Το Γενικό Λύκειο Λιμένα σε Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα

 Το Γενικό Λύκειο Λιμένα σε Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα

Το όραμα της ενωμένης Ευρώπης καθιστά επιτακτική την ανάγκη της αμοιβαίας επικοινωνίας των λαών. Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη το Γενικό Λύκειο Λιμένα τα δύο τελευταία χρόνια έχει ενεργό συμμετοχή σε ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα ανταλλαγών αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συνεργάζονται με σχολεία των ευρωπαϊκών κρατών, εκπονούν μελέτες  και εργασίες, ανταλλάσσουν επισκέψεις και έρχονται σε επαφή με διαφορετικούς και ενδιαφέροντες τρόπους διδασκαλίας βιώνοντας  μοναδικές εμπειρίες.

Μοναδική ήταν και η εμπειρία που βίωσαν δεκατέσσερις μαθητές του ΓΕΛ Λιμένα Θάσου και ένας μαθητής του Γυμνασίου Λιμένα  κατά  την διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης του σχολείου στο σχολείο Dietrich Bonhoeffer Gymnasioum  στο Μέτσιγκεν της Γερμανίας. Η εκπαιδευτική επίσκεψη εγκρίθηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών ανταλλαγών και μεταξύ των δύο σχολείων υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας .

Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής επίσκεψης λειτούργησε σαν μια διαπολιτισμική προσέγγιση και γέφυρα μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών κοινοτήτων. Η παρουσία των μαθητών μας ήταν αξιοσημείωτη και η εκπαιδευτική εμπειρία που αποκόμισαν ήταν μοναδική. Οι μαθητές μας ταξίδεψαν σε άλλη χώρα, φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες των μαθητών του γερμανικού σχολείου,  συνομίλησαν στην αγγλική και τη γερμανική γλώσσα, φωτογραφήθηκαν, αντήλλαξαν εμπειρίες και λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης , περπάτησαν μαζί στους χώρους του Σχολείου (τάξεις, εργαστήρια) , διασκέδασαν και διανυκτέρευσαν  σε αυτό, γνώρισαν άλλα μέρη και έζησαν για λίγες μέρες σε διαφορετικούς ρυθμούς και συνθήκες.

Επιπρόσθετα  ένιωσαν ότι αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες σχετικά με το Γερμανικό Εκπαιδευτικό Σύστημα και  τα μαθήματα που παρακολούθησαν στην αγγλική γλώσσα. Σε αντίστοιχες προς τα μαθήματα και πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας οι μαθητές μας παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά  στα μαθήματα της ιστορίας, της χημείας, των μαθηματικών , της πολιτικής παιδείας, των καλών τεχνών, της μουσικής εξασκώντας την αγγλική γλώσσα την οποία κατέχουν σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Ενθουσιάστηκαν με τα πειράματα  στο εργαστήριο της χημείας, εξέφρασαν με σθένος και σωστή επιχειρηματολογία τις θέσεις τους για την οικονομική κρίση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη στο πλαίσιο του μαθήματος της πολιτικής παιδείας, κοινώνησαν τον ελληνικό πολιτισμό και τις τοπικές παραδόσεις  με την παρουσίαση και την προβολή του νησιού, με τα ελληνικά τραγούδια και τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς , τραγούδησαν, δίδαξαν και χόρεψαν του ελληνικούς χορούς  με τους Γερμανούς συνομήλικούς τους μαθαίνοντας έτσι  να συνεργάζονται αρμονικά. Οι καθηγητές αντάλλαξαν καλές πρακτικές, παρουσίασαν το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα εμπλούτισαν τις γνώσεις τους  και συνεργαζόμενοι μεταξύ τους βελτίωσαν την  επικοινωνία στις ξένες γλώσσες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν επίσης επισκέψεις στις Σβεμπικές Άλπεις, στη Βιοσφαιρική περιοχή , στο κέντρο που σχετίζεται με τον αγροτουρισμό , στο  Μνημείο Μνήμης των θηριωδιών του ναζισμού στην περιοχή του Γκράφενεκ και στο Τύμπιγκεν.

Τέλος η συνεργασία των συγκεκριμένων σχολείων ουσιαστικά άνοιξε τους διαύλους επικοινωνίας για μελλοντικές δράσεις μεταξύ τους που θα μείνουν ανοιχτοί ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος που θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη του γερμανικού σχολείου στη Σχολική μας Μονάδα και στη Θάσο τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η Διεύθυνση του Σχολείου ευχαριστεί όλους όσοι συνέδραμαν στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος σε υλικό και ηθικό επίπεδο. Συγκεκριμένα θερμές ευχαριστίες εκφράζω στον Δήμο Θάσου μέσω του οποίου η εκπαιδευτική ανταλλαγή τίθεται και υπό την Αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης , στην κ. Αγγελική Νικήτα για την παρουσία της και την συμβολή της ως εκπροσώπου του Δήμου. Ευχαριστώ για την οικονομική συνεισφορά και την ηθική συμπαράσταση στο εγχείρημά του σχολείου τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Λιμένα,  επιχειρηματίες του νησιού, τις επιχειρήσεις «La Scala» και «Μούσες» , τις οικογένειες υποδοχής στη Γερμανία και τους διοργανωτές της εκπαιδευτικής ανταλλαγής.

Τα θερμά μου συγχαρητήρια στους 15 συμμετέχοντες μαθητές της Σχολικής Μονάδας για την άψογη συμπεριφορά τους και την αξιοσημείωτη παρουσία τους τόσο στα μαθήματα όσο και στις δράσεις που με επιτυχία συμμετείχαν.

 

Η Διευθύντρια του ΓΕΛ Λιμένα

.                                                                                             Αρετή Κώτση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαβάστε επίσης