσιο μνημόσυνο στην μνήμη του εκλιπόντα μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου που έχασε την ζωή του στα νερά της Θάσου ακρβώς ένα χρόνο πριν, τέτοια μέρα.

Η μνήμη του τιμήθηκε με σειρά τελετών που έλαβαν χώρα σήμερα από το πρωί μέχρι το μεσημέρι στην Καβάλα. Αρχικά έγινε το ετήσιο μνημόσυνο στην μνήμη του, στον καθεδρικό ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στο μνημόσυνο και σε όλες τις τελετές που ακολούθησαν τίμησαν τον εκλιπόντα με την παρουσία τους οκτώ Μητροπολίτες οι Ξάνθης, Ελευθερουπόλεως, Ιωαννίνων, Βεροίας, Νέας Σμύρνης. Ζιχνών, Μιλήτου και Βρυούλων που κλήθηκαν να παραστούν από τον διάδοχο του Προκοπίου, κ. Στέφανο.

Στο μνηόσυνο και τις τελετές που ακολούθησαν παραβρέθηκαν η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος, ο αντιδήμαρχος Δημοσθένης Τουλκίδης, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κορίνα Χιώτη Πρασά, ο αντιπρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» Δημήτρης Καζανίδης, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Μαρία Φραντζεσκάκη, οι αντιπεριφερειάρχες, Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης, πρωτογενούς τομέα Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, οι πρώην υπουργοί Γιώργος Καλαντζής και Γιάννης Τσακλίδης, ο αστυνομικός Διευθυντης Καβάλας, Γιώργος Γκράνας και εκπρόσωποι των στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, ερυθροσταυρήτες και ερυθροσταυρήτισες, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Μετά το μνημόσυνο στο οποίο παραβρέθηκαν και μέλη της οικογενείας του εκλιπόντα, που ήρθαν από την Χίο, αποκαλύφθηκαν οι τρεις προτομές των μητροπολιτών που υηρέτησαν στην Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου από το 1924 και μετά. Οι προτομές έχουν τοποθετηθεί στην είσοδο του καθεδρικού Ναού των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και ανήκουν στους, Χρυσόστομο Χ’Σταύρου (1924-1962) Αλέξανδρο Καντώνη (1965-1964) και Προκόπιο Τσακυμάκα (1974-2017).

Στην συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο στο μνήμα του κυρού Προκοπίου στην Ιερά Μονή του Αγίου Σίλα. Το μνημείο που έχει φτιαχτεί μπροστά στον Ιερό Ναό της Μονής κατακλίστηκε από πιστούς. Από το σεπτό μνημείο όλοι κατευθύνθηκαν στο εκκλησιαστκό ίδρυμα που δημιούργησε επί τον ημερών του ο εκλιπών, στο κτίριο που υπάρχει δίπλα στην Ιερά Μονή. Εκεί μετά τον αγιασμό έγιναν τα εγκαίνια του ιδρύματος αποκατάστασης χρονίως πασχόντων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ο ίδρυμα αυτό ονομάστηκε προς τιμήν του δημιουργού του σε «Προκόπειο» εκκλησιαστικό ίδρυμα.

Μετά και την τελετή των εγκαινίων η Μητρόπολη παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των παρευρισκόμενων στην αυλή του ιδρύματος.

Διαβάστε επίσης